Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι σε Τουρκία και Συρία μετά από τον φονικό σεισμόΠάνω από 21.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέσα σε τέσσερις ημέρες, αν προστεθούν τα θύματα στη γειτονική Συρία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Λέκκας βρίσκεται στην Τουρκία και μεταφέρει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», το κλίμα που υπάρχει, την στιγμή που ο αριθμός των νεκρών είναι πάνω από 20.000.

Γιατί άνοιξε συζήτηση για τρομακτικό σεισμό έως 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα; – Πόσο πιθανός είναι

Η πρόβλεψη Λέκκα για τους νεκρούς των φονικών σεισμών

«Βρίσκομαι στο Καραχασάν, μία πόλη 350 χιλιόμετρα της Αντιόχειας, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε τι υπάρχει μέσα στην περιοχή που επλήγη, η οποία είναι περίπου μία έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έχουμε άμεση αντίληψη του σεισμού και εκτιμάμε πως οι εγκλωβισμένοι είναι 80.000-90.000 με βάση τους υπολογισμούς και την καταγραφή που κάναμε στην ευρύτερη περιοχή. Οι νεκροί πιθανότατα να ανέλθουν στις 50.000», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Στην συνέχεια επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ: «Είναι υπολογισμοί με βάση τα πραγματικά στοιχεία. Μιλάμε μόνο για την Τουρκία όμως. Έχουμε πάει και στην Αντάκια, εκεί είναι περίπου 4.000 νεκροί, είναι η άκρη του ρήγματος. Η Αντιόχεια μέχρι το Καραχασάν είναι το επίκεντρο του σεισμού. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει η αποτίμηση των επιπτώσεων στα θύματα, γιατί πολλά από αυτά τα θύματα δεν θα τα βρούμε ποτέ. Είναι τεράστιες υποδομές που κατέπεσαν και είναι αδύνατο να γίνει κάποια διασωστική ενέργεια, ή οποιαδήποτε αναγνώριση. Οι διασώσεις ήταν περίπου 100. Οι σωστικές ομάδες ήταν 10-11, οι πρώτοι ήμασταν εμείς, που στήσαμε και το επιχειρησιακό κέντρο από την Αντιόχεια. Δεν θα μπορούσαν να δράσουν οι Τούρκοι σε όλα αυτά τα μέτωπα ήταν πάρα πολλά. Όσοι σώθηκαν σώθηκαν από του περίοικους, από τις γειτονιές».

Ποιες περιοχές δεν έχουν προσεγγίσει οι διασώστες

Για το πόσο ακόμα θα αναζητούν την ελπίδα στα συντρίμμια οι διασώστες, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως, «Είμαστε στην 5η μέρα, με βάση εξειδικευμένη έρευνα που έχουμε κάνει στο Νεπάλ, στην Ιαπωνία στη Νέα Ζηλανδία, θεωρούμε ότι οι πρώτες 48 ώρες είναι οι κομβικές.

Οι 72 ώρες είναι το απώτατο σημείο που μπορεί να ζήσει κανείς κάτω από τα ερείπια. Για ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί δεν είναι εύκολες. Μετά τις 72 ώρες θα επιχειρούμε μόνο σε μέρη που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάποιος ζει. Και εδώ έχουμε να κάνουμε και με αξιολόγηση των πληροφοριών γιατί και οι συγγενείς θέλουν να συνεχιστούν οι έρευνες για πολλές μέρες κάτι το οποίο είναι αποδεκτό».

Ο κ. Λέκκας επισήμανε σχετικά με τα σωστικά συνεργεία: «Σε πολλές περιοχές δεν έχουν προσεγγίσει καν σωστικά συνεργεία, οι συνθήκες είναι αντίξοες εδώ, μέσα στα χιόνια και το κρύο. Οι Έλληνες διασώστες ήταν πρώτοι που προσέγγισαν αυτές τις περιοχές και που πήγαν σε σημεία για να διασώσουν ανθρώπους».

Δείτε το βίντεο