Το Κίεβο είναι πρόθυμο να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα εάν οι δυνάμεις του φτάσουν στα σύνορά της, δήλωσε στους Financial Times κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.

«Αν επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μία διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε το θέμα», είπε ο Αντρέι Σίμπιχα, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο ίδιος διευκρίνισε βέβαια ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την οδό της απελευθέρωσης (της Κριμαίας) από τον στρατό μας».

Μέχρι σήμερα, ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014 μετά την εισβολή στη χερσόνησο και τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που κατήγγειλε η Δύση.

Μήνυμα προς τη Δύση

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «οι δηλώσεις του Σίμπιχα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στους δυτικούς αξιωματούχους που δυσπιστούν σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει τη χερσόνησο, ενώ παράλληλα ανησυχούν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να την ανακαταλάβει στρατιωτικά θα μπορούσε να οδηγήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κλιμακώσει τον πόλεμό του, πιθανώς με πυρηνικά όπλα».

Μάλιστα η δήλωση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η Ουκρανία ετοιμάζει στρατιωτική αντεπίθεση για ανακατάληψη εδαφών, με το Κίεβο να χρειάζεται τη στήριξη της Δύσης και η δήλωση για την Κριμαία αποτελεί πιθανόν ένα διπλό μήνυμα που από τη μία στοχεύει στην απρόσκοπτη βοήθεια των Δυτικών και από την άλλη στην υπόσχεση κάποιας ρεαλιστικής προοπτικής τερματισμού της σύγκρουσης.

O υποναύαρχος Τιμ Γουντς, Βρετανός αμυντικός ακόλουθος στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Κριμαία θα χρειαστεί «μια πολιτική λύση λόγω της συγκέντρωσης δυνάμεων» και πρόσθεσε «δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη στρατιωτική λύση …ως εκ τούτου, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για να διαπραγματευτεί το Κιέβο και νομίζω ότι (η Ουκρανία) θα ήταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο».