Ομοσπονδιακός δικαστής του Μεξικού έδωσε εντολή χθες Δευτέρα να προφυλακιστούν οκτώ στρατιωτικοί τους οποίους βαραίνουν υποψίες πως ενέχονταν στην εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στους 8 απαγγέλθηκαν κατηγορίες και διατάχθηκε να προφυλακιστούν για «το έγκλημα της εξαναγκαστικής εξαφάνισης» των φοιτητών της Αγιοτσινάπα, ανέφερε μέσω Twitter ο υφυπουργός αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλεχάντρο Ενσίνας.

Ενεργοποιήθηκαν εκ νέου 16 εντάλματα σύλληψης

Οι συλλήψεις των ανδρών των ένοπλων δυνάμεων ανακοινώθηκαν μια εβδομάδα αφού το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού ενεργοποίησε εκ νέου 16 εντάλματα σύλληψης, τα οποία είχαν αρχικά εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά κατόπιν ακυρώθηκαν.

Καταγράφτηκαν εξάλλου περίπου έναν μήνα προτού η Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ειδικών (GIEI), όργανο που δημιουργήθηκε το 2015, δυνάμει συμφωνίας ανάμεσα στη μεξικανική κυβέρνηση και στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε, στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον Κάρλος Μαρτίν Μπεριστάιν, μέλος της.

Στα τέλη του Μαρτίου, οι ειδικοί της GIEI είχαν ήδη καταγγείλει πως υπήρξε παρακώλυση της έρευνας από τον μεξικανικό στρατό. Κατ’ αυτούς, αποκρύφτηκαν εσκεμμένα πληροφορίες για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών. «Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς», τόνισε ο κ. Μπεριστάιν, ο οποίος πρόσθεσε πως έχει αποδείξεις.

Οι 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιγουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο (νότια), όπου είχαν πάει για να «επιτάξουν» λεωφορεία προκειμένου να τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα ώστε να συμμετάσχουν σε μαζική κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επίσημης έρευνας την εποχή, επί των ημερών του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νέτο (2012-2018), οι νέοι συνελήφθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που είχαν συνεργασία με το καρτέλ των ναρκωτικών Guerreros Unidos («Ενωμένοι Πολεμιστές»), κατόπιν τουφεκίστηκαν και τα πτώματά τους απανθρακώθηκαν, για λόγους που παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστοι — οι δολοφόνοι φέρονταν να θεώρησαν πως τα θύματά τους ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας.

Οι οικογένειες των νέων απορρίπτουν την επίσημη εκδοχή.

Η GIEI, όπως και οι οικογένειες, διαφωνεί με τα συμπεράσματα της αρχικής έρευνας, της οποίας ηγήθηκε ο πρώην γενικός εισαγγελέας Χεσούς Μουρίγιο Καράμ. Δεν είχε επιρρίψει ουδεμία ευθύνη σε στρατιωτικούς.

Ο κ. Μουρίγιο Καράμ συνελήφθη τον Αύγουστο του 2022 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «εξαναγκαστική εξαφάνιση, βασανιστήρια και παρακώλυση της δικαιοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ