«Ubi concordia, ibi victoria» λέει ένα λατινικό ρητό το οποίο μεταφράζεται ως εξής: όπου ενότητα, εκεί νίκη.

Αυτό έχει ανάγκη πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και πάνω σε αυτό θα πρέπει να δουλέψει, ο Αλέξης Τσίπρας, ως ηγέτης του κόμματος. Η βαριά ήττα στις εκλογές δημιούργησε, όπως αναμενόταν, σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κάποιοι μιλούν ήδη για αντικατάσταση του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι, ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει και δεν ξεχνούν πως το κόμμα υπό την προεδρία του, από το 3% έφτασε στο σημείο να γίνει κυβέρνηση.

Αυτά τα δύο διαμετρικά αντίθετα παραδείγματα, καταδεικνύουν περίτρανα ότι αν δεν επέλθει ηρεμία και κατ’ επέκταση σύγκλιση, δεν μπορεί να επέλθει ούτε το πολυπόθητο. Που δεν είναι άλλο, από την άνοδο του κόμματος.

Η πρώτη ευκαιρία

Την ευκαιρία να συζητήσουν για το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, να αναζητήσουν λάθη και να κάνουν επιλογές για ένα καλύτερο μέλλον θα έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών ότι τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα, οι διαδικασίες ξεκινούν με το Εκτελεστικό Γραφείο, που θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί, τέσσερις ημέρες μετά το 17,83% στις εκλογές.

Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης των στελεχών της Κουμουνδούρου, τα οποία ωστόσο θα κληθούν να δρομολογήσουν και τη συνέχεια των διεργασιών, ώστε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, η οποία εκτός απροόπτου θα οδηγήσει σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Τα βήματα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει και ο Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, θέτοντας παράλληλα τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος, ανοίγοντας έτσι το θέμα εκλογής προέδρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Θα βάλουμε μπροστά τις διεργασίες για να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική. Είναι αυτονόητο πως πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, το βράδυ των εκλογών, μετά το δυσάρεστο αποτέλεσμα της κάλπης.

Μετά τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί στήριξαν ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος στην πρώτη του δήλωση δεν παραιτήθηκε αλλά έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος.

Σε περίπτωση μάλιστα που τεθεί στην κρίση των μελών, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει με τεράστια ποσοστά και θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Να γίνει άμεσα ότι είναι να γίνει…

Ότι γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να φυσήξει άλλος αέρας δεδομένου ότι έρχονται και οι  αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουμε τον Οκτώβριο.  «Δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος, χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές» είπε ενδεικτικά η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, υποστηρίζοντας ότι αυτά που έρχονται μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, δεν αφήνουν περιθώρια.

Η ίδια πάντως τόνισε ότι «το ζήτημα είναι για ποιο λόγο δεν καταφέραμε να έχουμε ένα πειστικό αφήγημα το οποίο να ανταποκρίνεται στις αγωνίες και στις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, για ποιο λόγο ιδιαίτερα ακροατήρια, τα οποία στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την προηγούμενη περίοδο δεν τον στήριξαν αυτή τη φορά. Ενδεχομένως, δεν ήμασταν τόσο γειωμένοι, όσο πιστεύαμε και δεν καταφέραμε να πιάσουμε το σφυγμό της κοινωνίας».

Θα είναι ένα συνέδριο πρόχειρο, αν γίνει γρήγορα…

Πριν το τέλος του χρόνου και πάντως όχι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να διεξαχθεί το «αναγκαίο» Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσει σε αποφάσεις πριν τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Στην περίπτωση που το Συνέδριο πραγματοποιηθεί πριν τις αυτοδιοικητικές, η άποψη του κ. Βίτσα είναι ότι «θα είναι ένα συνέδριο πρόχειρο ή αν θέλετε, θα είναι ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας και όχι συνολικής δράσης και σκέψης των μελών του κόμματος, είναι και κάτι άλλωστε που μας έλειψε».

Υποψήφιο πρόεδρο αναζητά η Ομπρέλα

Παράλληλα, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί κλειστή πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών της Ομπρέλας, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κόμματος, όπου ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν είναι η ηγεσία Τσίπρα και η ανάδειξη ανθυποψηφίου απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος.

Ακόμη, η κίνηση Ομπρέλα τονίζει πως η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής και το συνέδριο του κόμματος θα πρέπει να γίνει μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν τις ευρωεκλογές.

«Να μην περιμένετε ειδήσεις, αλλά… ωριμάνσεις», η χαρακτηριστική αποστροφή κορυφαίου στελέχους της Ομπρελας στο Capital.gr, σε ερώτηση εάν θα πρέπει να περιμένουμε  «λευκό καπνό» για το ποιος θα είναι ο ανθυποψήφιος της Τάσης απέναντι στον κ. Τσίπρα.

Το πρόσωπο που θα προκύψει θα έχει μικρή σημασία έχει για την Ομπρέλα, υπό την έννοια ότι δεν θα τοποθετηθεί ανθυποψήφιος στον κ. Τσίπρα με ρεαλιστική αξίωση να τον κερδίσει στην εσωκομματική κάλπη.

«Τέτοιες ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν, κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να τον κερδίσει σε αυτή τη φάση και δεν είναι αυτός ο στόχος», ανέφερε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι η πρωτοβουλία για υποψηφιότητα απέναντι στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κυρίως «συμβολικό χαρακτήρα».

Ωστόσο, κάποια άλλα στελέχη, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιου είδους κινήσεις. Άλλωστε η κάλπη ξεκαθάρισε τα μηνύματα της κοινωνίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ…

Καταλήγοντας να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή πάσχει για ηρεμία. Και αν αυτή η ηρεμία δεν επιτευχθεί, δεν υπάρχει καμία ουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα την πρώτη του ευκαιρία. Και πρέπει να την αδράξει, προκειμένου να βγάλει από τα ταραγμένα νερά τον ΣΥΡΙΖΑ.