Μεγάλες συγκεντρώσεις, στις οποίες κυριαρχούσαν τα συνθήματα «πρόσεχε και στείλε μου μήνυμα όταν φτάσεις»,  «φτάνει»  και «σεβασμός στις γυναίκες», πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία ως απάντηση στο πρόσφατο κύμα βίας κατά των γυναικών.

Οι διαδηλωτές επιθυμούν να κηρυχθεί η βία λόγω φύλου σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι για να σταματήσει.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι το ζήτημα αποτελεί εθνική κρίση.

Στην Αυστραλία, μια γυναίκα έχει σκοτωθεί κατά μέσο όρο κάθε τέσσερις ημέρες μέχρι στιγμής φέτος.

Η διοργανώτρια Μαρτίνα Φεράρα δήλωσε σύμφωνα με το ΒΒC ότι: «Θέλουμε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για δράση έκτακτης ανάγκης και να λάβει άμεσα μέτρα»

«Πρέπει να αλλάξουμε την συμπεριφορά των ανδρών»

Μιλώντας σε πορεία στην πρωτεύουσα Καμπέρα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο.

«Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα, τις συμπεριφορές, το νομικό σύστημα και την προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων», είπε.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν εξαρτάται από τις γυναίκες, αλλά και από τους άνδρες για να αλλάξουμε και τη συμπεριφορά των ανδρών», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις εκκλήσεις των διαδηλωτών να χαρακτηριστεί η βία κατά των γυναικών ως εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Αλμπανέζε είπε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια πλημμυρών ή πυρκαγιών για την αποδέσμευση μιας προσωρινής ένεσης μετρητών.

«Δεν χρειαζόμαστε έναν ή δύο μήνες – πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, εβδομάδα με εβδομάδα, μήνα με μήνα, χρόνο με χρόνο», είπε.

Τα σχόλιά του έγιναν δεκτά με ένα μείγμα επευφημιών και χειροκροτημάτων.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας, Μαρκ Ντρέιφους, απέρριψε τη σύσταση επιτροπής για την έμφυλη βία.  βία λόγω φύλου.

Ο κ. Αλμπανέζε έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τη βία λόγω φύλου επιδημία, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο: το 2021, πραγματοποιήθηκαν πορείες σε όλη τη χώρα για καταγγελίες σεξουαλικής κακομεταχείρισης εντός της κυβέρνησης.

27 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί τις πρώτες 119 ημέρες του 2024

Οι πρόσφατες δολοφονίες έχουν επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έξι ανθρώπους σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ. Πέντε από τα θύματα ήταν γυναίκες και η αστυνομία εξετάζει αν ήταν ο στόχος.

Συνολικά, 27 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί τις πρώτες 119 ημέρες του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα εκστρατείας Destroy the Joint.