Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα βασικά ερωτήματα είναι δύο.

Πρώτον, τι σκέφτεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνέχιση της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στα ουκρανικά εδάφη, όπως την είχε χαρακτηρίσει την ημέρα της έναρξης της στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Δεύτερον, τι πιστεύει ο ρωσικός λαός γι’ αυτή την εισβολή, που δεν απέφερε την αναμενόμενη νίκη όσο γρήγορα ήλπιζε ο πρωτεργάτης της.

Ας ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη μυστική δημοσκόπηση του Κρεμλίνου, που δημοσίευσε ο ιστότοπος Medusa, το 55% των Ρώσων είναι υπέρ των συνομιλιών με την Ουκρανία και μόνο το 25% αυτών τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου.

Ο Guardian θέλοντας να έχει μια πιο άμεση άποψη για το τι πραγματικά σκέφτεται ο ρωσικός λαός, ενόψει της πολυσυζητημένης τρίτης φάσης του πολέμου, συνομίλησε σχετικά με τρεις Ρώσους διαφορετικού υποβάθρου και συνθηκών ζωής.

Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της συνέχισης της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη ενός στρατιώτη που μόλις γύρισε από το μέτωπο, μιας καλλιτέχνιδας που εκφράζει τις απόψεις της στα έργα της κι ενός ηθοποιού που αμφιταλαντεύεται μεταξύ σκηνής και πλατείας;

Ο στρατιώτης

«Οι στρατιώτες δεν έχουν αισθήματα», λέει ο Μαξίμ. «Σκοτώνοντας έναν στρατιώτη από το αντίπαλο στρατόπεδο, φέρνεις τη χώρα σου πιο κοντά στη νίκη και αυτό είναι καλό», συνεχίζει ο ίδιος.

«Εάν υπάρχει μια απειλή που μπορεί να καταστρέψει την πατρίδα μας, τότε ας καεί όλος ο πλανήτης στις φλόγες ενός πυρηνικού πολέμου», ξεκαθαρίζει, έτοιμος να ανάψει το σπίρτο, όποτε του ζητηθεί.

Και εντυπωσιάζει λέγοντας ότι η γιαγιά του συμφωνεί μαζί του και τον συγχαίρει για την επιλογή του, αφού και ο παππούς του πολέμησε στο παρελθόν, ενώ ο παππούς του κάθε φορά που θα τον δει του ζητά να προσέχει , γιατί «η σφαγή δεν ήταν τόσο μεγάλη».

Η καλλιτέχνιδα

«Μια χώρα παραβίασε τα σύνορα μιας άλλης. Αυτό είναι λάθος από κάθε πλευρά», δηλώνει από την πλευρά της η «MVPicture», όπως είναι το καλλιτεχνικό της όνομα.

«Φέρνει στην επιφάνεια τόσα συναισθήματα που θες να κάνεις μια δήλωση για όλα αυτά», σαν αυτή στην οποία προβαίνει η ίδια με τα σκοτεινά έργα της, ξεκαθαρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες δεν έχουν καμιά σημασία.

«Αυτό που συμβαίνει είναι απρόβλεπτο και τρομαχτικό. Όλοι μας χρειαζόμαστε χρόνο για να καταλάβουμε ότι τα πάντα καταρρέουν γύρω μας», συμπληρώνει.

«Η τέχνη χρειάζεται ελευθερία και ο απολυταρχισμός της κόβει τα πόδια. Θέλει να υποτάσσει τους ανθρώπους, να έχει τον έλεγχο τους», και αυτό δεν πρέπει να το δεχτούμε, καταλήγει.

Ο ηθοποιός

«Στον πόλεμο, όπως και σε κάθε σύγκρουση, φταίνε και οι δύο πλευρές», εκτιμά ο Αντρέι. «Θέλω να καταλάβω με ποια πλευρά είμαι, γιατί νιώθω ότι ο κόσμος είναι διχασμένος», προσθέτει.

«Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι γίνεται ένας πόλεμος εδώ γύρω και εγώ συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά», λέει ο Αντρέι, εξηγώντας ότι πηγαίνει καθημερινά στις πρόβες του και βγαίνει συχνά με τους φίλους του έξω.

Τα πράγματα για εκείνον είναι απλά: ή κάνεις κάτι για την κατάσταση ή την αποδέχεσαι.

Ο ίδιος επειδή ανήκει στους προοδευτικούς νέους της Ρωσίας, αρχικά αντέδρασε με εμπρηστικές αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Instagram και στο τέλος αποφάσισε ότι αφού ο πόλεμος δεν επηρεάζει τη ζωή το,υ ας αποφασίσουν αυτοί που ξέρουν καλύτερα για το μέλλον της χώρας…