Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου, με την κατάσταση ωστόσο από σήμερα το πρωί να είναι λίγο καλύτερη.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, εκ των οποίων 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, οι οποίες σήμερα πρόκειται να ενισχυθούν.

Παράλληλα πολλοί εθελοντές έχουν σπεύσει με μηχανήματα και υδροφόρες.

Από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

«Η χθεσινή νύχτα που ήταν η μεγάλη αγωνία μας, τολμώ να πω πως ήταν μία καλή νύχτα, με το ξημέρωμα φάνηκε και η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα από το πρωί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Έχουμε 2 μποφόρ στην περιοχή, σχεδόν άπνοια… εκτιμώ πως μέχρι τη δύση του ηλίου θα έχει οριοθετηθεί η φωτιά» πρόσθεσε.

Σημείωσε πως δεν απειλούνται ούτε κατοικίες, αλλά ούτε και ανθρώπινες ζωές.

«Είναι μια πολύ μεγάλη έκταση, περίπου 30.000 στρέμματα δάσους που εκτείνεται αυτό το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε από προχθές. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα έχουν καεί» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Ερωτώμενος για το εάν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στο δάσος, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε πως το δασαρχείο δεν επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να επέμβει, και πως από τη μεριά τους ό,τι ήταν να γίνει, έγινε.

«Ό,τι συμβαίνει, ο εύκολος στόχος είναι η τοπική αυτοδιοίκηση» είπε χαρακτηριστικά.

«Εδώ μιλάμε για μία περιφέρεια με 50 νησιά, όπου δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια δράση… Έχουμε σχεδόν κάθε μέρα φωτιά. Είναι δεκάδες τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει» σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε έναν πυροσβέστη.

Δερβενοχώρια

Ελαφρώς καλύτερη και η εικόνα στα Δερβενοχώρια. Η Πυροσβεστική βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μικρές εστίες φωτιές, διάσπαρτες στην περιοχή που μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν αναζωπυρώσεις.

Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για συντονισμό.