Τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επισκέπτεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το γραφείο του.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι νεκροί στη γειτονική χώρα έχουν φτάσει τους 8.574.

Αναζητούν επιζώντες στο νεκροταφείο των ερειπίων – Σταγόνα στον ωκεανό η διεθνής βοήθεια

Συνεπώς, αν υπολογίσουμε και τους νεκρούς στη Συρία, ο τραγικός απολογισμός έχει ξεπεράσει τους 11.200 θανάτους λόγω των φονικών σεισμών.

«Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κινητοποιήσει όλες τις υπηρεσίες για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των φονικών σεισμών. Οι πληγέντες θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο σε ξενοδοχεία στην Αττάλεια, στην Αλάνια και στη Μερσίνη, σύμφωνα με τον Ερντογάν. «Δεν θα αφήναμε ποτέ τους πολίτες μας να μείνουν στον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Τι υποσχέθηκε

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι νέες κατοικίες θα χτιστούν μέσα σε ένα χρόνο στις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί από τους σεισμούς. Θυμίζουμε ότι αυτές οι επαρχίες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε συνθήκες ψύχους, οι διασώστες συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του σεισμού, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών να προειδοποιεί ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» για την ανεύρεση επιζώντων.

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. «Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας», είπε.

Πού είναι το κράτος;

Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές.

Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (…) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (…) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).