Αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό συλλαλητήριο θα γίνει το Σάββατο 18 Μαρτίου στην Ομόνοια στις 15:00 το μεσημέρι, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες χώρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενάντια στον Ρατσισμό.

Με κεντρικό σύνθημα «Από τα Τέμπη στο Αιγαίο, δολοφονούν εργάτες, φοιτητές μετανάστες, ανοίξτε τα σύνορα, στη φυλακή οι φασίστες» οι οργανωτές καλούν εργαζόμενους και νεολαία να δώσουν το παρών στις συγκεντρώση, στην οποία επίσης καλούν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, πρόσφυγες από τα καμπ, κινήσεις μεταναστών

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι συλλαλητήρια θα γίνουν σε:

  • Αθήνα, Ομόνοια 3 μ.μ.,
  • Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 12 μεσ.,
  • Χανιά, πλ. Αγοράς 12 μεσ.,
  • Ηράκλειο, Λιοντάρια 12 μεσ.,
  • Βόλος, πλ. Αγίου Νικολάου 1 μ.μ.,
  • Γιάννενα, Περιφέρεια 12 μεσ.,
  • Πάτρα πλ. Γεωργίου 12μεσ,
  • Ξάνθη, κεντρική πλατεία 12 μεσ.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ ζητά: «Ανοίξτε τα σύνορα! Στη φυλακή οι φασίστες! Άσυλο στους πρόσφυγες, χαρτιά στους μετανάστες», ενώ αναρωτιέται: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των 57 νεκρών στα Τέμπη, ανάμεσα τους 11 εργάτες του ΟΣΕ, πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και άλλοι εργάτες, ντόπιοι και μετανάστες. Τουλάχιστον δύο εργάτες είναι από το Μπαγκλαντές που γνωρίζουν φίλοι τους ότι ήταν στο τρένο και σκοτώθηκαν. Αραγε, κάποιοι που δεν είχαν φίλους, δεν έχουν συγγενείς στη χώρα, θα ταυτοποιηθούν ποτέ; ».

«Η ίδια κυβέρνηση που δεν φρόντισε να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα ασφάλειας για την μετακίνηση καθημερινά εκατομμυρίων ανθρώπων, σπαταλά δισεκατομμύρια για την «επιτήρηση» των μετακινήσεων, την καταδίωξη προσφυγισσών και προσφύγων στα σύνορα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Άνθρωποι κατατρεγμένοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από το θάνατο τον βρίσκουν κατά χιλιάδες με πνιγμό στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην Μεσόγειο από τους δολοφόνους των κυβερνήσεων της ΕΕ και της ΝΔ που κλείνουν τα σύνορα με την FRONTEX, το ΝΑΤΟ και τις φονικές περιπολίες του Λιμενικού και των συνοριοφυλάκων.

Αυτές οι πολιτικές δίνουν έδαφος ξανά στα ορφανά της Χρυσής Αυγής που το αντιφασιστικό κίνημα τους έστειλε στη φυλακή.

«Να μπει τέλος στις πολιτικές του ρατσισμού»

Απαιτούμε να μπει τέλος στις πολιτικές του ρατσισμού που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, προσφύγων και Ρομά, με τις επαναπροωθήσεις και τις σφαίρες των αστυνομικών, όπως του Σαμπάνη και του Φραγκούλη, με τα στρατόπεδα-γκέτο, τις φυλακές στα νησιά και την Αμυγδαλέζα. Να δοθούν λεφτά για την ασφάλεια στα τρένα, για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την τέχνη και τον πολιτισμό και όχι να έχει 2 δισεκατομμύρια ο Μηταράκης για να φτιάχνει φράχτες και παγίδες θανάτου για την προσφυγιά.

Καλούμε τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών και τους πρόσφυγες από τα καμπ να ενωθούμε σε μια γροθιά και να στηρίξουμε την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα και των συλλαλητηρίων για να διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων, των ιδιωτικοποιήσεων, του σεξισμού και του ρατσισμού. Να στηρίξουμε το συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη, να μην αφήσουμε τη ΝΔ να μετατρέπει τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους για τα εγκλήματα της».

Τις προηγούμενες ημέρες η ΚΕΕΡΦΑ είχε δώσει συνέντευξη Τύπου για να καλέσει σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, όπου ανάμεσα σε άλλους, μίλησε και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.