Είχαμε χρόνια νομίζω να ζήσουμε τέτοιο καλοκαίρι στα του μπάσκετ. Τα όσα συμβαίνουν φέτος γύρω από τα σχέδια των δύο «αιωνίων» πραγματικά… σαρώνουν, με το ενδιαφέρον των οπαδών να είναι τεράστιο. Από την μια ο Ολυμπιακός των δύο σερί νταμπλ, των δύο σερί Φάιναλ Φορ με τον 9ο τελικό Ευρωλίγκας της ιστορίας του, μετά από μια χρονιά που τα πήρε όλα (και τα 3 τρόπαια στην Ελλάδα) και έχασε το μεγάλο Ευρωπαϊκό στο σουτ.

Από την άλλη μια αναμφίβολα μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Παναθηναϊκός για να επιστρέψει μετά από δύο χρόνια όπου συνετρίβη από τον Ολυμπιακό με το ανεπανάληπτο 16-1 αλλά και σεζόν στην Ευρωλίγκα στον… πάτο της βαθμολογίας.

Είναι σίγουρο, όσο μπορεί να υπάρξει σιγουριά στον αθλητισμό, πως την σεζόν που έρχεται το ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωλίγκα θα είναι αυξημένο, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά και για τον «αιώνιο» αντίπαλο του. Ο Παναθηναϊκός που μάλιστα εμφανίζεται σε στοιχηματική εταιρεία να είναι πιο ψηλά στις αποδόσεις για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Γιατί αυτό; Γιατί εκτός από τις καλές μεταγραφές που κάνει σε συνδυασμό με έναν προπονητή που έχει δύο σερί ευρωκούπες ο Ολυμπιακός δεν θα έχει την επόμενη σεζόν τον MVP της Ευρωλίγκας και έναν πολύ καλό Έλληνα παίκτη που πήρε ο αντίπαλος του.

Και κάπως έτσι παρατηρείς ταυτόχρονα και μια γκρίνια γύρω από τις κινήσεις του Ολυμπιακού. Λες και το… πρωτάθλημα καλοκαιριού που δείχνει να παίρνει ο Παναθηναϊκός θα μετρήσει στους… χιλιάδες τίτλους που φέρεται να έχει το τριφύλλι.

Τι θα πετύχουν οι πράσινοι τελικά; Θα το δούμε στα προσεχώς καθώς 12 νέοι παίκτες και ένας νέος προπονητής θα προσπαθήσουν να τα πάρουν όλα με την μια όπως άλλωστε οι ίδιοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού τονίζουν ξεκάθαρα. Πόσο σημασία έχει τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός σε σχέση με το πλάνο του Ολυμπιακού; Καμία, καθώς ξεχνάμε γρήγορα (όσοι γκρινιάζουν ή οι… απέναντι που «ξέχασαν» γρήγορα) τι έχει συμβεί και τι συνεχίζει να συμβαίνει.

Γιατί ναι μεν έφυγε ο Βεζένκοφ για το ΝΒΑ και ο Σλούκας για τον Παναθηναϊκό αλλά ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα δεν ήταν αυτοί οι δύο. Ήταν και αυτοί οι δύο. Για την ακρίβεια ήταν ο Βεζένκοφ σε πρώτο χρόνο και ο Σλούκας σε δεύτερο με έναν Ολυμπιακό γεμάτο πρωταγωνιστές. Ρόλους ξεκάθαρους και μια ομάδα έτοιμη για να κάνει το παν για το πλάνο του προπονητή, με μοναδική εξαίρεση τον Σλούκα που για αυτό ακριβώς αποφάσισε να φύγει από τον Ολυμπιακό και να πάει στον Παναθηναϊκό.

Ο Μπαρτζώκας έχει αποδείξει πολλάκις πως έχει τον τρόπο να φτιάχνει ομάδες που παίζουν ωραίο μπάσκετ και παίρνουν τίτλους. Στα χέρια του ο Βεζένκοφ έγινε τοπ παίκτης φτάνοντας στο ΝΒΑ, στα χέρια του ο Ολυμπιακός με παίκτες που δεν ήταν τα μεγάλα αστέρια μέχρι πρότινος, όπως ο Γουόκαπ και ο ΜακΚίσικ αλλά και οι Λαρεντζάκης, Λούντζης κατάφεραν να πάρουν πρωταγωνιστικούς ρόλους και να ενισχύσουν σημαντικά την ομάδα.

Ο Ολυμπιακός πλέον αλλάζει μετά την φυγή του Βεζένκοφ που ήταν αυτή που «πόνεσε» ουσιαστικά αλλά τι να του πεις όταν πηγαίνει στο ΝΒΑ; Το σωστό έκανε ο άνθρωπος. Και ο Μπαρτζώκας έχει ήδη έτοιμο το πλάνο για το νέο Ολυμπιακό που θα παίξει διαφορετικά με νέους ρόλους και νέο πλάνο.

Βεζένκοφ άλλος δεν υπάρχει στην αγορά, για αυτό και ο κόουτς αναπροσαρμόζει το πλάνο και ετοιμάζει νέες εκπλήξεις. Όσοι… έβγαλαν από τον Ιούλιο συμπέρασμα και προφανώς ξέχασαν ή δεν πιστεύουν στο πλάνο (ή η «δουλειά» τους είναι να δημιουργούν εντυπώσεις και να «φτιάχνουν» αρνητικό κλίμα) μπορούν να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς. Μπορούν μάλιστα αν θέλουν να πάνε με τον Σλούκα στον… πρωταθλητή του καλοκαιρού.

Ο Μπαρτζώκας παίρνει τις αποφάσεις του σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός αναγκαστικά, ελέω Βεζένκοφ, αλλάζει το πλάνο του. Και αν ο Μπαρτζώκας θεωρεί ότι ο Σικμα, για παράδειγμα, είναι ιδανικός για το πλάνο που έχει στο μυαλό του κάτι παραπάνω θα ξέρει από τους… κόουτς των social και αυτούς που βιάζονται να κρίνουν.

Και για να μην μπερδευόμαστε, προφανώς και ο Μπαρτζώκας όπως όλοι οι προπονητές θα κριθεί από την δουλειά του. Κανείς δεν έχει το… αλάθητο του Πάπα. Όμως όταν ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις, όταν η δουλειά του «μιλάει», τότε έχει κερδίσει και το δικαίωμα να πιστεύουν (και) σε αυτόν σε μια ομάδα που από την διοίκηση έως τον τελευταίο παίκτη ακολουθούν τον δρόμο τους μέχρι τέλους…