Διφορούμενα μηνύματα για το μέλλον του στην πολιτική, άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «Πρωταγωνιστές» στον Alpha. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, μίλησε για «κυρώσεις» αν κάποιος χάσει με 5-6 μονάδες, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που το κόμμα του ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές.

«Βέβαια θα έχει κυρώσεις», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ενας πολιτικός αν χάσει με 5-6 μονάδες θα έχει κυρώσεις;»

Μιλώντας για το πολιτικό του μέλλον, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα δηλώνει πάντα «παρών», υπηρετώντας το όραμά του για την Αριστερά, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για όλα όσα ο ίδιος θέλει να αλλάξει, όχι απαραίτητα από τη θέση του προέδρου ενός κόμματος.

«Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική είμαι όμως 49 στην Ελλάδα η σύνταξη έχει φτάσει στα 67. Ελπίζω να μη φτάσω εκεί» πρόσθεσε και χαρακτήριζε ως challenge (πρόκληση) να αποδείξω ότι μπορώ «μπορώ να κάνω πράγματα για την Αριστερά χωρίς να έχω αξιώματα». «Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να συνταξιοδοτηθεί με αξιώματα», όπως είπε, αλλά «η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό ποια θα είναι η πορεία μας σε αυτές τις εκλογές», ανέφερε.

Οι δηλώσεις του αυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να σκεφτεί τι θα κάνει στην πολιτική αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει σε αυτήν, είτε έχει αξιώματα είτε δεν έχει.

Στην Κουμουνδούρου δεν γίνεται ουδεμία συζήτηση για το αν ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει αρχηγός καθώς θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές.

Όμως, όπως και σε κάθε άλλο κόμμα, οι συζητήσεις και τα σενάρια για την ηγεσία του κόμματος λαμβάνουν σάρκα και οστά έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Πίστη για νίκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα κερδίσουν έστω και με μισή μονάδα. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση ήττας από τη ΝΔ η διαφορά θα είναι τόσο μικρή, εκτιμούν που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της «επιστροφής» της Αριστεράς σε μια νέα περίοδο κυβερνησιμότητας.

Είτε άμεσα με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, είτε επειδή εκτιμούν ότι μια νέα διακυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα έχει μακρύ βίο. Ειδικά αν στηρίζεται σε οριακές πλειοψηφίες ή αν αυτές οι πλειοψηφίες είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διεργασιών, αποστασιών βουλευτών από άλλα κόμματα ή συνεργασιών που δεν θα βασίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες.

Λένε ξεκάθαρα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν η ΝΔ σχηματίσει μια κακή κυβέρνηση και θα το κάνει κάτω από μια «σημαία ευκαιρίας» ή πολιτικής επιβίωσης της δεξιάς και της πολιτικής που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρόκληση Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε στη συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη να απαντήσει και στην πρόκληση Μητσοτάκη, η οποία αναφέρεται συχνά και από άλλα στελέχη της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός από τα Τρίκαλα πριν από μερικές ημέρες είχε πει: «Εμείς όταν παίζαμε μπάσκετ στην Αμερική είχαμε έναν κανόνα. Κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις. Ο επόμενος».

Στη ΝΔ μια ήττα στις εκλογές σίγουρα θα εκκινούσε κομματικές διεργασίες για νέο πρόεδρο. Ενδεχομένως και στον ΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο, ο νυν πρόεδρος έχει παντοδυναμία.

Κι όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η ζωή είναι απρόβλεπτη και αυτή θα δείξει τι θα συμβεί.