Σε πολιτικό και διαχειριστικό επίπεδο δίνει η κυβέρνηση το πρώτο ισχυρό κρας τεστ, τρεις εβδομάδες μετά την επανεκλογή της, καθώς οι μέχρι στιγμής «δοκιμασίες», μικρές ή μεγαλύτερες, είτε ξεπεράστηκαν εύκολα είτε εξελίσσονται, απαιτούν υψηλό επίπεδο συντονισμού και αποτελεσματική επικοινωνία.

Το κυρίαρχο στοίχημα αφορά βεβαίως τα πύρινα μέτωπα, στα οποία δοκιμάζεται επιχειρησιακά ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός καθώς και οι (νέες) πολιτικές ηγεσίες στα συναρμόδια υπουργεία, υπό τον φόβο επανάληψης εικόνων τραγικών καθυστερήσεων του παρελθόντος κατά τη διαχείριση της κρίσης.

Το βάρος πέφτει από τώρα στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές φωτιές σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία, με ενδεικτικά δύο σημεία: αφενός τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για τις εξελίξεις, ότι οι διαδικασίες αποζημιώσεων θα τρέξουν με τη μέγιστη ταχύτητα, αφετέρου η κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακριβώς για να μη χαθεί χρόνος την επόμενη ημέρα.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και απευθείας, στις 17.15, πέρασε την είσοδο του συντονιστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας, όπου βρίσκονταν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, ο αρχηγός και επιτελείς της Πυροσβεστικής.

Μέσα από την Πολιτική Προστασία ο Βασίλης Κικίλιας είναι εξ αρχής σε ανοιχτή γραμμή με τον Μητσοτάκη ώστε να μη χάνεται ο (πολιτικός) συντονισμός, ενώ παρόντες ήταν χθες το απόγευμα ο Ακης Σκέρτσος, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Θανάσης Κοντογεώργης, ο Βαγγέλης Τουρνάς και ο Βασίλης Παπαγεωργίου.

Επειτα από σύσκεψη 20 λεπτών στο κτίριο «Φάρος» ο Πρωθυπουργός πήγε στο Μαξίμου χωρίς να προβεί σε νεότερες δημόσιες δηλώσεις. Εξάλλου ήδη τού είχε μεταφερθεί αναλυτικά κυρίως η εξαιρετικά δύσκολη εκείνη την ώρα «εικόνα» από το μέτωπο στα Δερβενοχώρια και τις προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων στη Νέα Ζωή Μάνδρας και στον οικισμό των Ποντίων Ελευσίνας.

Κυβερνητικά στελέχη και κρατικός μηχανισμός κινούνται από την πρώτη στιγμή με τη διπλή κεντρική οδηγία «πρώτα η προστασία της ανθρώπινης ζωής – όχι χαμένος χρόνος».

Μετά τη δέσμευση Μητσοτάκη για ταχύτητα στην κρατική αρωγή, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του επιχείρησε από χθες το πρωί την έναρξη της διαδικασίας καταγραφής  ζημιών στην Αττική, ώστε να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες.

Ταυτόχρονα όμως στο επίκεντρο τίθενται καταγγελίες που φτάνουν και στα «κεντρικά» για περιπτώσεις ολιγωρίας ή ελλιπούς παρουσίας των Αρχών. Ενδεικτικό ότι ώρες μετά την ενεργοποίηση του «112» στο «δύσκολο» μέτωπο της Μάνδρας κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων ώστε να πειστούν οι κάτοικοι για οργανωμένη απομάκρυνσή τους.

Τα πρώτα «φάλτσα»

Το νέο στοίχημα της κυβέρνησης όχι μόνο για τον συντονισμό της αλλά και για την αποτελεσματικότητα δίνεται αφότου ξεπεράστηκαν – με παρεμβάσεις όμως από την Ηρώδου Αττικού – τα πρώτα κυβερνητικά «φάλτσα» έστω και σε επίπεδο επικοινωνίας στην καθημερινότητα, που απείλησαν να τραυματίσουν την εικόνα της στην αρχή της θητείας της και οπωσδήποτε άνοιξαν δρόμο στην αντιπολίτευση για σκληρή κριτική.

Τέτοια ήταν η περίπτωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη με τις δηλώσεις του για την έφιππη αστυνομία (μια ιδέα που άρον άρον «κόπηκε» από το Μαξίμου) αλλά και για την πανεπιστημιακή αστυνομία ή εκείνη του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ενώ τα ραντάρ των εξ απορρήτων του Μητσοτάκη παραμένουν στραμμένα εκεί όπου εντοπίζονται… τριβές και σημάδια αρρυθμίας.

Οι αυτοδιοικητικές έριδες

Την ώρα που οι φωτιές φέρνουν στο προσκήνιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση – συγκεκριμένα τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις, τον βαθμό της κινητοποίησής της είτε στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση της κρίσης -, το γεγονός ότι οι εκλογές σε δήμους και περιφέρειες ακολουθούν σε λιγότερο από τρεις μήνες οδηγεί τη ΝΔ σε προσεκτικούς χειρισμούς.

Ηδη έχει ενεργοποιηθεί η επιτροπή εκλογικού αγώνα, υπό τον γενικό διευθυντή της παράταξης Γιάννη Σμυρλή, ενώ μεταξύ άλλων ο γραμματέας του κόμματος και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης καθώς και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, γνώστης της γαλάζιων «ισορροπιών», Θανάσης Νέζης έχουν στρέψει τα ραντάρ σε τοπικές διαμάχες και έριδες.

Η «απόσυρση» του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, προκειμένου να στηριχθεί επίσημα μια νέα γαλάζια υποψηφιότητα, ο Δημήτρης Πτωχός, δεν ήταν ανέφελη, όπως απέδειξαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του, αποτυπώνοντας ένα – το λιγότερο – ηλεκτρισμένο εσωκομματικό κλίμα.

Για τη ΝΔ στόχος είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση σε όλες τις περιφέρειες – εξού και οι ζυμώσεις συνοδεύονται με αίτημα απόλυτης κομματικής πειθαρχίας – ενώ στους δήμους θα επιχειρηθεί έως τις κάλπες η ευελιξία, με ηπιότερη υποστήριξη προσώπων.