Τρομάζουν οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα για τον αριθμό των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία καθώς σημείωσε ότι «δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τις 50.000».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία ανέφερε πως «πρόκειται για μία από τις πιο μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό,τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους. Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συνολάκης: Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει σεισμό 8,5 Ρίχτερ – Νέα δυσοίωνη εκτίμηση

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί

Πρόσθεσε ότι  «είναι μια τεράστια ζημιά την οποία θα η οποία θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα και εντός και εκτός Τουρκίας. Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία. Βεβαίως, τολμώ να πω ότι ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5πέμπτα, για να μην πω τα 3/5».

Σεισμός στην Τουρκία: Εξόφθαλμες αστοχίες – 20όροφα κτίρια σ’ ένα από τα πιο επικίνδυνα ρήγματα του πλανήτη

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ακόμα ότι αν λάβει υπόψιν τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν 8 χρόνια για να κάνουν την πλήρη ανάκαμψη στο μετά καταστροφικό στάδιο, στην Τουρκία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.

Ένας στόχος επιστημονικός είναι να δούμε σε τι οφείλονται αυτές οι καταστροφές, είπε ακόμα, τονίζοντας ότι «οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλοί από όλο τον κόσμο, και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε για να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμέσου του συνόλου των επιστημόνων της χώρας και των μηχανικών και έχει αποδώσει στη χώρα δομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές, ενώ στην Τουρκία βλέπουμε τις ατέλειες που υπάρχουν από τους κανονισμούς, τους εγχώριους, όπως βέβαια και η πολύ φτωχή ποιότητα των υλικών».

Κακοτεχνίες

Μάλιστα μοιράστηκε και μία εμπειρία του: «Μέσα σε ένα υποστύλωμα μιας πολυκατοικίας, δηλαδή σε μία κολόνα, αντί να υπάρχει το κατάλληλο υλικό, υπήρχαν κροκάλες ποταμών, ολόκληρες πέτρες μέσα στο μπετόν, δεν είχε τα κανονικά υλικά, δηλαδή το χαλίκι και το τσιμέντο. Μέσα στη μάζα του υποστυλώματος υπήρχαν άσχετα υλικά, τα οποία βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην θωράκιση. Είναι χιλιάδες αυτές οι κατασκευές, δεν είναι μία παράκαμψη των κανονισμών. Είναι μία παρανομία που θα θεωρούσαμε εμείς στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπάρχει στο 1% ή στο 2%. Στην Τουρκία είναι ο κανόνας αυτός».

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι από αύριο δεν θα έχει απολύτως τίποτα και η οργή θα ξεχειλίσει.

Τέλος αναφέρθηκε στους άντρες της ΕΜΑΚ και τις ηρωικές προσπάθειες που γίνονται: «Οι άντρες της ΕΜΑΚ έχουν τρεις μέρες να κοιμηθούν σωστά, μέσα στο κρύο με – 5 βαθμούς και διακινδυνεύουν συνέχεια. Όταν ερχόμαστε σε μια τέτοια αποστολή, ξεχνάμε τα πάντα πίσω μας, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να επιβιώσεις».