Στο δικαστικό  συμβούλιο στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας έχει μεταφερθεί η Εύα Καϊλή, η οποία είναι αντιμέτωπη με βαρύ κατηγορητήριο για τη φερόμενη εμπλοκή της στο μεγάλο σκάνδαλο χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην απολογία της ελληνίδας ευρωβουλετού, η οποία αναμενόταν να αρχίσει στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος). Εντός της ημέρας αναμένεται να γνωρίζουμε εάν θα συνεχίσει να παραμένει προφυλακισμένη ή όχι.

Ωρα μηδέν για την Εύα Καϊλή: Δύσκολα τα πράγματα λένε οι δικηγόροι – «Αισθάνεται ανήσυχη για την κόρη της»

Ήδη, στο χώρο έξω από τη δικαστική αίθουσα βρίσκονται δεκάδες δημοσιογράφοι από διεθνή ΜΜΕ. Λίγο πριν τις 10, στην αίθουσα μπήκαν οι συνήγοροι της κ. Καϊλή, φορώντας τις χαρακτηριστικές τηβέννους που προβλέπονται για τη διαδικασία.

Qatargate: Τι απέγιναν τα χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο – Πώς τα… επένδυαν οι εμπλεκόμενοι

Δείτε βίντεο

Τα «θολά» σημεία που βλέπει ο ιταλικός Τύπος

Ο δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωκοινοβουλίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πέταξε την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με την πελάτισσά του. Μαζί με τον έταιρο συνήγορό της, Αντρέ Ριζόπουλο, συζητούσαν επί τέσσερις ώρες την υπερασπιστική της γραμμή ενώπιον του βελγικού δικαστηρίου.

Η Εύα Καϊλή «εμπιστεύτηκε» τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και «την πρόδωσε», δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος μετά τη συνάντηση μαζί της, προσθέτοντας πως η ίδια είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ιδιαίτερα προβληματισμένη.

«Τα χρήματα που βρέθηκαν ανήκαν στον Αντόνιο Παντσέρι», υποστήριξε ο κ. Δημητρακόπουλος, υποδεικνύοντας την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, οι δηλώσεις του κ. Δημητρακόπουλου έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Καϊλή στους ανακριτές.

Η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά και ότι γνώριζε τη δραστηριότητα του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. «Η κυρία Καϊλή δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα» που βρέθηκαν στο σπίτι της «για να τα κρύψει», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Δημητρακόπουλος από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως η πελάτισσά του δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής, εξήγησε, ισχυρίζεται ότι της είπαν για τα χρήματα όταν ο σύντροφός της συνελήφθη κοντά στο γκαράζ του σπιτιού τους. Εκείνη τη στιγμή προσπάθησε να βρει τον ιδιοκτήτη των χρημάτων, δηλαδή τον Παντσέρι, για να του τα παραδώσει. «Μια επιλογή ήταν να παραδώσει τον σύντροφό της στην αστυνομία, μια άλλη ήταν να επιστρέψει τα χρήματα στον ιδιοκτήτη τους. Η Καϊλή δεν είχε καμία υποχρέωση να αναφέρει τον σύζυγό της σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» είπε ο δικηγόρος.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα:

  • Αφενός ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής,
  • Αφετέρου ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία, είτε μιλώντας με πρόσωπα – κλειδιά.

«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος. Θα πολεμήσουμε γιατί η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία» κατέληξε ο Μ. Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».