Χωρίς δίπλωμα οδήγησης θα μένουν οι οδηγοί που παραβαίνουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Αυτό ορίζει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα δε με το νομοσχέδιο, οι οδηγοί που έχουν ήδη χάσει το δίπλωμά τους θα μπορούν να το ανακτήσουν μόνο μετά από εκπαίδευση και επανεξέταση, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν.

Δίπλωμα οδήγησης: Στα ύψη το κόστος για την ανανέωσή του – Φτάνει στα 140 ευρώ τη φορά

Ποιες παραβάσεις αφορά

Η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για πέντε χρόνια αφορά τις λεγόμενες «σοβαρές τροχαίες παραβάσεις» και την υποτροπή αυτών, κάτι σύνηθες στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει η Τροχαία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πέντε σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με την πιθανότητα πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου. Οι σοβαρές παραβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια του διπλώματος οδήγησης περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Παραβίαση πινακίδας STOP
  • Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
  • Επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες
  • Αντικανονική προσπέραση οχημάτων

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι οδηγοί που επαναλαμβάνουν παραβάσεις όπως η οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, δεν θα χάνουν δια βίου το δίπλωμα τους, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά αυτό θα αφαιρείται για 5 έτη.

Τι ορίζει το νέο νομοσχέδιο

Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση της παρ. 6 ως εξής:

«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107.

Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018».