Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών αντιλαμβάνεται την Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο, με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να ακολουθούν. Η άποψη των πολιτών επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την «Έκθεση για την Ασφάλεια 2023», που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Άλενσμπαχ» από κοινού με το Κέντρο Στρατηγικής και Ανώτατης Διοίκησης, το 82% των Γερμανών αντιλαμβάνεται την Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή για τα επόμενα χρόνια, ενώ την ίδια απάντηση έδινε το 2021 μόνο το 32%.

Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πιο επικίνδυνη την Κίνα και το 52% τη Βόρεια Κορέα.

Ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί τις ΗΠΑ αξιόπιστο σύμμαχο, κάτι που ισχύει μόνο για έναν στους τέσσερις στα πρώην ανατολικά κρατίδια της χώρας. Σε αυτές τις περιοχές, η Ρωσία παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος, αλλά με ποσοστό 73%, έναντι 84% στα δυτικά κρατίδια.

Ανεβαίνει το SPD – Πρώτος ο Σολτς

Την ίδια ώρα, στο «Βαρόμετρο Τάσεων» για λογαριασμό των δικτύων RTL/n-tv, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κερδίζει έδαφος και ενισχύεται κατά μία μονάδα για τρίτη συνεχή εβδομάδα, για να φθάσει στο 21%.

Παραμένει ωστόσο μακριά από την Χριστιανική Ένωση, η οποία προηγείται με 28%, κερδίζοντας επίσης μία μονάδα.

Οι Πράσινοι ακολουθούν με 18% (-2) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά τους. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στο 13% και η Αριστερά στο 5%.

Στην απευθείας επιλογή καγκελάριου, ο Όλαφ Σολτς προηγείται με 26%, ενώ ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, και ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ακολουθούν με 20%.

Εάν από την πλευρά των Πρασίνων ήταν υποψήφια η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ο Όλαφ Σολτς θα προηγείτο με 30% του Μερτς, ο οποίος θα συγκέντρωνε 22%, και της Μπέρμποκ, την οποία θα επέλεγε το 18% των ψηφοφόρων.

Ωστόσο, τα κόμματα δεν καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες, καθώς το 56% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, ενώ μόνο το 14% εκφράζει εμπιστοσύνη στο SPD και το 11% στο CDU.

Το ίδιο ποσοστό (11%) δηλώνει την εμπιστοσύνη του στους Πράσινους, ενώ το FDP κερδίζει την εμπιστοσύνη του 3% και η Αριστερά του 5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ