«Πολλά από όσα έχουν ακουστεί με έχουν κάνει να χάσω τον ύπνο μου», εξομολογούταν εμφανώς συγκλονισμένος στο Mega έναν άλλον Απρίλιο ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας. Ηταν ο Απρίλιος του 2021, όταν το χάσταγκ του #MeToo τρένταρε στο ελληνικό Τwitter και χιλιάδες χρήστες, επώνυμοι ή – κυριολεκτικά – ανώνυμοι, καβαλούσαν το κύμα της οργής και με ολιγόλογα «τιτιβίσματα» εξέφραζαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων που τότε έλαβαν τη γενναία απόφαση να μιλήσουν μαζικά και δημόσια για τους κακοποιητές/βιαστές τους.

Οι μήνες πέρασαν, οι υποθέσεις εκείνες έφτασαν στη Δικαιοσύνη, κάποιοι από τους δράστες καταδικάστηκαν, το χάσταγκ #MeToo βγήκε από τις τάσεις και η ζωή συνεχίστηκε.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά, όμως, και ενώ η χώρα βρισκόταν σε μεταπασχαλινή ραστώνη, διά στόματος Μέτσολα ενημερωθήκαμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχθηκε αίτημα από τις βελγικές Αρχές για άρση της ασυλίας του – εκλεγμένου με 162.974 σταυρούς – ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη. Αφορμή οι καταγγελίες εις βάρος του από ελληνίδα εργαζόμενη στην Ευρωβουλή οι οποίες αφορούν σοβαρότατα ποινικά αδικήματα που φέρεται ότι τελέστηκαν το 2020.

Το αίτημα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, το όνομα της καταγγέλλουσας δόθηκε – μέσω υπόγειων διαδρομών και μεθοδεύσεων – στη δημοσιότητα και ο πρόεδρος του ΣΕΗ επανήλθε. Μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο ύπνος του δεν διαταράχθηκε από τις βαρύτατες καταγγελίες κατά του πρώην συναδέλφου του. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας ανάρτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρη Πλασκοβίτη προχώρησε στην επισήμανση ότι «το ζήτημα» στην υπόθεση Γεωργούλη «είναι ο χρόνος που έγινε η καταγγελία, το γιατί δημοσιοποιήθηκε τώρα, το γιατί κατήγγειλε το όνομά του 4 μήνες μετά, αφού η ίδια είναι νομικός…». Κανονικότατο διαδικτυακό victim blaming, δηλαδή – αυτό που ο πρόεδρος του ΣΕΗ ξόρκιζε σε τηλεοπτικά παράθυρα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αίθουσες δικαστηρίων όταν ξετυλίγονταν παλαιότερες αντίστοιχες υποθέσεις.

Η ανάρτηση και η συγγνώμη

Και δεν ήταν ο μόνος που αμφισβήτησε την εγκυρότητα και τις προθέσεις της καταγγέλλουσας. Η υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακή σύμβουλος και μητέρα της ολυμπιονίκη Κατερίνας Στεφανίδη, Ζωή Βαρέλη – Στεφανίδη, μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης αναπαρήγαγε tweet ανώνυμου λογαριασμού που έγραφε: «Δηλαδή η καταγγέλλουσα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και νομική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν κατήγγειλε ονομαστικά τον Γεωργούλη πριν 3 χρόνια, που λέει ότι έγινε το περιστατικό, αλλά το έκανε 1 μήνα πριν τις εκλογές…». Η πολιτεύτρια, μάλιστα, θέλησε να προσθέσει στο συνωμοσιολογικό και ανήθικο πόνημα τη δική της πινελιά, αφού στην αναδημοσίευση εξέφρασε την εκτίμηση: «Βρωμάει από όπου και να το πιάσεις». Υπό το βάρος των μαζικών αντιδράσεων, βέβαια, απέσυρε την ανάρτηση – όπως και άλλες αντίστοιχου περιεχομένου και αισθητικής -, ζητώντας εκ των υστέρων συγγνώμη και παραδεχόμενη ότι… παρασύρθηκε. Κάπως έτσι, για την Κουμουνδούρου το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

«Αν είναι στημένο;»

Το αφήγημα της ομόσταβλού της φαίνεται πως υιοθέτησε και η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Γαϊταρτζή, η οποία παρά τον σάλο που ξέσπασε για τη στάση της Ζωής Βαρέλη – Στεφανίδη, έσπευσε να συνεχίσει το γαϊτανάκι συκοφάντησης της καταγγέλλουσας και «ξεπλύματος» του ευρωβουλευτή, την επομένη. «Πρώτοι εμείς καταδικάζουμε την παρενόχληση των γυναικών… Αν όμως είναι στημένο γεγονός ακριβώς πριν τις εκλογές; Τότε;», αναρωτήθηκε. Και αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτολογοκρίθηκε γρήγορα, εξαφανίζοντας το δεύτερο, κατάπτυστο, σκέλος του δημόσιου ποστ της, αναρτώντας, δε, και ένα ακόμα που υποτίθεται αποκρυσταλλώνει τις θέσεις του κόμματός της. «Και για όσους δεν κατάλαβαν… Είμαστε με το θύμα και όχι με το θύτη», έγραψε σε ροζ φόντο. Το ζήτημα της εσκεμμένης διαπόμπευσης μιας γυναίκας που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον βιασμό της έκλεισε ξανά εκεί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαγραφή

Χρειάστηκε η τρίτη και χυδαιότερη ανάρτηση μέλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να επιδείξει αντανακλαστικά η Κουμουνδούρου. «Δράστης», αυτή τη φορά, ο Βασίλης Μίγας, στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλησε να αστειευτεί με αισχρό λεξιλόγιο, σχολιάζοντας όσα θλιβερά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και να ρίξει λάσπη στο θύμα, μέσω facebook. «O ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προχώρησε στη διαγραφή του Βασίλη Μίγα, μέλους του κόμματος στη Λάρισα, μετά τη χυδαία και σεξιστική ανάρτησή του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Υπερασπιζόμενος εαυτόν, σε τηλεφωνική συνέντευξη (Alpha), ο τοπικός κομματάρχης ανέφερε ότι η δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό έγινε «πάνω στη ρύμη του λόγου» και υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την αποπομπή του.

Το μπλουζάκι

Τις εντυπώσεις στην κούρσα χυδαιότητας, ωστόσο, κέρδισε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος. Ο κωμικός, μία ημέρα μετά την ενημέρωση από τη Ρομπέρτα Μέτσολα, εμφανίστηκε σε διαδικτυακή εκπομπή του, φορώντας t-shirt που, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξίσωνε την καταγγελλόμενη πράξη με τη συναινετική συνεύρεση, εν είδει ευφυούς σχολιασμού. Οι χρήστες των social media, πάντως, δεν συμμερίστηκαν ούτε αυτήν την απόπειρα σάτιρας, ενώ ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα δώσει την… ερμηνεία της πράξης του την ερχόμενη Τρίτη.