Ο Ολυμπιακός έκανε πολύ εύκολα το 2-1 στη σειρά των τελικών επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 75-52 στο ΣΕΦ και έχει την ευκαιρία να πάρει το πρωτάθλημα στο παιχνίδι που θα γίνει την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετέτρεψαν σε τυπική διαδικασία τον αποψινό τελικό και επιβεβαίωσαν με την διαφορά που επικράτησαν (23 πόντοι) ότι η διαφορά τους από τον Παναθηναϊκό είναι τεράστια.

Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία στα οποία πρέπει να εστιάσει κάποιος, θέλοντας να εξηγήσει την άνετη επικράτηση της ομάδας του λιμανιού.

Το πρώτο φυσικά είναι η παρουσία του Κώστα Σλούκα στο παρκέ. Ο πολύπειρος γκαρντ των «ερυθρόλευκων» επέστρεψε και ήταν ηγετική μορφή στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Ο Σλούκας έκανε την διαφορά και ήταν «κομπιούτερ» για τους πρωταθλητές, σε μια βραδιά που ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη το ταλέντο και την εμπειρία του.

Πέτυχε 14 πόντους, είχε εφτά ασίστ αλλά και δύο κλεψίματα, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στο 2-1 και μια «ανάσα» από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αν δεν είχε απουσιάσει στον δεύτερο τελικό ίσως απόψε ο Ολυμπιακός να ήταν ήδη πρωταθλητής, αλλά με τα αν δεν γράφεται ιστορία.

Το σημαντικό πάντως για το πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ότι ο Σλούκας επέστρεψε και ήταν «καυτός».

Ο κόσμος του Ολυμπιακού αποθέωσε μάλιστα τον διεθνή γκαρντ όταν ο Μπαρτζώκας τον τράβηξε στον πάγκο στο φινάλε του παιχνιδιού, αναγνωρίζοντας έτσι την μεγάλη προσπάθεια που έκανε.

Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο πρέπει να σταθεί κάποιος, «διαβάζοντας» το παιχνίδι, είναι φυσικά η άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός μετά το πρώτο δεκάλεπτο.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια του Παναθηναϊκού στην επίθεση και οι «πράσινοι» έδειχναν ανέτοιμοι να διαχειριστούν την πίεση που έβαλε ο Ολυμπιακός.

Ενδεικτικό της άμυνας που έπαιξαν οι «ερυθρόλευκοι» είναι ότι ο Παναθηναϊκός πέτυχε 19 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και μόλις 33 στα άλλα τρία. Αυτό από μόνο του φανερώνει πολλά για την εικόνα του παιχνιδιού αλλά και ένα βασικό λόγο της άνετης επικράτησης των πρωταθλητών.

Ήταν επίσης σημαντικό για τον Ολυμπιακό, ότι πήρε πολλές βοήθειες από τον Λούντζη, ο οποίος έκανε «γεμάτο» παιχνίδι και βοήθησε σημαντικά την ομάδα του. Πέτυχε εννιά πόντους και έπαιξε εκπληκτική άμυνα στην περιφέρει, προκαλώντας πολλά προβλήματα στους γκαρντ των «πράσινων».

Οι πειραιώτες έκαναν εύκολα το 2-1 αλλά το πρωτάθλημα δεν κρίθηκε κι αυτό τοι γνωρίζουν καλά και οι δύο ομάδες.

Ναι, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, αλλά θα πρέπει να πάρει μια νίκη ακόμα για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Και θέλει να το κάνει στο παιχνίδι της Πέμπτης στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου του.