Ο πόλεμος για την Ουκρανία συνεχίζεται με το Κίεβο να μένει σταθερό στην θέση του για την επιστροφή των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, προκειμένου να ανοίξουν διαπραγματεύσεις για την λήξη των εχθροπραξιών. «Η Ουκρανία θα επιλέξει τον τρόπο για να φέρει πίσω την Κριμαία, χρησιμοποιώντας πολιτικά και στρατιωτικά μέσα», δήλωσε στο POLITICO η Tamila Tasheva, απεσταλμένη του Ουκρανού προέδρου για την Κριμαία.

«Για να ελαχιστοποιηθούν οι ουκρανικές στρατιωτικές απώλειες, οι απειλές για τους πολίτες που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και η καταστροφή των πολιτικών υποδομών, η Ουκρανία σχεδιάζει να δώσει στη Ρωσία μια επιλογή για τον τρόπο με τον οποίο θα εγκαταλείψει την Κριμαία. Εάν δεν συμφωνήσουν να φύγουν οικειοθελώς, η Ουκρανία θα συνεχίσει να απελευθερώνει τη γη της με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε η Tasheva.

Ποια είναι η προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση Ουκρανίας – Ρωσίας για την Κριμαία

Τα σχόλιά της έρχονται μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Andriy Sybiha, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, στους Financial Times, στην οποία δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να είναι έτοιμη να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα, εάν το Κίεβο καταφέρει να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους στο πεδίο της μάχης.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε [μια] διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Sybiha στη συνέντευξη, αναφερόμενος στην από καιρό προγραμματισμένη αντεπίθεση του Κιέβου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε τον τρόπο απελευθέρωσης [της Κριμαίας] από τον στρατό μας».

Για πρώτη φορά, τα σχόλια του Sybiha παρουσιάστηκαν ως η Ουκρανία που εξέφρασε ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πρώτη φορά από τότε που απέκλεισε επισήμως τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το περασμένο φθινόπωρο.

Το ψήφισμα των Ουκρανών που κηρύσσει κάθε διαπραγμάτευση αδύνατη

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ενέκρινε ένα νομικό ψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, με το οποίο δήλωσε ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν ήταν αδύνατες υπό το φως της απόπειρας προσάρτησης από τη Ρωσία των ουκρανικών εδαφών στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι εδραίωσε επίσης τον στόχο της Ουκρανίας να απελευθερώσει όλα τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στην ειρηνευτική φόρμουλα 10 βημάτων που παρουσίασε στη σύνοδο κορυφής της G20. «Ο πρόεδρος δεν έχει αλλάξει τη θέση του», δήλωσε στο POLITICO ο Ihor Zhovkva, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου.

Τι σχεδιάζουν οι Ουκρανοί για την Κριμαία

Μέχρι να εισβάλλουν οι Ρώσοι το 2022, η Ουκρανία θεωρούσε τις πολιτικές και διπλωματικές συνομιλίες ως τον κύριο τρόπο για να επαναφέρει την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή, δήλωσε η Tasheva.

«Μετά από όσα είδαμε στην Μπούκα, τη Μαριούπολη, το Ιζιούμ, η Ρωσία απέκλεισε κάθε δυνατότητα για διαπραγματεύσεις. Και επίσης, πολλές φορές το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι δεν θα έχει καμία επικοινωνία για το μέλλον της χερσονήσου της Κριμαίας», δήλωσε η Tasheva. Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν πει πολλές φορές ότι η στάση τους για το καθεστώς της Κριμαίας δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης – πρόκειται για ουκρανικό έδαφος.

Επιπλέον, οι ουκρανοί αξιωματούχοι εργάζονται πάνω σε μια στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους εκατοντάδες συνεργάτες των Ρώσων στην Κριμαία μετά την ανακατάληψη, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Olexiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Οι σχεδιαζόμενες προτάσεις του περιλαμβάνουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση όλων των Ρώσων πολιτών που μετακόμισαν στην Κριμαία μετά το 2014 και την επιστροφή της κλεμμένης περιουσίας στους Ουκρανούς.