Η παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G7 «μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι» για την Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον Ουκρανό ομόλογό του, κατά την έναρξη της διμερούς τους συνάντησης στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία» για τον κ. Ζελένσκι να συζητήσει με τους συμμάχους του στην G7, αλλά και να υπερασπιστεί την υπόθεση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής με τους ηγέτες των χωρών του Νότου που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, υπογράμμισε ο Μακρόν, μιλώντας στα αγγλικά με τον συνομιλητή του.

«Νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι» για την Ουκρανία, πρόσθεσε, υποσχόμενος επίσης στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η Γαλλία θα σταθεί δίπλα στο Κίεβο «μέχρι το τέλος».

«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας», απάντησε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, σχεδιάζει επίσης να συναντήσει τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής: «Έχει δείξει μεγάλη διαθεσιμότητα για διάλογο», αναφέρθηκε.

«Η Ινδία θα κάνει ό,τι μπορεί για να την επίλυση της σύγκρουσης»

Κατά την άφιξή του νωρίτερα σήμερα στη Χιροσίμα, ο Ζελένσκι είχε διμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους της G7 και έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Ινδία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Κατανοώ πλήρως τον πόνο σας και τον πόνο του ουκρανικού λαού. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για να επιλύσουμε [τη σύγκρουση], η Ινδία και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Μόντι στον Ζελένσκι.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δεκαπέντε μήνες, την οποία η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσει.

Το Νέο Δελχί έχει στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα για δεκαετίες.

Μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Ζελένσκι στο Telegram ανέφερε ότι «ευχαρίστησε την Ινδία για την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία» της Ουκρανίας, «ιδιαίτερα ενώπιον διεθνών οργανισμών».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τον Μόντι για την ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα του και κάλεσε την Ινδία να συμμετάσχει στην εφαρμογή της «φόρμουλας ειρήνης» που συνέταξε η Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ