Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες και 14 αεροσκάφη δίνουν μάχη για την κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Καστέλο Μπράνκο της κεντρικής Πορτογαλίας, με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να προειδοποιεί ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών – ζέστη, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους – μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε μέχρι τη Φάτιμα, στο Ναό της Παναγίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο εκατοντάδες χιλιάδες προσκηνυτές για να υποδεχτούν και να ακούσουν τον Πάπα Φραγκίσκο. Η Φάτιμα απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την περιοχή που έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Η φωτιά έχει κάψει μέχρι στιγμής περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης. Για προληπτικούς λόγους διατάχθηκε η απομάκρυνση 100 κατοίκων. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή καταστροφές σε σπίτια.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, μάλισα, ένα αεροσκάφος που συμμετείχε στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς υπέστη υλικές ζημιές το απόγευμα κατά τη διάρκεια πρόσδεσης στο φράγμα Pracana, με τον πιλότο πάντως να είναι σώος.

Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στην πυρόπληκτη περιοχή

Ο διοικητής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, Τζόντι Ράτο, είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής σε μια δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία αύριο, Κυριακή, στο Καστέλο Μπράνκο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, από 38 το Σάββατο.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, όπου αύριο, τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει μέχρι τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του χρόνου για την Πορτογαλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ