Σε ιστορικά υψηλά κινούνται οι τιμές των υπερπολυτελών κατοικιών στα νησιά των Κυκλάδων, με τη Μύκονο να έχει φτάσει να ανταγωνίζεται το Μονακό!

Μια βίλα σε προνομιακή τοποθεσία στο νησί των ανέμων μπορεί να πωληθεί έως και 35.850 ευρώ ανά τ.μ., τιμή που είναι περίπου 34,4% υψηλότερη σε σχέση με πέρσι, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Εξοχικής Κατοικίας, που επιμελείται η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων. Ο λόγος της αύξησης οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη διαθεσιμότητα τέτοιων κατοικιών την ώρα που η ζήτηση κινείται ανοδικά.

Για ένα αντίστοιχο υπερπολυτελές σπίτι στη Σαντορίνη, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φθάνει εφέτος τα 24.370 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 43% σε σχέση με τις αξίες που είχαν καταγραφεί στο Παρατηρητήριο του 2022.

Αντίθετα στην Πάρο οι τιμές παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, ήτοι 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οριακά αυξημένες ήταν οι τιμές στη Σέριφο (5.122 ευρώ ανά τ.μ. από 5.000 ευρώ πέρσι).

Πάντως τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών εμφανίζει η Τζια, καθώς μέσα σε ένα έτος σημειώνεται άνοδος στις υπερπολυτελείς κατοικίες κατά 60,6%! Από 6.226 πέρσι οι τιμές εφέτος εκτινάχθηκαν στις 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

Μοναδικά ακίνητα

Πρόκειται για ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής, εξεζητημένης κατασκευής και υψηλών παροχών για τα οποία οι ζητούμενες τιμές βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά των τυπικών κατοικιών, αναφέρεται από τους αναλυτές της Geoaxis.

Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 5-15% της συνολικής πίτας, ανάλογα το νησί, και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κος Ξυλάς, CEO της εταιρείας Geoaxis, η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας σε πολύ μικρή απόσταση.

Εντυπωσιακή είναι και η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στη Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.

Ρεκόρ δεκαετίας

Εξίσου εντυπωσιακή όμως είναι και η «μεγάλη εικόνα», καθώς εκτός από τις πανάκριβες βίλες ανοδικά κινούνται οι τιμές και στις τυπικές θερινές κατοικίες και μάλιστα σημειώνουν ρεκόρ 10ετίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης που έκανε η εταιρεία εκτιμητών.

«Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως μεταξύ 2014 και 2023 η αγορά έχει υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες και σήμερα σε όλα τα νησιά καταγράφονται οι υψηλότερες αξίες της 10ετίας.

Η τάση είναι αυξητική, δίχως διαφαινόμενη αλλαγή στην γωνία της καμπύλης βραχυπρόθεσμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πώς κινούνται οι τιμές στις τυπικές και στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος με 2.497 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν η Σαντορίνη και η Πάρος με 2.052 ευρώ ανά τ.μ. και 2.051 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα. Η Κέα καταγράφει 1.949 ευρώ ανά τ.μ. και η Σέριφος 1.456 ευρώ ανά τ.μ.

Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 3,4% και για τα πέντε νησιά που παρακολουθεί η Geoaxis.

Σημειώνεται ότι το 2023 συνιστά την πέμπτη διαδοχική χρονιά, κατά την οποία καταγράφεται αύξηση των τιμών των εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά.

Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν, η Σαντορίνη 5,2% (από 1.950 σε 2.052 ευρώ ανά τ.μ.), η Κέα 3,5% (από 1.884 σε 1.949 ευρώ ανά τ.μ. και η Πάρος 3,3% (από 1.985 σε 2.051 ευρώ ανά τ.μ.). Έπονται η Μύκονος 3,2% (από 2.419 σε 2.497 ευρώ ανά τ.μ.) και η Σέριφος 1,7% (από 1.432 σε 1.456 ευρώ ανά τ.μ.).

Από πλευράς επιφανειών, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στην Πάρο και στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 262 τ.μ. και 240 τ.μ. αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 110 – 160 τ.μ.

Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι άνω των 15 ετών.

Συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών. Αναλυτικότερα, η άνοδος μετρήθηκε στη Μύκονο 3,0% (από 12.967 σε 13.359 ευρώ ανά τ.μ.), στη Σαντορίνη 4,4% (από 10.800 σε 11.270 ευρώ ανά τ.μ.), στη Πάρο 2,9% (από 7.778 σε 8.000 ευρώ ανά τ.μ.), στην Κέα 2,9%, (από 5.309 σε 5.462 ευρώ ανά τ.μ.) και στη Σέριφο 4,3% (από 3.262 σε 3.401 ευρώ ανά τ.μ.).

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα με διάμεση επιφάνεια περί τα 220 – 250 τ.μ. και ακολουθεί η Σαντορίνη με 184 τ.μ. και η Σέριφος με 90 τ.μ.

Η διάμεση ηλικία των προς πώληση ακινήτων που υπάρχουν στην αγορά στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα είναι 4-10 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 10 έτη.

Εξοχικά μόνο για ξένους

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση χρυσής visa.

Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Την ίδια ώρα, έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες αγοράς ή/και ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει σε ετήσια βάση εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.

Πηγή ΟΤ