«Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη, προσθέτοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τον οργανισμό της να κηρύξει τη νίκη του απέναντι στις αυξήσεις των τιμών. Μιλώντας στην εκδήλωση των κεντρικών τραπεζών που πραγματοποιείται στη Σίντρα της Πορτογαλίας, υπογράμμισε πάντως, ότι η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει.

«Αυτή η επιμονή προκαλείται από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός διασχίζει την οικονομία σταδιακά, καθώς διαφορετικοί οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να μετακυλίσουν το κόστος ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο βασικός πληθωρισμός τον Μάιο ανήλθε στο 6,1% στην ευρωζώνη για την περιοχή, από 7% τον Απρίλιο. Όμως ο στόχος της ΕΚΤ είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η ζώνη του ευρώ δέχθηκε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία αύξησε το ενεργειακό κόστος σε ολόκληρο το μπλοκ. Ωστόσο, αυτά έχουν εκτονωθεί τους τελευταίους μήνες και τα μεγαλύτερα άλματα τιμών σημειώνονται πλέον στα προϊόντα διατροφής.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά –ενώπιον μιας πιο επίμονης διαδικασίας πληθωρισμού– δεν μπορούμε να αμφιταλαντευτούμε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 κατά 400 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής. Οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και σκέφτονται άλλη μια ανάλογη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.

Αλλαγή πλεύσης

Ορισμένοι οικονομολόγοι επίσης διερωτώνται για το πότε η ΕΚΤ θα αντιστρέψει αυτήν την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, καθώς φοβούνται ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομία. Ωστόσο, η Λαγκάρντ διεμήνυσε την Τρίτη ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες σκέψεις.

«Πρέπει να επικοινωνήσουμε ξεκάθαρα ότι θα παραμείνουμε «σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε.

«Είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη σιγουριά ότι τα επιτόκια κορυφώθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική μας πρέπει να αποφασίζεται συνάντηση με συνάντηση και πρέπει να παραμένει εξαρτημένη από τα δεδομένα».

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, «ήμασταν ξεκάθαροι ότι δύο στοιχεία της πολιτικής μας θα είναι βασικά: θα πρέπει να φέρουμε τα επιτόκια σε «αρκετά περιοριστικά» επίπεδα και να τα διατηρήσουμε εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ο καθορισμός του σωστού «επίπεδου» και «μήκους» θα είναι κρίσιμος για τη νομισματική μας πολιτική καθώς συνεχίζουμε τον κύκλο σύσφιγξης, υποστήριξε.