Ο πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει λόγω και των ισχυρών ανέμων επικίνδυνες διαστάσεις.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι δύσκολη, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπα πολλών χιλιομέτρων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά έφτασε στη Νέα Πέραμο και απειλεί σπίτια.

Ενεργά μέτωπα υπάρχουν στη Βλυχάδα στα Μέγαρα, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών πριν οριοθετηθεί. Μήνυμα του 112 για εκκένωση εστάλη στο Κανδήλι, κοντά στα Μέγαρα, όπου το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν. Εντολή εκκένωσης προς τα Μέγαρα εστάλη και για Νέα Ζωή και Λεωφόρο Καταδρομών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια, ενώ η Τροχαία προχωρά στις απαραίτητες διακοπές κυκλοφορίας προς διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο Λουτράκι, για να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Ειδικότερα, από νωρίς σήμερα το πρωί ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Ta nea, μέσω του in μεταδίδουν όλες τις εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, και από το Λουτράκι

Δείτε live τις εξελίξεις:

Σημειώνεται επίσης ότι:

  • Η Ρουμανία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας σήμερα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο.
  • Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή και
  • Η Πολωνία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή.

19:21 Νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη με όλα τα ενεργά μέτωπα σε Οινόη και Δερβενοχώρια. Όπως εξήγησε: «O χάρτης που φαίνεται στους δέκτες σας αποτυπώνει την κατάσταση όπως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Παναχαϊκό, Πουρνάρι και Πανόραμα, καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα.

Υπάρχουν ενεργά μέτωπα που απεικονίζεται στο χάρτη. Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας».

Παράλληλα, σημείωσε: «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη, δύο από τη Γαλλία και δύο από την Ιταλία».

«Έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν φυσικά βοήθεια. Μεταξύ αυτών τρεις πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας, επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα. Σε διασπορά βρίσκονται τούτη την ώρα πέντε ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών», κατέληξε.

19:04 Στη μάχη της κατάσβεσης στη Δυτική Αττική και ο «Αίαντας» της Ελληνικής Αστυνομίας

 

18:52 Καλύτερη είναι η εικόνα από την Οινόη, καθώς η φωτιά στο βουνό και τη χαράδρα είναι σε ύφεση. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, καίγεται η περιοχή του βουνού πάνω από τη Στεφάνη,κοντά στις ανεμογεννήτριες.

18:52 Καλύτερη είναι η εικόνα από την Οινόη, καθώς η φωτιά στο βουνό και τη χαράδρα είναι σε ύφεση. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, καίγεται η περιοχή που είναι κοντά στις ανεμογεννήτριες.

18:36 Λήξη συναγερμού για την Πάρνηθα 

Συναγερμός είχε σημάνει νωρίτερα στις Αρχές, καθώς οι αναζωπυρώσεις στην Δερβενοχώρια και στην ευρύτερη περιοχή ήταν συνεχείς και υπήρχε κίνδυνος οι φλόγες να επεκταθούν προς την Πάρνηθα. Αυτήν την ώρα, το μέτωπο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- είναι μεταξύ των οικισμών Στεφάνη και Πάνακτο και ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας δεν κινδυνεύει.

18:13 Εντολή εκκένωσης του οικισμού Λεύκα. 

Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς η φωτιά από τα Δερβενοχώρια πλησιάζει απειλητικά. Οι αστυνομικοί πόρτα – πόρτα ενημερώνουν τον κόσμο. 

18:05 Στους πρόποδες του Όρους Πατέρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Άνω Βλυχάδα και Κανδήλι Μεγάρων, επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτήν την ώρα. «Το ευχάριστο είναι ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων,  Σταύρος Φωτίου.

Στην περιοχή του Πλάτωνα τρία σπίτια έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «κάναμε μεγάλες προσπάθειες από χθες να γλιτώσουμε πολλά σπίτια. Ο κόσμος ήταν πραγματικά ανήσυχος».

17:59 Νέες εικόνες και βίντεο από τις περιοχές της Νέας Περάμου, όπου μαίνεται η φωτιά

      

17:17 Το Ισραήλ στέλνει πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Ελλάδα

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν την Ελλάδα στέλνει το Ισραήλ με απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η βοήθεια περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Airtractor» της εναέριας μοίρας πυρόσβεσης μαζί με μια ομάδα τεσσάρων πιλότων, εξειδικευμένα πληρώματα εδάφους και ειδικών για δασικές πυρκαγιές καθώς και συναφή εξοπλισμό. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα συνοδεύονται από μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Τεράστιες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου αποφάσισε να στείλει 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της Ελλάδας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία».

16:54 Διαστάσεις παίρνει η φωτιά στη Βλυχάδα Μεγάρων. Οι φλόγες που έκαιγαν στον ορεινό όγκο φαίνεται να πλησιάζουν απειλητικά κάποιες διάσπαρτες κατοικίες, που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο. Πυροσβεστικά οχήματα και κάτοικοι με τα τρακτέρ τους χτίζουν μία ζώνη άμυνας, προκειμένου να σταματήσουν τις φλόγες. Ωστόσο, το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεγαρέων, Κωνσταντίνο Φυλακτό, στην περιοχή δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο αλλά μόνο επίγειες δυνάμεις.

15:34 Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές που μαίνονται 

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία αναμένεται να φτάσει αύριο και την Παρασκευή στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ειδικότερα, όπως είπε, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα».

Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο. Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

15:16 Μικρή «ανάσα» στη Νέα Πέραμο 

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση της φωτιάς στο Καντήλι, στη Νέα Πέραμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει περιοριστεί στο Πεδίο Βολής.  Πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατός, εθελοντές και υδροφόρες της περιφέρειας και του δήμου συνεχίζουν τη μάχη τους για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, στην πληγείσα περιοχή δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Σοβαρότερες, όμως είναι οι καταστροφές στους οικισμούς Λουτρόπυργος, Πλάτωνας και Βλυχάδα.

Δείτε live τις εξελίξεις:

15.10 Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές και την ενίσχυση με δυνάμεις από την Ευρώπη

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία αναμένεται να φτάσει αύριο και την Παρασκευή στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ειδικότερα, όπως είπε, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα».

Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο. Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

14:53 «Δύσκολες οι συνθήκες – Η φωτιά καίει ό,τι βρει»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Τσίγκας, μίλησε στο MEGA για την πορεία της κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών αλλά και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

«Η κατάσταση περιέχει τρία ενεργά μέτωπα, στο Λουτράκι, στα Δερβενοχώρια και στη Ρόδο, που καίει σε δάσος. Όλες οι δυνάμεις έχουν διαμοιραστεί σε αυτά τα τρία μέτωπα. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Οι δυνάμεις δίνουν ξεχωριστά ό, τι μπορούν, θα υπάρχουν αντιξοότητες. Από ό,τι μαθαίνω ο συνάδελφος είναι καλά στην υγεία του, οι συνθήκες είναι δύσκολες, το πυροθερμικό φορτίο είναι τεράστιο. Η φωτιά καίει ό,τι βρει στο πέρασμά της, παρόλα αυτά εμείς είμαστε εκεί να περιορίσουμε όλες τις συνέπειες», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Από πλευρά συμπαγούς δάσους το χειρότερο αυτή τη στιγμή είναι στη Ρόδο. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν και όσα έχουν εκτραπεί για να βοηθήσουν τους συνάδελφους στη ρόδο επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως. Οι άλλες πυρκαγιές είναι σε οικισμούς και αυτή είναι η διαφορά με την φωτιά της Ρόδου. Επιπλέον πεζοπόρα τμήματα, αυτοκίνητα, ειδικές μονάδες δασοπυρόσβεσης και οι συνάδελφοι πιλότοι των εναέριων μέσων, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η αστυνομία, και η αυτοδιοίκηση με τους εθελοντές είμαστε όλοι μαζί για να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία».

14:34 Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική σε λίγη ώρα για την πορεία των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα

14:29 Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στην:

  • οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
  • επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
  • επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
  • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Επίσης έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής), καθώς και
  • στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

14: 19 Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμμένα. Με ρίψεις νερού με ελικόπτερα η πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς την ώρα που οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί.

Δείτε εικόνες από την κατάσβεση της φωτιάς στο Λουτράκι

Τα πτητικά μέσα συνεχίζουν τις προσπάθειες τους στην περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το διάστημα των επόμενων έξι μηνών.

14:17 Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αυτήν την ώρα επιχειρούν στην Οινόη, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το μέτωπο.

14:09 Καταγγελία ότι κινδυνεύει κατασκήνωση στο Μελετάκι Μάνδρας

Καταγγελία ότι κινδυνεύει κατασκήνωση στο Μελετάκι Μάνδρας. Μιλώντας στο MEGA, στέλεχος της κατασκήνωσης τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σωθεί η κατασκήνωση.

«Τα παιδιά τα έχουμε απομακρύνει. Έχουν πάει οι δικοί μας άνθρωποι και προσπαθούν να τη σώσουν. Δεν υπάρχει κανένα εναέριο μέσο. Χτες το μεσημέρι πέρασε μόνο εναέριο μέσο μία φορά και εξαφανίστηκε. Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι πως αφήνουν τα δύο μέτωπα να ενωθούν αφού δεν καίγονται σπίτια. Θέλουμε βοήθεια και για εμάς είναι σημαντικό. Δεν ισχύει αυτό που έγραφαν στις ιστοσελίδες ότι επιχειρούν εναέρια μέσα. Τουλάχιστον εάν δεν μπορούν βοηθήσουν να μην λένε πως έχουμε πέντε εναέρια μέσα. Ας έρθει έστω ένα εναέριο μέσο να μας βοηθήσει».

14:04 Σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεγαρέων, Κωνσταντίνο Φυλακτό, τα μοναστήρια Άγιος Νικόλαος και Άγιος Φανούριος γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα. Ένα σπίτι έχει πολύ σοβαρές ζημιές και σε άλλα η φωτιά μπήκε στις αυλές.

«Η φωτιά καίει κατά βάση τη συγκεκριμένη πλαγιά του Όρους Πατέρα», υπογραμμίζει ο ίδιος. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια δύσβατη περιοχή, όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και η μάχη της κατάσβεσης πρέπει να δοθεί από αέρος.

Μία καλή είδηση

14:04 Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι κάτοικοι στο Λουτράκι με το πύρινο μέτωπο να καίει ανεξέλεγκτο. Η φωτιά πλησίαζε τα σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά η οποία δυστυχώς στο πέρασμά της κατέστρεψε κατοικίες και έκανε στάχτη μεγάλη έκταση δάσους.

Το πύρινο μέτωπο κινήθηκε ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους αλλά ευτυχώς δεν κινδυνεύουν τα διυλιστήρια, ούτε και η μονάδα βιοντίζελ που βρίσκεται κοντά. Δόθηκε άλλωστε μεγάλη μάχη τη νύχτα για να αποτραπούν τα χειρότερα.

13:49 Ισχυροί άνεμοι πνέουν στο Κανδήλι αυτήν την ώρα, ωστόσο το μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση. Στην κορυφογραμμή του Τρικερίου υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς και ευχή όλων είναι να μην επεκταθούν προς τον οικισμό. Νωρίτερα, εκκενώθηκε και το μοναστήρι της περιοχής.

13:30 Κλείνει η Δημοτική Κατασκήνωση στα Βίλια του Δήμου Ασπροπύργου

Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη Δυτική Αττική οδήγησαν τους υπεύθυνους της Δημοτικής Κατασκήνωσης Ασπροπύργου στα Βίλια, να αποφασίσουν την αναστολή της λειτουργίας της για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου, και αύριο, Πέμπτη 20/7, για προληπτικούς λόγους.

13:18 Αποκαρδιωτικές εικόνες από τις καμένες περιουσίες των πολιτών

Ο πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αττική συνεχίζεται, με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει λόγω και των ισχυρών ανέμων επικίνδυνες διαστάσεις. Η φωτιά καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές. Οι εικόνες από την περιοχή συγκλονίζουν.

13:09: Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ η φωτιά στο Λουτράκι βρίσκεται σε ύφεση.

13:05 Το έργο της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν:

5 Προωθητές Γαιών

2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)

Στην Περαχώρα Λουτρακίου επιχειρούν:

2 Προωθητές Γαιών

1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 11 άτομα)

1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα)

Στην ευρύτερη περιοχή Κουβαρά – Σαρωνίας Αττικής επιχειρούν:

50 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»

2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)

1 Ασθενοφόρο

Στον Έμπωνα Ρόδου επιχειρεί 1 Ε/Π Chinook

Επιπρόσθετα:

6 Α/Φ CL-215, 4 Α/Φ CL-415, 1 PZL και 3 Ε/Π CHINOOK επιχειρούν και στις 3 περιοχές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εκπομπή 82 περιπόλων και η στελέχωση 4 πυροφυλακίων, με την εμπλοκή συνολικά 470 ατόμων με 235 οχήματα.

12:57 Πυροσβέστης στο Κανδήλι λιποθύμησε από την εξάντληση και την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αμέσως στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Θριάσιο νοσοκομείο.

12.56 Ανυπολόγιστες οι ζημιές το Λουτράκι. Μάχη για να μην περάσει η φωτιά στην περιοχή των διυλιστηρίων. Όπως μετέδωσε το MEGA έχουν καεί ή έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές πάνω από 36 σπίτια. Στο Πανόραμα Λουτρακίου 5 σπίτια έχουν ολοσχερώς καταστραφεί.

12:46 Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Καταδρομών και Γερμανικού. Επίσης, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί των εξόδων Αττικής Οδού προς Θριάσιο και προς Μάνδρα.

12:42 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικου Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και κυρίως για τα μέτωπα στη φωτιά της Δυτικής Αττικής και στη Ρόδο.

Επίσης, έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Στη σύσκεψη μαζι με την ηγεσία του ΠΣ συμμετείχαν Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Νότης Μηταράκης, Άκης Σκέρτσος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Θανασης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου.

12:35 Για νέο τρίτο κύμα καύσωνα που θα ακολουθήσει αυτό που ξεκινά αύριο Πέμπτη, προειδοποιεί η ΕΜΥ στο νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης. Δείτε περισσότερα εδώ

12:30 Δραματικές εκκλήσεις από τα Μέγαρα για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνος Φυλακτός, μιλώντας στην ΕΡΤ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τα πρώτα σπίτια.

«Έχουμε από χθες το μεσημέρι στο ίδιο σημείο που ζητάμε να έρθουν εναέρια μέσα. Είναι μόνο ένα Σινούκ, κάνει 20 λεπτά να πάει στην Πάχη και να γεμίσει. Χρειαζόμαστε μεγάλη βοήθεια με ελικόπτερα. Ήρθαν οι ΔΙΑΣ και η Αστυνομία και εκκενώσαμε. Είμαι 100 μέτρα από τη φωτιά. Είναι 80 μέτρα από τον περιφερειακό, είναι πολύ κοντά στα σπίτια πλέον», αναφέρει.

12:17 Την ίδια ώρα, δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην περιοχή Στεφάνη Δερβενοχωρίων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

12:09 Έκκληση να στηρίξουν και να βοηθήσουν όλοι την προσπάθεια των αντρών και των γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν απηύθυνε στους πολίτες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα σε μήνυμα του αναφέρει:

«Χθες βράδυ οι άντρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και όλη η κρατική μηχανή έδωσε μια τεράστια μάχη με τις φλόγες, μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί σήμερα για τρίτη συνεχόμενη μέρα, οι καιρικές συνθήκες θα είναι δύσκολες και το επόμενο χρονικό διάστημα, παρακαλώ πολύ όλους να στηρίξουν και να βοηθήσουν την προσπάθεια των αντρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν το καθήκον τους. Πρέπει να το κάνουμε αυτό και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, δεν νοείται αμέλεια, δεν νοείται πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια, δεν νοείται θερμική εργασία. Παρακαλώ πάρα πολύ όλους να βοηθήσουν σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστώ».

12:03 Ο δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης έκανε έκκληση (Σκάι) ώστε να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στην περιοχή, καθώς, όπως είπε, όπως είναι τώρα τα πράγματα η φωτιά δεν μπορεί να τιθασσευτεί.

11:55 Εκκενώνεται αυτή την ώρα το Κανδήλι. Οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικες ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

11:45 Δραματική έκκληση

Δραματική έκκληση απηύθυνε ο δήμαρχος Μεγαρέων, κι ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στους οικισμούς Κανδήλι, Νέα Ζωή και Λεωφόρο Καταδρομών. Ο Κωνσταντίνος Φυλάκτος, ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα.

11:42 Ο πρωθυπουργός έφτασε στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές

11.40 Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε δήλωσή του ανέφερε πως «χθες βράδυ οι άνδρες και οι γυναίκες της πολιτικής προστασίας και όλη η κρατική μηχανή έκαναν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια», ενώ όπως είπε επίσης «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, ενώ οι καιρικές συνθήκες αναμένονται δύσκολες και σήμερα».

Κάλεσε τους πάντες να βοηθήσουν το έργο των Αρχών και τόνισε: «παρακαλώ να βοηθήσουμε όλοι το έργο των πυροσβεστών. Δεν νοείται αμέλεια, πρόκληση φωτιάς από αμέλεια, θερμική εργασία στην ύπαιθρο. Παρακαλώ πολύ να βοηθήσουν όλοι».

11:30 «Είναι ένα μεγάλο μέτωπο»

«Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο αντιμετωπίζουμε στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων, όπου υπάρχουν κάποια ενεργά μέτωπα και στο ανατολικό κομμάτι προς το Στεφάνι και αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Eκπρόσωπος Tύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Ένα κομμάτι από την άλλη πλευρά, το δυτικό κομμάτι προς την Βλυχάδα και ένα κομμάτι νοτιοδυτικά της περιοχής της Μάνδρας. Ένεκα της σφοδρότητας του φαινομένου πολλές φορές χρειάστηκε να δώσουμε μηνύματα 112, όπως στη Νέα Ζωή και στον οικισμό του Νέου Πόντου, όπου έπρεπε άμεσα να εκκενωθούν αυτές τις περιοχές για την ασφάλεια των κατοίκων. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι παράλληλα με την αμιγώς πυροσβεστική επιχείρηση, υπάρχουν και προειδοποιητικά μηνύματα ή μηνύματα τα οποία καλούμε τους πολίτες για τη δική τους ασφάλεια να πρέπει να εκκενώσουν μια κατοικημένη περιοχή διότι πλησιάζει απειλητικά η πυρκαγιά», σημείωσε.

11.22 Μικρές αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία στο Πανόραμα Λουτρακίου. Σχετικά με την καταγραφή ζημιών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο Λουτράκι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 30 με 32 σπίτια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λουτρακίου άλλα δύο σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Αγ. Χαράλαμπος.

11.20 Πριν από λίγο εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους Νέας Περάμου και εκκενώνονται σπίτια.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Νέα Πέραμο, στον οικισμό Κανδήλι. Η ενίσχυση των ανέμων δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης και ιδιαιτέρως των εναέριων μέσων.

Οι πυροσβέστες δίνουν αγώνα δρόμου μνα δημιουργήσουν ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στα σπίτια της περιοχής.

11.00 Για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς, που μαίνεται στο Λουτράκι, μίλησε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Γκιώνης, ο οποίος σημείωσε πως το πύρινο μέτωπο απομακρύνθηκε από τους οικισμούς.

«Η φωτιά έχει φύγει από τους οικισμούς, βρίσκεται περίπου πάνω από τη Motor Oil και τα εργοστάσια. Έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα, με τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα τώρα. Περιμέναμε λίγο περισσότερη ενίσχυση από τα εναέρια μέσα, αλλά η κατάσταση είναι σχετικά καλή και ελεγχόμενη. Με τις επίγειες δυνάμεις, δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε άλλα δύσκολα πράγματα να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες»

«Δεν δεν μπορώ να διακρίνω αν τα canadair είναι από την Ελλάδα ή από τη Γαλλία, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπω να επιχειρούν δύο στο σημείο. Έχουν εκκενωθεί ο Άγιος Χαραλαμπός, το Πανόραμα και Γλυκιά Ζωή από χθες το απόγευμα, αλλά δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα με τους οικισμούς».

10:37 Πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια. Είναι μία άνιση μάχη, καθώς αλλάζει συνεχώς η φορά του ανέμου.

10:25 Ενεργό μέτωπο φωτιάς υπάρχει πίσω από το «Τιτάν» ανάμεσα σε Οινόη Αττικής και Πάνακτο Βοιωτίας. Στην Κιάφα στην Μάνδρα, το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει, αν και έχει υποχωρήσει.

10:15 Φωτογραφικά στιγμιότυπα, από την μάχη που δόθηκε για να μην φτάσει η πυρκαγιά στα διυλιστήρια της Motor Oil

10.00 Ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας, από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό των πληγέντων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λουτράκι. Ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του Δήμου πάνω από 150 άτομα.

Σε περίπτωση ανάγκης, επικοινωνήσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του Δημαρχείου Λουτρακίου στον αριθμό 2744069000.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

09:30 Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια. Τα ελικόπτερα συνδράμουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

09:25 Λέκκας: Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση» ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας. «Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία» είπε και εξέφρασε τον φόβο ότι «το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί». Υπογράμμισε δε ότι «πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ».

09:15 Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε κοντά στην Οινόη, στον επαρχιακό δρόμο Οινόης – Μαγούλας. Στο σημείο έσπευσαν πεζοπόρα τμήματα για ενίσχυση, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν μέχρι το πρανές σε τμήμα της Αθηνών – Κορίνθου όμως η επέμβαση των Πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα.

09:00 Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

08:45 Το μέτωπο της φωτιάς είναι σε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1.000 μέτρων από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, στο ραδιόφωνο του Σκάι. Σύμφωνα με τον ίδιο επικίνδυνα σημεία της φωτιάς δεν έχουν αλλάξει από χθες και δεν έχουν εκκενωθεί άλλες περιοχές πέραν αυτών για τις οποίες δόθηκε εντολή εκκένωσης χθες το βράδυ.

«Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις, όλες οι υπηρεσίες κάνουν συντονισμένα αυτό που πρέπει», δήλωσε στο MEGA, προσθέτοντας ότι τα μηχανήματα έργου καθαρίζουν και επεμβαίνουν στις περιοχές όπου υπάρχει βλάστηση τέτοια που να ευνοεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς». Σύμφωνα με τον κ. Βυτινιώτη, «οι υπηρεσίες κάνουν αυτό που πρέπει, συντονίζονται μεταξύ τους ικανοποιητικά, το αποτέλεσμα που είναι επιθυμητό είναι να σταματήσει η πυρκαγιά. Η αγωνία όλων είναι πάρα πολύ μεγάλη».

08:30 Αναζωπύρωση στην περιοχή Μελετάκι της Μάνδρας

08:15 Εστίες φωτιάς που καίνε στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Ειδικότερα, από νωρίς σήμερα το πρωί ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές. Το έργο τους συνδράμουν μηχανήματα έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρες, αλλά και εθελοντές.

Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα, είναι οι δύο συνοικισμοί που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο της φωτιάς. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα για να μην μπει η φωτιά μέσα στα σπίτια. Η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές χωρίς ωστόσο να περάσει μέσα από αυτά.

08:02 Η έκτακτη ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, η Πυροσβεστική επιχειρεί με ανανεωμένο προσωπικό σε όλα τα μέτωπα.

«Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε από την Δευτέρα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους».

»Στο περιοχή του Λουτρακίου, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

»Στη Ρόδο, η φωτιά καίει στο κέντρο του νησιού, χωρίς μέχρι στιγμής να αποτελεί κίνδυνο για τους οικισμούς. Εκεί επιχειρούν 86 πυροσβέστες και 3 πεζοπόρα με 28 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα».

»Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν από χτες και ξένες δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτική Προστασίας αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας από Ιταλία και Γαλλία.

»Σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται στην Αττική, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων, του Β. Αιγαίου και θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 μποφόρ. Παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή».

08:00 Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

07:55 Η μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στα διυλιστήρια

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, έδωσαν οι πυροσβέστες στους Αγίους Θεοδώρους κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει στα διυλιστήρια.

Στη θέση Σουσάκι στους Αγίους Θεοδώρους, οι φλόγες έφτασαν ακόμα και τα 10 μέτρα ενώ το μέτωπο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η μεγάλη φωτιά έχει σβήσει αλλά ακόμα καίνε κάποια καντηλάκια. Πολλά άτομα πήγαν στο Δημαρχείο ή στο ΚΑΠΗ ή σε κάποια συγγενικά τους πρόσωπα για να περάσουν το βράδυ. Μάλιστα πολλά άτομα βοήθησαν και στην κατάσβεση της φωτιάς.

07:39 Η εικόνα που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, στη Δυτική Αττική επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Στο Πανόραμα Λουτρακίου, που είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή, υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις. Από την άλλη πλευρά του Περάματος το πύρινο μέτωπο μετακινείται προς την περιοχή των Ισθμίων, ενώ αυτήν την ώρα από αέρος επιχειρούν στο Λουτράκι σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στη Ρόδο η φωτιά καίει στο κέντρο του νησιού και επιχειρούν 86 πυροσβέστες και 3 πεζοπόρα με 28 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, στην κατάσβεση των πυρκαγιών συνδράμουν, δυνάμεις ξένων χωρών, ενώ επιχειρούν και 4 αεροσκάφη που έφτασαν χθες από Ιταλία και Γαλλία.

07:16 Στις 8.30πμ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές της του δήμου Σαρωνικού. ​ Σε Κουβαρά, Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα περιουσίες, αλλά και χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

06:40 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου από κόμβο Επιδαύρου μέχρι κόμβο Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Επιπλέον, στη νέα Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου από κόμβο Αγίων Θεοδώρων μέχρι κόμβο Επιδαύρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παραμένει κλειστή.

06:35 Η κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι δύσκολη. Οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που κινείται από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και μέχρι τη Νέα Πέραμο. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά κινείται πλέον προς τη Νέα Πέραμο.

06:10 Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Οι εικόνες καταστροφής στην περιοχή είναι πολλές:

05:21 Κόλαση στο Πανόραμα – Πέρασαν μέσα από τον οικισμό οι φλόγες

Μέσα από τον οικισμό Πανόραμα στο Λουτράκι πέρασαν οι φλόγες, φτάνοντας μέχρι τον περιμετρικό δρόμο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, στην οποία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή το μέγεθος της καταστροφής στον οικισμό καθώς είναι νύχτα και κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει εξαιτίας της φωτιάς.

Αυτό αναμένεται να γίνει όταν ξημερώσει και απομακρυνθεί το πύρινο μέτωπο.

04:23 Πολύ δύσκολες στιγμές για το Πανόραμα στο Λουτράκι – Φόβοι για τα σπίτια

Οι φλόγες έζωσαν το Πανόραμα φτάνοντας μέχρι τον κεντρικό δρόμο προς το Λουτράκι και εκφράζονται φόβοι για τα σπίτια του οικισμού, τα οποία οι κάτοικοί τους έχουν εγκαταλείψει.

Οι ίδιοι έκαναν λόγο για έλλειψη νερού και πυροσβεστικών οχημάτων, όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ σε ζωντανή σύνδεση.

Σε απόσταση από το Πανόραμα εθεάθησαν δύο πυροσβεστικά οχήματα και αρκετές αστυνομικά, τα οποία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στον οικισμό.

Ταυτόχρονα, ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή από μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος που όπως αναφέρεται έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

02:57 Διακοπή κυκλοφορίας στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο της Επιδαύρου.

02:25 Μάχη σε Ανω Βλυχάδα και Πανόραμα για να προστατέψουν τα σπίτια

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανω Βλυχάδα, στη Δυτική Αττική, και του Πανοράματος, στο Λουτράκι, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα σπίτια.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει και στη μάχη, εκτός από τους πυροσβέστες, παίρνουν μέρος αρκετοί εθελοντές, οι οποίοι καταβρέχουν τα δέντρα γύρω από τους οικισμούς για να σταματήσουν τις φλόγες.

Στα Δερβενοχώρια το μέτωπο έχει εγκλωβιστεί σε χαράδρα και προς το παρόν δεν απειλεί τους κοντινούς οικισμούς.

01:05 Άνοιξε η νέα ε.ο. Αθηνών – Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο.

Οίκημα καίγεται στην περιοχή της Μάνδρας

23:51 Στα πύρινα μέτωπα της Μάνδρας βρέθηκε το βράδυ ο υπουργός Νότης Μηταράκης

«Απόψε, στη Μάνδρα, δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία επιχειρούν στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές, βοηθώντας τους πολίτες, συμβάλλουν στην ασφαλή εκκένωση των περιοχών, προστατεύουν περιουσίες και ρυθμίζουν την κυκλοφορία», αναφέρει ο κ. Μηταράκης με ανάρτησή του στο twitter.

Το πύρινο μέτωπο που καίει το δάσος και κινείται προς την Ι.Μ. Παναγίας Γοργοεπικόου

23:39 Αγώνας να μην περάσουν οι φλόγες την εθνική οδό

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο νέο μέτωπο της Άνω Βλυχάδας στα Μέγαρα, της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι αυτήν την ώρα υπάρχει αναζωπύρωση στο σημείο.

«Παρότι η κατάσταση είχε ηρεμήσει στα βόρεια των οικισμών Άνω Βλυχάδα, Πλάτωνα και Άνω Λουτρόπυργο, τώρα κάποιες ριπές αέρα έχουν αναζωπυρώσει το μέτωπο, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Άνω Βλυχάδας», ανέφερε αρχικά ο κ. Σταμούλης.

Και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι οικισμοί του Δήμου οι οποίοι εγκαίρως έχουν εκκενωθεί. Έχει φτάσει στον οικισμό του Πλάτωνα, έχει μπει η πυρκαγιά μέσα στον οικισμό, έχει καταστρέψει πολλά σπίτια. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις, αρκετές έχουν απλωθεί σε όλο το μέτωπο, ενεργούν και προσπαθούν όσο μπορούν να την περιορίσουν».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν αγώνα να μην περάσουν οι φλόγες την εθνική οδό και να μην φτάσουν στον Λουτρόπυργο και τον Νεράκι, όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες.

23:31 Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για αναπνευστικά προβλήματα

Από το μεσημέρι μέχρι και τις 21:00 της Τρίτης το ΕΚΑΒ είχε δεχτεί κλήσεις για 10 περιστατικά που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυκνών καπνών. Πέντε κλήσεις έγιναν από τη Μάνδρα και πέντε από το Λουτράκι. Τα άτομα διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία.

23:14 Ανοιχτοί χώροι για διαμονή των κατοίκων

Οι κάτοικοι που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, μπορούν να βρουν καταφύγιο, στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Περάμου, στο ΚΑΠΗ Νέας Περάμου, καθώς και στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Περάμου.

22:18 Νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι είναι τα κύρια μέτωπα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Η βραδιά θα είναι δύσκολη ενώ ξημερώνει και μία δύσκολη ημέρα, καθώς «οι μετεωρολογικές συνθήκες αύριο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του, κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 75 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

21:34 Δεκάδες καμένα σπίτια στο Λουτράκι

Συνολικά 32 σπίτια και πέντε αποθήκες έχει κάψει μέχρι στιγμής το πύρινο μέτωπο που καίει στην περιοχή της Κορινθίας.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, η κατάσταση είναι δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα επεκταθεί η φωτιά, καθώς έχουν μειωθεί οι άνεμοι.

21:14 Σε τρεις δήμους η φωτιά

Σε ανάρτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, έκανε λόγο για δραματικές ώρες και σημείωσε ότι η πυρκαγιά έχει απλωθεί στα όρια τριών δήμων. Η Περιφέρεια συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με 19 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.

«Είναι δραματικές οι ώρες που ζούμε στην περιοχή μας. Τα μέτωπα εξελίσσονται σε μεγάλη ακτίνα. Η #φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και μπήκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αττική έχει απλωθεί στα όρια τριών δήμων: Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε σε εγρήγορση και παρέχουμε ό, τι μας ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης. Συγκεκριμένα, παρέχουμε: 19 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.  Επίσης οι δήμοι της περιοχής μας συνδράμουν με τα μηχανήματά τους. Είμαστε σε επιφυλακή και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών για την ασφάλεια μας» τόνισε.

20:04 Νέο μήνυμα από το 112

Η πύρινη λαίλαπα από τα Δερβενοχώρια έχει εξαπλωθεί στη βορειοδυτική Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μια άνιση μάχη. Μετά τη Μάνδρα, συναγερμός έχει σημάνει και στα Μέγαρα, αφού οι φλόγες έχουν περάσει τα όρια του δήμου.

Στις 19:50, μέσω του 112, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

19:29 Ανοιχτό το ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων

Όπως ενημέρωσε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων θα παραμείνει ανοικτό το ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων, προκειμένου να υποδεχτεί πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς.

19:14 Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις νέων οικισμών στη Μάνδρα

Λίγο μετά τις 19:00, ήχησε ξανά το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία προς Ελευσίνα.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία, εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στη περιοχή», ανέφερε το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.

18:55 Εκκενώθηκε ο οικισμός «Γλυκιά Ζωή» Αγίων Θεοδώρων

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι αυτή την ώρα να περιορίσουν το μέτωπο που καίει στο Πανόραμα Αγίων Θεοδώρων, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού «Γλυκιά Ζωή».

Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν και τη σχετική ειδοποίηση από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112».

18:19 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Λουτρακίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

18:02 Οι Αίαντες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Μάνδρα.

17:21 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, λόγω των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δύο μέρες σε Ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι.

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Αθήνα μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

17:14 Στη μάχη με τις φλόγες και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες

Λίγο μετά τις 17:00 έφτασαν στον Άγιο Σωτήρα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες για να αναπτυχθούν στην περιοχή και να ενισχύσουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

15:44 Εκκενώθηκαν οικισμοί στην Κορινθία

Λόγω του μεγέθους της πυρκαγιάς, οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι.

14:34 Σε ξενοδοχεία οι πληγέντες στο Λουτράκι

Πρωτοβουλία για την φιλοξενία πληγέντων από την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου έχει λάβει ο δήμος, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με το δήμο Λουτρακίου, «ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο».