Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού», ώστε να εξασφαλίσει σταθερότητα στην οικονομία της, διεμήνυσε ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, σπεύδοντας να σηματοδοτήσει την πολυαναμενόμενη -από τις αγορές- στροφή στην οικονομική πολιτική.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Σιμσέκ χθες Σάββατο προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και άλλα ζητήματα. Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ο Σιμσέκ δήλωσε πως ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να αυξήσει την κοινωνική πρόνοια. «Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

Αλλαγή πολιτικής

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο διορισμός του Σίμσεκ ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σηματοδοτώντας στροφή 180 μοιρών στην μακροχρόνια πολιτική του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Αφού κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν, 69 ετών, ο οποίος κυβερνά για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ξεκίνησε τη νέα του πενταετή θητεία καλώντας τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές και να επικεντρωθούν στο μέλλον.

Η φαινομενική στροφή στην οικονομία έρχεται καθώς πολλοί αναλυτές λένε ότι η μεγάλη αναδυόμενη αγορά οδεύει προς αναταραχή λόγω των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, του διευρυνόμενου συστήματος προστατευόμενων καταθέσεων με κρατική υποστήριξη και των ανεξέλεγκτων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Ο 56χρονος Σίμσεκ, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018.

Θέμα ανεξαρτησίας

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν ο Ερντογάν θα δώσει στον Σιμσέκ την ευελιξία και την ανεξαρτησία που επιθυμεί κατά την άσκηση της πολιτικής του, ή αν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με τους προκατόχους του.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ο Ερντογάν έχει αναγνωρίσει την ικανότητά του να διαχειριστεί τις οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, ενώ ο διορισμός του Σίμσεκ είναι πιθανό να καθυστερήσει μια κρίση, είναι απίθανο να παρουσιάσει μακροπρόθεσμες λύσεις στην οικονομία», υπογράμμισε ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής στον όμιλο Eurasia.

«Ο Σίμσεκ πιθανότατα θα έχει ισχυρή εντολή νωρίς στη θητεία του, αλλά θα αντιμετωπίσει ταχέως αυξανόμενα πολιτικά προβλήματα για την εφαρμογή πολιτικών καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2024».