Η Ουκρανία δημοσίευσε ένα απίστευτο βίντεο που δείχνει μία ομάδα Ρώσων μαχητών να σέρνουν τον βαριά τραυματισμένο διοικητή τους μακριά από το πεδίο της μάχης και στη συνέχεια να τον χτυπούν βίαια με φτυάρια.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένα ουκρανικό drone κατέγραψε το περιστατικό κοντά στην ανατολική πόλη Bakhmut, όπου συνεχίζονται οι μάχες εδώ και μήνες. Τέσσερις στρατιώτες από τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner μεταφέρουν τον συνάδελφό τους μέσα από ένα τοπίο ερειπωμένων σπιτιών, κρατώντας τα χέρια και τα πόδια του.

Διχασμένοι οι Ρώσοι για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία

Τον χτυπούσαν με φτυάρια

Στη συνέχεια τον πέταξαν δίπλα σε έναν αχυρώνα. Ένα δεύτερο βίντεο φαίνεται να δείχνει τρεις άνδρες να τον χτυπούν επανειλημμένα με φτυάρια. Η τύχη του τραυματία διοικητή είναι αδιευκρίνιστη. Αλλά το επεισόδιο αντιστοιχεί σε επίμονες αναφορές για χαμηλό ηθικό μεταξύ των ρωσικών μισθοφόρων.

Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν μέσα και γύρω από το Μπαχμούτ έχουν περιγράψει πώς τα στρατεύματα Βάγκνερ επιτίθενται κατά κύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούνται με εκτέλεση εάν αποτύχουν. Μια μονάδα drone από την ειδική διμοιρία Seneka τράβηξε το βίντεο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Δημοσιεύτηκε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

«Τους αντικρούουμε», λέει ο Ζελένσκι

Μιλώντας στη νυχτερινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, είπε ότι οι ουκρανικές μονάδες απωθούν τις επαναλαμβανόμενες ρωσικές προσπάθειες να περικυκλώσουν το Bakhmut και να διαρρήξουν τις άμυνές του.

«Τους αντικρούουμε. Είμαι ευγνώμων σε κάθε πολεμιστή που εξασφαλίζει την αντεπίθεση με την αντοχή του», δήλωσε. Ο Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε το «βασικό ζήτημα» της προμήθειας πυρομαχικών σε μια συνάντηση τη Δευτέρα με το επιτελείο του στρατού του. Το Σαββατοκύριακο, πηγές από το ίδιο το κόμμα του Ζελένσκι, Servant of the People, πρότειναν ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, θα απομακρυνθεί από τη δουλειά του. Αυτό ακολούθησε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο το υπουργείο πλήρωσε δύο ή τρεις φορές την τιμή των τροφίμων στο σούπερ μάρκετ για να προμηθεύσει στρατεύματα πρώτης γραμμής.

Την Τρίτη, φάνηκε ότι ο Ρέζνικοφ έμενε στη θέση του. Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, βουλευτές και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι υποστήριξαν ότι ήταν η λάθος στιγμή να τον απομακρύνουν, εν όψει μιας αναμενόμενης ρωσικής αντεπίθεσης. Δεν είναι βέβαιο πόσο καιρό ο Ρέζνικοφ μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Σε ένα tweet, ο Ρέζνικοφ είπε ότι «κρατούσε τη γραμμή». Και πρόσθεσε: «Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, καθώς και για την εποικοδομητική κριτική. Βγάζουμε συμπεράσματα. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Αλλάζουν τακτική οι Ρώσοι στο Μπαχμούτ

Σύμφωνα με το κέντρο αμυντικών στρατηγικών, μια δεξαμενή σκέψης του Κιέβου, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση άλλαξε πρόσφατα την τακτική της στο Μπαχμούτ. Οι στρατιώτες εξαπέλυαν τώρα συνεχείς και κυλιόμενες επιθέσεις που μερικές φορές διαρκούσαν «για 10 ώρες», είπε.

Η ομάδα Wagner, μαζί με τα στρατεύματα της 106ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας της Ρωσίας, προσπαθούσαν να εισβάλουν σε ουκρανικές θέσεις στα βόρεια προάστια. Έγιναν σφοδρές μάχες στα ανατολικά της πόλης. Στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν 500 μέτρα μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση, ανέφερε το thinktank.

Η κυριαρχία της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ φαίνεται όλο και πιο αδύναμη. Οι περισσότερες αναλύσεις πιστεύουν ότι οι ουκρανικές μονάδες θα αναγκαστούν να αποσυρθούν εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταλάβουν τον αυτοκινητόδρομο T0504 – μια βασική οδό ανεφοδιασμού – ή διαρρήξουν τη δεξαμενή Berkhiv. Η πόλη έχει μικρή στρατηγική σημασία, αλλά τεράστια συμβολική αξία, ενόψει της πρώτης επετείου στις 24 Φεβρουαρίου από την πλήρη εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα. Η Ουκρανία έχει οχυρώσει μαζικά τις γειτονικές πόλεις Sloviansk και Kramatorsk, όπου είναι συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ανατολικών δυνάμεών της.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Ουκρανία εξαπέλυσε δύο θεαματικές αντεπιθέσεις. Κατέλαβε πίσω σχεδόν όλη την περιφέρεια του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της χώρας και την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα στα νότια, καθώς και τη γύρω περιοχή στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Αργή αλλά σταθερή η πρόοδος

Από τότε, ωστόσο, η Ρωσία ανέκτησε την ισχύ της. Έχει κάνει αργή αλλά σταθερή πρόοδο προς τον στόχο του Πούτιν να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς. Αυτό σημαίνει την απόκτηση του ελέγχου όλης της επαρχίας του Ντόνετσκ και των τελευταίων εναπομεινάντων θυλάκων της περιφέρειας Λουχάνσκ που βρίσκονται ακόμα στα χέρια της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Yevgeny Prigozhin, ηγήθηκε προσωπικά μιας εκστρατείας για τη στρατολόγηση εγκληματιών από τις ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στο ανατολικό μέτωπο. Έχει διεκδικήσει τα εύσημα για τα ρωσικά τακτικά κέρδη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης τον περασμένο μήνα της ουκρανικής πόλης Soledar, αμέσως βορειοανατολικά του Bakhmut.

Μια δεύτερη περιοδεία στη φυλακή για να συγκεντρώσει επιπλέον στρατιώτες ήταν λιγότερο επιτυχημένη, καθώς οι αναφορές για το φρικτό ποσοστό απωλειών στην Ουκρανία επιστρέφουν στη Ρωσία. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας και οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει την ομάδα Wagner ως μια διεθνή εγκληματική οργάνωση.

Δείτε το βίντεο