Ήταν Σεπτέμβριος του 2018 και η Λιζέτα Νικολάου έλαμπε μέσα στο κόκκινο φόρεμά της.

Παντρευόταν ο γιο της, ο Αλέξανδρος, και είχε κάθε λόγο να γελάει πλατιά. Στο πλευρό της ο Γιώργος Λιάννης, ο δημοσιογράφος, πολιτικός και πρώην άντρας της –τα πρόσωπα των τριών τους φωτίζονται και η εικόνα τους υπάρχει, πλέον, ως μία όμορφη, αναρτημένη ανάμνηση στο προφίλ της τραγουδίστριας, συνοδευόμενη από μυριάδες ευχές φίλων και γνωστών.

Η είδηση του θανάτου της Λιζέτας Νικολάου ακολούθησε την τραγική πληροφορία του ατυχήματός λίγες μέρες πριν. Είχε γλιστρήσει στα σκαλιά ενός μαγαζιού πηγαίνοντας στην τουαλέτα και έκτοτε νοσηλευόταν στην εντατική, με τραύμα στο κεφάλι.

Σκοτεινά παιχνίδια της μοίρας σε απόλυτο κοντράστ με το προφίλ και την αύρα της Λιζέτας Νικολάου.

Λεπτεπίλεπτη, φίνα, κομψή, ανεπαίσθητη. Οι ερμηνείες της έχουν συνοδεύσει τη ζωή των Ελλήνων, θέλοντας και μη –ακόμα και οι πολύ νεότεροι την έχουν ακούσει στην τηλεόραση, στο ταξί, στις ταβέρνες.

Η Λιζέτα Νικολάου, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος Λιάνης / Photo: Instagram

Το φλερτ με τον Γιώργο Λιάνη, ο γάμος, ο γιος

«Τον Γιώργο Λιάνη τον ήξερα από τη Θεσσαλονίκη σαν δημοσιογράφο. Σε μια συνεργασία μου με τον Μαρκόπουλο, εμφανίστηκε ο Λιάνης, είχαν κάτι να πουν σε μια συνάντηση και εκεί έπεσε το φλερτ. Παντρευτήκαμε το 1978, το 1979 ήρθε ο γιος μας ο Αλέξανδρος.

»Μετά χωρίσαμε, όχι από δική μου θέληση. Εγώ είμαι της οικογένειας, την ήθελα την οικογένεια. Έτσι, έκανα και τη μαμά και τον μπαμπά μαζί. Μου κόστισε πάρα πολύ, ντρεπόμουν να λέω ότι είμαι χωρισμένη. Έτσι έπεσα στη δουλειά, μεγάλωσα το παιδί μου, το σπούδασα και έγινε ένας άνθρωπος άξιος στην κοινωνία» θα πει σε μία σχετικά πρόσφατη συνέντευξή της.

«Δεν ήθελα να ξαναπαντρευτώ, γιατί δεν ήθελα άλλο παιδί. Είχα μια σχέση για 16 χρόνια, ζούσα σαν παντρεμένη. Το άλλο πρόσωπο ήθελε, αλλά εγώ δεν ήθελα. Είμαι χαρούμενη που έχω δυο εγγονάκια τώρα, δίδυμα. Πάλι τυχερός ο Γιώργος. Γιώργος Λιάνης λέγεται το ένα, το άλλο Απόστολος» συμπλήρωσε.

Δείτε όσα είπε εδώ

Η πικρή γεύση του χωρισμού και η αδικία από τον Γιώργο Λιάνη

«Ο γάμος μου με τον Λιάνη έβλαψε την καριέρα μου. Από την άποψη ότι ο Γιώργος ως πολιτικός φοβόταν να υποστηρίξει καλλιτεχνικά την πρώην γυναίκα του, μη τυχόν και τον κατηγορήσουν και έτσι την πλήρωσα εγώ».

Μάλιστα, σε συνέντευξή του ο Γιώργος Λιάνης έχει παραδεχτεί: «Ό,τι και να πει η Λιζέτα θα έχει δίκιο, γιατί είναι ένας άνθρωπος που λέει τη δική του αλήθεια. Είναι ένα αυθεντικό πλάσμα, ατόφιο. Ένα ποντιακό αρχετυπικό στοιχείο, σαν ένας βράχος. Πραγματικά δεν ήθελα να συνδεθεί η σχέση μας, ότι δηλαδή της χαρίζομαι, γιατί εκείνη την περίοδο με περνούσαν γενεές δεκατέσσερις. Την αδίκησα τη Λιζέτα. Μπορώ τώρα να πω ότι η Λιζέτα είναι μια σπάνια τραγουδίστρια που δεν είχε την καριέρα που έπρεπε. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτό, το έχω εγώ».

Δείτε όσα είπε ο Γιώργος Λιάνης εδώ

Η τελευταία ανάρτηση της Λιζέτας Νικολάου

Στις 29 Ιουλίου η τραγουδίστρια είχε αναρτήσει μια φωτογραφία με Μητροπάνο, τον Μητσιά, τον Λ. Νικολάου, τον Ν. Αθανασίου και εκείνη φυσικά, σχολιάζοντας «σε εκείνα τα γόνιμα χρόνια» αφήνοντας μια νοσταλγία να γεμίσει τα κενά του χρόνου, ενώ λίγο καιρό πριν, στις 17 Ιουνίου είχε αποχαιρετήσει τον Γιάννη Μαρκόπουλο, που είχε πεθάνει λίγες μέρες πριν, με μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του επί σκηνής –μπορεί να ήταν από την εποχή που γνώρισε τον Λιάνη, όπως είχε περιγράψει η ίδια.

Δείτε τις αναρτήσεις της 

«Η μπέμπα τραγουδάει καλύτερα κι από τη Μοσχολιού»

«Είμαι η πρώτη Λιζέτα στην Ελλάδα, δεν είχε άλλη αυτό το όνομα. Με έχουν βαφτίσει Ελισάβετ αλλά η νονά μου είπε ότι ήθελε να φωνάζουν Λιζέτα και έτσι με φωνάζουν από μικρό κοριτσάκι.

»Το πραγματικό μου επίθετο είναι Κατικαρίδου, είμαι Πόντια, το Νικολάου μου το διάλεξε ο Τάκης Σούκας. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να γίνω τραγουδίστρια. Ξεκίνησα όταν πήγαινα ακόμα στο γυμνάσιο, τραγουδούσα σε μια μπουάτ χωρίς μικρόφωνο, κρυφά από τον πατέρα μου και οι γείτονες του έδιναν συγχαρητήρια. Όταν ο πατέρας μου με άκουσε για πρώτη φορά, είπε «η μπέμπα τραγουδάει καλύτερα κι από τη Μοσχολιού».

»Άφησα την καριέρα μου στην τύχη της, αλλά δεν έχω κανένα απωθημένο, η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι» είχε πει χαρακτηριστικά σε εκείνη, την πρόσφατη συνέντευξή της, στην οποία είχε μιλήσει για όλα.

«Το χαμόγελο της Λιζέτας»

Η Λιζέτα Νικολάου διακρίθηκε στο έντεχνο και στο ποντιακό τραγούδι, ενώ ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη και πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως τον Μαρκόπουλο, τον Τσιτσάνη, τον Γαργανουράκη, τη Μοσχολιού, την Γαλάνη και άλλους.

Η καριέρα της ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 μετά από πρόταση που της έγινε. Έκανε δεύτερες φωνές στο κέντρο «Δειλινά», εκεί που τη δεκαετία του 1970 εμφανιζόταν η αφρόκρεμα του ελληνικού πενταγράμμου, από τον Διονυσίου και τον Πάριο, μέχρι τον Νταλάρα και την Αλεξίου.

Στα «Δειλινά» παρέμεινε πολλές σεζόν ως παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου.

Με τον Στράτο Διονυσίου / Photo: Instagram

Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1973 σε συνθέσεις του Τάκη Σούκα σε στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και εμφανίστηκε με μεγάλους δημιουργούς, όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο («Θεσσαλικός κύκλος»), τον Βασίλη Τσιτσάνη, την Βίκυ Μοσχολιού κ.α.

Το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» και τραγούδια που υπέγραφαν σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες (Δήμος Μούτσης, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Μαρκόπουλος).

Το 1980 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος, «Σ’ αγάπησα, μ’ αγάπησες» με τραγούδια των Γιάννη Μαρκόπουλου, Αντώνη Βαρδή και Χρήστου Νικολόπουλου. Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, όπως τα «Κέφια Της Λιζέττας» το 1985, «Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες» το 1986, «Θέλω Ν’ Αντισταθώ» το 1989, «Νυχτερινοί Έρωτες» το 1990, «Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω» το 1992, «Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου» το 1995, και «Ποντιακή Ραψωδία» το 1997.

Photo: Instagram

Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που δημιουργήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου.

«Μου ήρθαν πολύ εύκολα όλα» θα πει η ίδια για την πορεία της στο τραγούδι. «Λέω την ιστορία μου στα νέα παιδιά σήμερα που πασχίζουν και μου λένε ότι ακούγεται σαν παραμύθι. Και όντως έτσι ήταν».