Ο κόουτς Ιτούδης θυμίζει έντονα τον Ρικ Πιτίνο πριν το προολυμπιακό στη Βικτόρια του Καναδά, πριν από δύο καλοκαίρια.

Ήταν τότε που ένας ένας (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπαπέτρου) δήλωναν αδυναμία συμμετοχής ενώ ήταν δεδομένη η απουσία του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο καθώς η ομάδα τους οι Μπακς έπαιζαν αγώνες πλέι οφ στο ΝΒΑ.

Τότε ο Αμερικανός προπονητής είχε παρατάξει μια Εθνική ομάδα «ειδικών συνθήκων», αναγκαστικά, λόγω των απουσιών, με 4 παίκτες πρώτης κλάσης (Καλάθης, Σλούκας, Μήτογλου, Παπαγιάννης) και 7 παίκτες-«καμικάζι», οι οποίοι προήλθαν από την διευρυμένη βάση της Εθνικής που δημιουργήθηκε λόγω των προκριματικών («παράθυρα») δυο διοργανώσεων και ανταπεξήλθαν με επιτυχία οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στις τελικές φάσεις τόσο του Μουντομπάσκετ όσο και του Ευρωμπάσκετ.

Η Εθνική πάλεψε, νίκησε τον γηπεδούχο Καναδά, απέκλεισε την υπερπλήρη Τουρκία αλλά κατέρρευσε στον τελικό πρόκρισης απέναντι στην Τσεχία.

Η διαφορά του Ρικ Πιτίνο με τον Δημήτρη Ιτούδη ήταν ότι οι παίκτες που αποχωρούσαν (με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνει καν 12άδα η ομάδα) τότε ήταν λόγω τραυματισμών ενώ τώρα όχι.

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για τις σχέσεις των παικτών με τον προπονητή, αλλά το γεγονός είναι ένα και αδιαμφησβήτητο.

Στην περίπτωση της απουσίας των δύο βασικών γκαρντ (Σλούκας και Καλάθης) και οι δύο στα 33 και 34 αντίστοιχα έψαχναν το τελευταίο τους μεγάλο συμβόλαιο με τον πρώτο να το βρίσκει στον Παναθηναϊκό (θα τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα παίκτη όλων των εποχών που θα παίζει στην Ελλάδα) και τον δεύτερο να είναι κοντά σε συμφωνία με την Παρτίζαν.

Κολλητοί στην εθνική ο δυό τους, πέρυσι ο Σλούκας είχε πείσει τον Καλάθη να δηλώσει παρών στο Ευρωμπάσκετ. Όμως οι εξαντλητικοί ρυθμοί της σεζόν με τεράστιο αριθμό αγώνων πλέον μετέτρεπε σε…μονόδρομο την απόφαση των δύο παικτών να πάρουν ανάσες (ο Σλούκας είχε ανακοινώσει την απόφασή του πριν καν αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό) για το καταπονημένο τους σώμα και βάση της ηλικίας τους.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έχει θέμα με τον ώμο του, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ γνωρίζοντας ότι δεν είχε τύχη να επιλεγεί αντί του Γουόκαπ (μετά τις απουσίες των Σλούκα και Καλάθη ακόμα περισσότερο) ήταν και αυτός εκτός πλάνου με τον πατέρα του να επισημαίνει ότι ήταν εν γνώση του κόουτς Ιτούδη (πριν τον κόψει) ότι εφέτος θα έπαιρνε ρεπό από την εθνική.

Εξαιρετικά απίθανο θα είναι να δούμε (διότι στην προεπιλογή θα βρίσκονται) στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις Φιλιππίνες τον Γιάννη και τον Κώστα Αντετοκούνμπο (που έχουν κάνει και καθαρισμό στο γόνατο) αλλά και τον αδελφό τους Θανάση που είναι free agent.

Από το όνειρο μεταλλίου, αυτή τη στιγμή η Εθνική μας ομάδα θα πρέπει να λειτουργήσει ρεαλιστικά και να στοχεύσει στον «τελικό» πρόκρισης για τους «16» με την πάντα σκληροτράχηλη Νέα Ζηλανδία καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι για τα δόντια μας ενώ η Ιορδανία δεν μπορεί να μας δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.

Οπως και να εχει ο κόουτς Ιτούδης θα πρέπει να πάει υποχρεωτικά σε ένα σχήμα ανάγκης με αρκετούς παίκτες και από τα «παράθυρα» και μάλιστα σε ένα καλοκαίρι όπου μας περιμένουν τα πιο δυνατά φιλικά (με ΗΠΑ, Σλοβενία, Σερβία, Ιταλία, Γερμανία) θα έχουμε σύντομα μια εικόνα για την Εθνική μας που θα συμμετάσχει στο Μουντομπάσκετ με έδρα τη Μανίλα των Φιλιππίνων σε ένα μήνα και κάτι.