Με έναν προκλητικό χάρτη, που σύμφωνα με το ΥΠΕΞ είναι τουρκικής έμπνευσης,  η Le Monde παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών. Στον χάρτη αυτό φαίνονται ξεκάθαρα όσες περιοχές έχουν κερδίσει οι δύο μονομάχοι Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το πρόβλημα με αυτό τον χάρτη είναι ότι δείχνει πως τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Σύμη, Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία έχουν συμπεριληφθεί στις… τουρκικές περιοχές που ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου!

Δείτε εδώ τον χάρτη που αναπαράγει η LeMonde

Διπλωματικές πηγές σχετικά με δημοσίευση παραπλανητικού, τουρκικής επινόησης χάρτη στην αγγλόφωνη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο διαδίκτυο. Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, απέστειλε επιστολή στην ανωτέρω εφημερίδα στην οποία επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό.

Στη συνέχεια βέβαια η Le Monde διόρθωσε το σφάλμα και παρουσίασε νέο χάρτη, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά νησιά στην τουρκική επικράτεια.

Ξεκινά από θέση ισχύος ο Ερντογάν

Έχοντας πάρει την πρώτη θέση στις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκινάει από θέση ισχύος την κούρσα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 49,62% των ψήφων, έναντι 44,89% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το πώς θα εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τον υποψήφιο που κατέλαβε την τρίτη θέση, τον ακροδεξιό εθνικιστή Σινάν Ογάν, που εξασφάλισε 5,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο και ακόμη δεν ξεκαθαρίζει ποιον θα υποστηρίξει στον δεύτερο.

Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Τουρκία και του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, δεν ήταν αυτός που προεξοφλούσαν αναλυτές και δημοσκοπήσεις.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, που χαρακτηρίστηκε αργοπορημένη και ανεπαρκής, εξόργισε πολλούς σεισμοπαθείς. Όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στις κάλπες: οι ψηφοφόροι στις επαρχίες που υπέστησαν τα πιο σκληρά χτυπήματα έδειξαν και πάλι την εμπιστοσύνη τους στον Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα οικοδομηθούν το ταχύτερο 650.000 στις πληγείσες περιοχές.

«Το έθνος δείχνει την εμπιστοσύνη του στον Ερντογάν», ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Sabah (φιλοκυβερνητική), η οποία χαρακτήρισε «τρομερή επιτυχία» του αρχηγού του κράτους το ότι κατέλαβε την πρώτη θέση.

Ξεκίνησε τα παζάρια ο Σινάν Ογάν

Ο Σινάν Ογάν κατάφερε να αποσπάσει το 5,17% των ψήφων στις τουρκικές εκλογές και για τον λόγο αυτό αναδείχθηκε ως ο ρυθμιστής των εκλογών. Με τον Μουχαρέμ Ιντζέ να αποχωρεί από την κούρσα της προεδρίας, ο εθνικιστής υποψήφιος πρόεδρος με τις ψήφους που έχει μπορεί να είναι εκείνος που θα καθορίσει τον ρού των εξελίξεων και κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμη, ο Ογάν είχε προαναγγείλει  μέσω του καναλιού της δημοσιογράφου Μπαχάρ Φεϊζάν στο YouTube, ότι θα έχει αξιώσεις από τους δύο μονομάχους προκειμένου να εκδηλώσει την στήριξη του υπέρ, είτε του Ερντογάν, είτε του Κιλιτσντάρογλου

«Θα έχουμε αξιώσεις, όπως υπουργεία», προανήγγειλε μέσω του καναλιού της δημοσιογράφου Μπαχάρ Φεϊζάν στο YouTube για την επόμενη ημέρα του α’ γύρου των εκλογών της 14ης Μαΐου, «ποντάροντας» σε έναν δεύτερο γύρο για την ανάδειξη προέδρου και σε σκληρά «παζάρια». Ως προς τον ποιον θα υποστηρίξει, αν και πριν τις εκλογές έλεγε πως δεν θα πει ποτέ στον κόσμο ποιον θα στηρίξει σε περίπτωση ήτττας του, τώρα μιλώντας στο Der Spiegel ανέφερε πως: «Θα υποστηρίξω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνο αν το HDP αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα».

Τέλος, βασικό ερώτημα παραμένει πόσοι από το 5,17% των ψηφοφόρων που τον προτίμησαν στον α’ γύρο θα ακολουθήσουν την όποια απόφασή του ή ακόμη ποια θα είναι η συμμετοχή τους στις κάλπες του β’ γύρου, στα τέλη του μήνα.