Ήχησαν οι σειρήνες σε όλη την Ουκρανία προκειμένου να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για νέες επιθέσεις. Κατόπιν τούτου, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο.  Η τοπική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική άμυνα στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, επεσήμανε ότι εγκαταστάσεις υψηλής τάσης στο ανατολικό, νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας έχουν πληγεί από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες χτυπούν τραυματισμένο διοικητή

«Ο εχθρός έπληξε τις πόλεις και τις βασικές υποδομές της Ουκρανίας»

Λόγω των πληγμάτων αυτών έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει «μαζική επίθεση» με πυραύλους και drone εναντίον της χώρας.

Σύμφωνα με τον στρατό, η Ρωσία εκτόξευσε «έξι πυραύλους Κρουζ Kalibr», «έως και 35 πυραύλους S-300 εναντίον των επαρχιών Ζαπορίζια και Χάρκοβο» και χρησιμοποίησε «επτά drones Shahed». «Ο εχθρός έπληξε τις πόλεις και τις βασικές υποδομές της Ουκρανίας», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Πηγαίνετε στα καταφύγια»

«Η πολεμική αεροπορία του εχθρού βρίσκεται στον αέρα και πλοία που μπορούν να φέρουν πυραύλους Kalibr βρίσκονται στη θάλασσα. Ο εχθρός εκτόξευσε τους πυραύλους. Η προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις θα διαρκέσει», σημείωσε από την πλευρά του ο Μαξίμ Μαρτσένκο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία.

«Παρακαλώ μην αγνοείτε τις αντιαεροπορικές σειρήνες και πηγαίνετε στα καταφύγια», πρόσθεσε. Στη διάρκεια της νύκτας οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κρίσιμες υποδομές σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ τουλάχιστον 17 πύραυλοι έπληξαν την πόλη Ζαπορίζια σε διάστημα μίας ώρας σήμερα το πρωί.

Σφοδρή επίθεση στην Ζαπορίζια

Η επίθεση στη Ζαπορίζια είναι η πιο σφοδρή που έχει σημειωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, επεσήμαναν τοπικοί αξιωματούχοι. Κρίσιμες υποδομές έγιναν στόχος ρωσικών πληγμάτων στο Χελνίτσκιι στη δυτική Ουκρανία, στο Χάρκοβο στα ανατολικά και στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο Γιούριι Ιχνάτ εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πέντε από τα επτά drones και πέντε από τους έξι πυραύλους Kalibr που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία επεσήμανε εξάλλου ότι εναντίον των επαρχιών του Χαρκόβου και της Ζαπορίζια εκτοξεύθηκαν 35 πύραυλοι S-300, τους οποίους δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την έκτακτη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα μετά τα πλήγματα εναντίον υποδομών.