Μάχη με τις φλόγες δίνουν για ακόμη μία μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές και οι κάτοικοι. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η φωτιά στη Ρόδο, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στη Σπάρτη, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβέστες για τυχόν αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι.

Καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, κατοικιών και επιχειρήσεων είναι το αποτύπωμα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές των ημερών αυτών, την ώρα που ο καύσωνας «Κλέων» μπαίνει από σήμερα στην δεύτερη φάση.

Η κατάσταση ανά μέτωπο

Στη Δυτική Αττική, η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Παρόλα αυτά παραμένουν στα μέτωπα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Στο Λουτράκι, η κατάσταση είναι πολύ καλή, με την πυροσβεστική να είναι ακόμα σε επιφυλακή αν και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Στη Σπάρτη, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Λευκόχωμα, βρίσκεται σε ύφεση χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Στη Ρόδο η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχείρησαν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Έρχονται ενισχύσεις από το εξωτερικό

Εντός της ημέρας (20/7) αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (18/7) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

• Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα

• Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα

• Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, συμμετείχαν κανονικά την Τετάρτη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.