Οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, που έπληξαν και τη γειτονική Συρία, είναι πλέον περισσότεροι από τον ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999.

Εκείνος ο σεισμός θεωρείτο ο πιο φονικός που σημειώθηκε στην Τουρκία για δεκαετίες. Ο απολογισμός της εποχής έκανε λόγο για περίπου 18.000 νεκρούς από τα 7,6 Ρίχτερ που είχαν πλήξει την Πόλη.

Τουρκία – Παπανικολάου: «Ηδη ώριμο το ρήγμα του Μαρμαρά – Θα γίνει ο σεισμός, τον περιμένουμε»

Σήμερα Παρασκευή έγινε γνωστό ότι οι νεκροί από τους τωρινούς σεισμούς στην Τουρκία έφτασαν τους 18.342. Στη Συρία έχουν σκοτωθεί άλλοι 3.377 άνθρωποι.

Η γεωλογική θέση της Τουρκίας την καθιστά ευάλωτη σε μεγάλους σεισμούς. Το 1939, ένας σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών στη βορειοανατολική Τουρκία εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 32.000 ανθρώπους.

Σεισμός στην Τουρκία: «Πού είναι το κράτος εδώ και δύο ημέρες;»

Γράφημα του Al Jazeera αποτυπώνει τους αριθμούς της τραγωδίας μέχρι στιγμής, ενώ παρουσιάζει τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς και τους εκατοντάδες μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει.

Το γράφημα του Al Jazeera

Θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των νεκρών

Θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Συρία.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας βρίσκεται στην Τουρκία και δήλωσε στο MEGA ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τις 50.000. Μάλιστα, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι σε πολλές περιοχές δεν έχουν φτάσει καν οι διασώστες, με την οργή για τη διαχείριση της τραγικής κατάστασης από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνεται.