Στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου τίθεται προς προσκύνηση η ιερή εικόνα Παναγίας «Άξιον Εστί», τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σήμερα, Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Συλλειτούργησαν οι επίσκοποι Ανδρούσης Κωνστάντιος και Ρωγών Φιλόθεος, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καρσιώτης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Αγίου Όρους, υπουργοί, βουλευτές, τοπικές Αρχές.

Η ιερή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» έφτασε στην Αθήνα από τον ναό του Πρωτάτου στο Άγιον Όρος και θα παραμείνει στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών μέχρι τις 15 Μαΐου.

Μάλιστα καθημερινά στη Μητρόπολη Αθηνών σχηματίζονται ουρές για το προσκύνημα της εικόνας «Άξιον Εστί». Στις ατελείωτες ουρές, βρίσκονται πολλές γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν για πρώτη φορά την ιερή εικόνα του Αγίου Όρους.

Άτομα κάθε ηλικίας, που στέκονται ακούραστα μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα περάσουν μέσα στην εκκλησία και θα καταλήξουν μπροστά στην πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας, «Άξιον Εστί».

Οι φορές που η εικόνα «Άξιον Εστί» βγήκε από το Άγιο Όρος

Η εικόνα βγήκε για πρώτη φορά από τις Καρυές το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Το 1985 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και τα 2.300 χρόνια της πόλης. Το 1987 έφτασε στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.

Το 1994 ταξίδεψε στην Κύπρο και το 1999 και πάλι στην Αθήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Το 2012 η Θεσσαλονίκη γιόρταζε τα 100 χρόνια απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό και πέρυσι η εικόνα «Άξιον Εστί» μεταφέρθηκε με τιμές αρχηγού κράτους στην Κομοτηνή, για την εμψύχωση των ακριτών της Θράκης, όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.