Σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης θα προχωρήσει την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας εφόσον όπως είπε το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης από το Ζάππειο ενόψει των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως αν κερδίσει η ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Έχω πλήρη εικόνα και των δημοσιονομικών δυσκολιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πρεμούρα να αποδείξει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο».

Έχουμε έτοιμη πράξη νομοθετικού περιεχόμενου με τρία άρθρα.  Όπως είπε αυτή περιλαμβάνει: Αναστολή πλειστηριασμών α΄ κατοικίας. Το δεύτερο άρθρο αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και το τρίτο τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Για σχηματισμό κυβέρνησης

Δεν θα ρισκάρει ο Μητσοτάκης να πάει σε δεύτερες εκλογές είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα δεν θα πάει σε δεύτερες εκλογές αλλά στη δημιουργία προοεδευτικής συνεργασίας.

«Όπως δείχνουν οι μετρήσεις μας, το πρώτο κόμμα με το τρίτο θα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο κ. Μητοτάκης πιστεύω ότι θα επιδιώξει κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση. Θα πάμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι «αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα βασίζεται στην ανάταξη της κοινωνίας, της οικονομίας και κυρίως στο να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη παντού και για όλους».

Προσκλητήριο στους νέους

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο στους νέους καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες για να πάνε στον κουβά οι προβλέψεις, τονίζοντας ότι η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ανοιχτό.

«Πιστεύω ότι θα επιστέψουν στις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης στοχοποίησε τους νέους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είδαν στο πετσί του τη συντριβή των ονείρων τους και των δικαιωμάτων τους. Εφαρμόστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για να γίνουν πελατεία στα κολλέγια. Εφαρμόστηκε ζούγκλα στα εργασιακά. Θεσπίστηκε η κατάργηση του 8ώρου, διαλύθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας. Το ξεχάσαμε το ξύλο στις πλατείες; Δεν υπάρχει πολιτική για τη στέγη. Έχουν πολλούς λόγους να πάνε στην κάλπη. Σε όλες τις μετρήσεις, σε όλες, στους νέους 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά. Και στους 17-45 προηγείται».

Live η διακαναλική συνέντευξη από το το Ζάππειο ενόψει των εκλογών