Ακόμα μία τραγωδία στο Φαρμακονήσι, καθώς βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες βούλιαξε με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άτομα. Συνολικά στο σκάφος επέβαιναν 31 άτομα σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού, ενώ έχουν εντοπιστεί 5 σώοι στην ξηρά και το τουρκικό λιμενικό έχει καταφέρει να διασώσει άλλα 11 άτομα.

Στο σημείο διεξάγονται έρευνες ενώ τις προσπάθειες του Λιμενικού δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι πέντε μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, προς εντοπισμό αγνοούμενων προσφύγων και μεταναστών μετά από ναυάγιο λέμβου στο Φαρμακονήσι.

Ειδικότερα, η Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο του νησιού για την ύπαρξη τεσσάρων αλλοδαπών στην ξηρά.

Πάνω από 30 άτομα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσαν οι πρόσφυγες, συνολικά 31 άτομα επέβαιναν σε λέμβο προερχόμενη από τα τουρκικά παράλια, η οποία παρουσίασε εισροή υδάτων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή πλησίον της οριογραμμής.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από μία κανονιοφόρο Π.Ν., ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο SIKORSKY του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή επίσης επιχειρούν ένα πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με νότιους ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ.

Πέντε πρόσφυγες ζωντανοί

Μέχρι στιγμής και κατόπιν ερευνών που διεξάγονται και στην ξηρά έχουν εντοπιστεί πέντε αλλοδαποί, άπαντες στην ξηρά, καλά στην υγεία τους.

Κατόπιν ενημέρωσης του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το αντίστοιχο Κέντρο της Άγκυρας, από τις τουρκικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής περισυλλεγεί 11 άτομα από ημιβυθισμένη λέμβο καθώς και πέντε σοροί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων προσφύγων που βρίσκονταν στη λέμβο.