Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ενδεχόμενο σεισμού παρόμοιου με της Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά και για τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν ζωντανούς στα χαλάσματα.

Ο καθηγητής είπε για τους εγκλωβισμένους: «Είναι γνωστό ότι οι ελπίδες είναι στις 3-4 μέρες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πιθανότητες για μία-δύο μέρες ακόμα, να βρεθούν κι άλλοι. Λόγω της μεγάλης έκτασης των καταπλακωμένων, πιστεύω εάν συνεχίσουν τα συνεργεία θα βρουν δεκάδες ανθρώπους, αλλά ως εκεί. Μπροστά στο μέγεθος των καταπλακωμένων είναι «ασήμαντη» πληροφορία στατιστικά, αλλά κάθε ζωή μετράει. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο τα συνεργεία να συνεχίζουν να ψάχνουν για ζωντανούς, γιατί σε πολλές περιοχές δεν έχουν πάει καν ακόμα».

Γιατί άνοιξε συζήτηση για τρομακτικό σεισμό έως 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα; – Πόσο πιθανός είναι

Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα;

Ο κ. Παπανικολάου απάντησε σε ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος για παρόμοιο σεισμό στην Ελλάδα: «όχι, γίνεται σύγχυση ανάμεσα στην πολύ ειδική περίπτωση με το δείγμα της βόρειας Ανατολίας που καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη και επεκτείνεται στο βόρειο Αιγαίο, στο οποίο πράγματι παρατηρείται μετανάστευση της σεισμικής δραστηριότητας, με περίπου 20-25 χρόνια να έχει σπάσει το ρήγμα και να μεταφέρεται από την ανατολή στη Δύση.

Είναι σαφές ότι περιμένουν έναν σεισμό 7-7,5 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του Μαρμαρά. Μετά περιμένουμε μετά από 40-50 χρόνια να φτάσει προς τη Σαμοθράκη. Έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση του ρήγματος ανά 20-25 χρόνια».

«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι ήδη ώριμο. Θα γίνει και αυτός ο σεισμός, τον περιμένουμε, το ξέρουμε όλοι. Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι μικρότερο σε μήκος από το βόρειο, αλλά δεν έχει αυτή τη διαδοχική μετανάστευση των επικέντρων που να είναι συστηματική», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπανικολάου