Αντιδράσεις προκαλεί η πρόσφατη ΚΥΑ που αναφέρεται στα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού και ειδικότερα στην κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από ασθενείς, συνοδούς και υγειονομικό προσωπικό πλην ορισμένων εξαιρέσεων (αντιμετώπιση ασθενών ανοσοκατεσταλμένων, μεταμοσχευμένων κλπ)

Αν και οι σκληροί δείκτες της επιδημίας παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση, η ενδονοσοκομειακή διασπορά του κοροναϊού  εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα ενώ οι εισαγωγές ασθενών στις μονάδες υγείας συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας περισσότεροι από 300 ασθενείς με κοροναϊό.

Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για εσφαλμένη και άκρως επικίνδυνη απόφαση και τονίζει ότι τόσο η χρήση μάσκας όσο και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας επιβάλλεται να τηρούνται καθώς υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.

Ακόμα καταγγέλλει ότι είναι αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό με μία «άνωθεν» κεντρική εγκύκλιο να «παρακάμπτονται» τα αρμόδια θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Σε πρόσφατη ΚΥΑ (39873, ΦΕΚ 4698 τ. Β’, 22/7/23) αναφέρεται στο ά. 1 «Τήρηση των μέτρων του πίνακα Α και υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), καθώς και τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7». Στην παράγραφο 5 του άρθρου 7 το μόνο που υπάρχει είναι παραπομπή σε παλιότερη εγκύκλιο (Δ1α/ΓΠ οικ 17917, 22/3/21) με γενικές οδηγίες για την χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Άρα από την πρόσφατη ΚΥΑ συνάγεται η ερμηνεία πως ασθενείς, συνοδοί ασθενών και υγειονομικό προσωπικό ΔΕΝ χρειάζεται να φορούν μάσκες αναπνευστικής προστασίας μέσα στα νοσοκομεία, στα ΚΥ και στα ΠΙ ή στα ασθενοφόρα πλην εξαιρέσεων (αντιμετώπιση ασθενών ανοσοκατεσταλμένων, μεταμοσχευμένων κλπ).

Θεωρούμε πως το παραπάνω είναι εσφαλμένο και άκρως επικίνδυνο. Η ενδονοσοκομειακή διασπορά της επιδημίας Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Η χρήση μασκών αναπνευστικής προστασίας ffp2 από ασθενείς, συνοδούς ασθενών και υγειονομικό προσωπικό επιβάλλεται να συνεχιστεί παντού μαζί με τα λοιπά μέτρα προφύλαξης. Είναι πλήρως αντιδεοντολογικό να εκτίθεται σε κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς κάθε ασθενής έστω κι αν δεν έχει γνωστό ατομικό αναμνηστικό νόσου που προδιαθέτει σε ανοσοκαταστολή. Τέλος είναι αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό με μια «άνωθεν» κεντρική εγκύκλιο να «παρακάμπτονται» τα αρμόδια θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων (Επιτροπές Λοιμώξεων).

Απαιτούμε ορθή επανακοινοποίηση με απαλοιφή της επίμαχης παραγράφου.