Πρακτικές Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως σκοπεύει να υιοθετήσει ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, καθώς όπως αποκαλύπτουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, εξετάζει να δώσει το πράσινο φως στην κράτηση παιδιών μεταναστών, με σκοπό να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση.

Το σχέδιο του Ρίσι Σουνάκ για τη μείωση των διελεύσεων προσφύγων στη Μεγάλη Βρετανία θα ανατρέψει ουσιαστικά την απαγόρευση της κράτησης παιδιών που εφαρμόστηκε επί Ντέιβιντ Κάμερον και θα ανοίξει την πόρτα για την επέκταση της πρακτικής αυτής.

Σύμφωνα με το  Observer, το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση θα επιτρέπει την κράτηση οικογενειών με παιδιά και θα επιτρέπει ακόμη και την απέλαση ασυνόδευτων παιδιών, αν κριθεί ότι είναι ασφαλές στη χώρα καταγωγής τους.

Οι ανησυχίες

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Priti Patel εξετάζει το ενδεχόμενο μιας δυνητικά εκρηκτικής παρέμβασης στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα σχετικά με το νομοσχέδιο. Η Patel, που η ίδια θεωρείται δεξιά και σκληροπυρηνική στο μεταναστευτικό όσο ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικών, είναι ένας από τους πολλούς βουλευτές των Τόρις που είναι γνωστό ότι έχουν σοβαρές ανησυχίες και ζητούν διαβεβαιώσεις ή αλλαγές στο νομοσχέδιο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αρκετοί ανώτεροι Συντηρητικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται τα παιδιά κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τον τρόπο με τον οποίο το νέο νομοσχέδιο ενδέχεται να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένας πρώην υπουργός δήλωσε στον Observer ότι οι αλλαγές στους κανόνες για τα παιδιά «με αηδιάζουν και μόνο που τις αναφέρω» και θα πρέπει να τροποποιηθούν.

Η επιστροφή της κράτησης παιδιών και οικογενειών αποτελεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την πολιτική για τον τερματισμό της κράτησης παιδιών που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού και ψηφίστηκε σε νόμο το 2014 από την Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εσωτερικών. Το 2009, 1.119 παιδιά τέθηκαν υπό κράτηση.

Σοκαριστικά σχέδια

Χθες το βράδυ τα σχέδια χαρακτηρίστηκαν «σοκαριστικά» από ορισμένους βουλευτές, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την προστασία των παιδιών από την κράτηση. Η αλλαγή στη μεταχείριση των παιδιών είναι πιθανό να γίνει επίκεντρο της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι οικογένειες θα μπορούσαν να τεθούν υπό κράτηση, αλλά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εξαιρεί τα ασυνόδευτα παιδιά. Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες που μελέτησαν το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι επιτρέπει την επιστροφή ασυνόδευτων παιδιών σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν προέρχονται από χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς», όπως η Αλβανία.

Η Tamsin Baxter, εκτελεστική διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων στο Συμβούλιο Προσφύγων, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αναφέρει ότι τα παιδιά μπορούν να κρατούνται και υποστήριξε ότι ανοίγει επίσης την πόρτα για την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών – κάτι που κυβερνητικές πηγές αρνήθηκαν.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Το νομοσχέδιο για τη λαθρομετανάστευση θα αλλάξει το νόμο ώστε οι άνθρωποι που έρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να μπορούν να κρατούνται και στη συνέχεια να επιστρέφονται γρήγορα σε μια ασφαλή τρίτη χώρα ή στην πατρίδα τους. Τα ασυνόδευτα παιδιά θα απομακρύνονται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις πριν από την ενηλικίωσή τους και τότε μόνο σε μια ασφαλή χώρα, όπως για λόγους οικογενειακής επανένωσης ή στη χώρα καταγωγής τους. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση.»