Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων για τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα μας. Ο βουλευτής ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η μάχη των πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι καταγραφές των ζημιών και οι αποζημιώσεις των πληγέντων.

Φωτιά στη Μάνδρα: Άνθρωπος κοιμάται πάνω στο καμένο του σπίτι

Παύλος Μαρινάκης: Εχει δημιουργηθεί ειδικός μηχανισμός άμεσης αποζημίωσης

«Υπάρχει συνεχής μάχη αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προτεραιότητες. Η πρώτη είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, ακολουθούν η προστασία της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Πολιτεία «έχει κάνει οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό και κάτι παραπάνω», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

«Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός»

Σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των πυρκαγιών από την πλευρά της κυβέρνησης, με τη βουλευτή Νίνα Κασιμάτη να κάνει λόγο για ένα ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό. «Διανύουμε μία περίοδο της κλιματικής κρίσης. Αντίστοιχα, τα κράτη θα πρέπει να έχουν την πρόνοια και την πρόληψη για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε γίνει μάρτυρες τεράστιων φυσικών καταστροφών, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι ανέτοιμος να τις αντιμετωπίσει», δήλωσε.

Ιδιαίτερα, η Νίνα Κασιμάτη αναφέρθηκε στη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, τονίζοντας πως «για άλλη μία χρονιά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».

«Οι φωτιές να σβήνουν στον χρόνο που πρέπει»

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει λόγο για κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης.

Η Έφη Χαλάτση, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως ήδη από το 2007 η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την εμφάνισή της και έπρεπε ήδη τα κράτη να έχουν προχωρήσει σε κινήσεις και δράσης για την αντιμετώπισή της.

«Προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι φωτιές θα πρέπει να σβήνουν στο χρόνο που πρέπει», δήλωσε.

Δείτε το βίντεο