Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την «μερική κινητοποίηση» των Ρώσων για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Άνταμ Καλίνιν χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αποφασίσει ότι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει ήταν να μετακομίσει στο δάσος.

Ο 30χρονος, ειδικός στην πληροφορική, ήταν εξ αρχής κατά του πολέμου. Μάλιστα, του επιβλήθηκε πρόστιμο και πέρασε δύο εβδομάδες υπό κράτηση επειδή κόλλησε μια αφίσα που έγραφε «Όχι στον πόλεμο» στον τοίχο της πολυκατοικίας του.

Έτσι, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιστρατεύει 300.000 άνδρες για να εξασφαλίσουν «τον έλεγχο της γραμμής επαφής των 1.000 χιλιομέτρων, καθώς και των απελευθερωμένων εδαφών», ο Καλίνιν έψαξε τρόπο να αποφύγει την πρώτη γραμμή της μάχης. Αλλά, σε αντίθεση με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους Ρώσους, δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Τρία πράγματα τον κράτησαν στη Ρωσία: Οι φίλοι του, οι οικονομικοί περιορισμοί και το ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τη δουλειά του. «Το να φύγω θα ήταν ένα δύσκολο βήμα», δηλώνει στο BBC.

Οπότε τι έκανε; Αποχαιρέτησε τη γυναίκα του και κρύφτηκε στη μέση ενός παγωμένου δάσους. Εκεί ζει μέσα σε μια σκηνή, με τη θερμοκρασία να φτάνει έως και τους -11 βαθμούς Κελσίου. «Ούτε εδώ είναι ακριβώς άνετα, αλλά  ψυχολογικά, θα ήταν πολύ δύσκολο να φύγω», περιγράφει και εξηγεί ότι επιβιώνει χάρις τις προμήθειες που φέρνει η σύζυγος του.

Ο Καλίνιν πάντως συνεχίζει να δουλεύει κανονικά χάρις σε μια κεραία μεγάλης εμβέλειας, την οποία έχει δέσει σε ένα πεύκο, ώστε να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής έχουν απαλλαχθεί από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ο ίδιος αρνείται να ρισκάρει την παραμονή του στην πόλη.

«Έχουμε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που αν κάποιος μιλήσει κατά του πολέμου, το κράτος θα τον καταδιώξει», καταγγέλλει στο BBC, ενώ παραδέχεται ότι του λείπει η γυναίκα του αλλά όχι η ανθρώπινη συναναστροφή.