Ο καύσωνας και οι θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά του meteo/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στοιχεία αναμένεται να διατηρηθούν στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες και αναμένεται να έχει τρεις φάσεις.

Σε 3 φάσεις συνεχίζεται ο καύσωνας

Όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα, με βάση την ανάλυση πολλαπλών προγνωστικών σεναρίων για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων ενδεικτικά πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 18-28 Ιουλίου αναμένεται:

  • Στην πρώτη φάση, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, αναμένεται η διατήρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κυρίως σε τμήματα της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στα ανατολικά θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι, διατηρώντας την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές όπως ήδη τονίσαμε σε προηγούμενη μας ανακοίνωση.
  • Στη δεύτερη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής 20 – 23 Ιουλίου οπότε υπάρχει καλή προγνωσιμότητα, αναμένεται σταδιακή αλλά σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ πάνω από τα φυσιολογικά την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυροεπαγωγικών (αυτοκαθοδηγούμενων – πυρκαγιές που δημιουργούν το δικό τους καιρό) δασικών πυρκαγιών.
  • Στην τρίτη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής 24 – 28 Ιουλίου οπότε υπάρχει χαμηλή προγνωσιμότητα, αναμένεται αρχικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στα ανατολικά, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Τέλος, στη συνέχεια αναμένεται εκ νέου πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.