Ο Ολυμπιακός, σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια, κέρδισε την Μπαρτσελόνα 73-58 στον τελικό του Final Four που διεξήχθη στη Ρώμη, για να κατακτήσει στις 24 Απριλίου του 1997 το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ.

Αυτό ήταν το πρώτο κύπελλο που σήκωσαν οι «Ερυθρόλευκοι» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τις αποτυχημένες απόπειρες και τις ήττες στους τελικούς του 1994 και του 1995. Από τότε η ομάδα του Πειραιά έχει φτάσει σε 2 ακόμη κατακτήσεις, back to back το 2012 και το 2013.

Το 1997 θα μείνει χαραγμένο για πάντα στο μυαλό των φίλων του μπασκετικού Ολυμπιακού, αφού η ομάδα δεν πήρε μόνο το Ευρωπαϊκό, αλλά και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.

Η ομάδα που έχτιζε ο Γιάννης Ιωαννίδης και πήρε τελικά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς για να την οδηγήσει ως το έπος της Ρώμης ήταν γεμάτη με παίκτες με μεγάλο μπασκετικό ταλέντο και θέληση να πετύχουν.

Η αντικατάσταση του Ιωαννίδη από τον Σέρβο τεχνικό έφερε ένταση μέσα στα αποδυτήρια του συλλόγου και μεγάλη αμφισβήτηση για σημαντική μερίδα των παικτών. Η παρουσία όμως παικτών όπως ο Τόμιτς, ο Ρίβερς, ο Φασούλας και ο Σιγάλας ανέτρεψαν την κατάσταση και έφτασαν τον Ολυμπιακό ως το τέλος του δρόμου.

Η πορεία μέχρι το Final Four και ο Παναθηναϊκός

Στον πρώτο γύρο, ο Ολυμπιακός πέρασε με ρεκόρ 5-5, μαζί με τις Φορτιτούντο, Εστουντιάντες, Τσιμπόνα, Άλμπα και Σαρλερουά.

Στη συνέχεια αντίπαλος στους «16», ήταν η Παρτιζάν, με τους Σέρβους να κάνουν ένα μεγάλο διπλό στο ΣΕΦ με 60-61 στο πρώτο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός όμως, γνώριζε πως αν περνούσε την ομάδα του Βελιγραδίου θα έπαιζε με τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά και αυτό του έδωσε επιπλέον κίνητρο για να πάει να πάρει το διπλό στο Βελιγράδι με 74-69 και να περάσει στους «8».

Το εμπόδιο των «Πρασίνων» δεν αποδείχθηκε δύσκολο για τους παίκτες του Ίβκοβιτς που πέρασαν «αέρα» από το ΟΑΚΑ με 69-49, για να σφραγίσει την πρόκριση στο Final Four της Ρώμης κερδίζοντας τον νικητή της διοργάνωσης την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, Παναθηναϊκό, με 65-57 στο δεύτερο παιχνίδι στο Φάληρο.

Το Final Four και ο…Ρίβερς

Στη Ρώμη για το Final Four στα τέλη Απριλίου του 1997, βρέθηκαν ο Ολυμπιακός, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας, η Μπαρτσελόνα και η Βιλερμπάν.

Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα την Ολίμπια με 74-65, με τον Ρίβερς να κάνει μία εκπληκτική εμφάνιση με 28 πόντους και να στέλνει τους «Ερυθρόλευκους» στον τελικό της Μεγάλης Πέμπτης.

Σίγουρα για τους Ολυμπιακούς, αυτή ήταν η πιο «Μεγάλη Πέμπτη» που είχαν ζήσει ποτέ στη ζωή τους. Απέναντι στους «Καταλανούς», όλοι ήταν απόλυτα προετοιμασμένοι και έτοιμοι για ένα μεγάλο ντέρμπι.

Στο ημίχρονο του αγώνα, το σκορ ήταν 31-29 υπέρ των «Πειραιωτών». Μετά ήρθε η στιγμή να λάμψει το άστρο του Ντέιβιντ Ρίβερς. Ο Αμερικανός έστησε το δικό του πάρτι με καλεσμένους και ανήμπορους να αντιδράσουν τους παίκτες της Μπαρτσελόνα, για να τελειώσει το παιχνίδι με 26 πόντους και τελικό σκορ 73-58, που έφερε το τρόπαιο στον Πειραιά.

Ο Ρίβερς αναδείχθηκε σε MVP του Final Four της Ρώμης χάρη στους 54 πόντους που σημείωσε σε αυτά τα ματς. Είναι χαρακτηριστικό πως για πολλούς αυτό ήταν το καλύτερο διήμερο συνολικά στην καριέρα του Ντέιβιντ Ρίβερς.

Αναλυτικά οι πόντοι του Ολυμπιακού στον τελικό απέναντι στη Μπαρτσελόνα

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 7, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 9, Tάρλατς 11, Βελπ 2, Ρίβερς 26.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός θυμήθηκε την επιτυχία του 1997 με ανάρτησή της στα social media.