Να παραμείνουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγος ζήτησε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας Κυριακή Στεφανάτου εισηγούμενη να απορριφθεί η αίτηση αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξης που τους έχει επιβληθεί με βάση την πρωτόδικη απόφαση.

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης με το οποίο αποφασίστηκε η μη χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση που κατέθεσαν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός,  εισηγήθηκε την απόρριψη των αιτημάτων τους για την έξοδο τους από τις φυλακές.

Όπως είπε η εισαγγελέας, το πρωτόδικο δικαστήριο-μεταξύ άλλων-αποφάσισε να οδηγηθούν στις φυλακές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, του είδους και της βαρύτητας των πράξεων τους, της περιφρόνησης στην έννομη τάξη, της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, τις εν ψυχρώ επιθέσεις προς τους παθόντες καθώς και διότι πρόκειται για επικίνδυνα, ριψοκίνδυνα, αδίστακτα άτομα.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέο σόου Λαγού – Θα εξευτελίσω το δικαστήριο σας

Κατά την εισαγγελέα δεν συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα, ούτε η ευγενής φιλοδοξία τους να μην τερματιστεί η πολιτικής τους καριέρα, πρέπει να τους φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους κρατουμένους.

«Προτείνω την απόρριψη των αιτημάτων»

Όσο αφορά τα προβλήματα υγείας συγγενών του Ηλία Κασιδιάρη μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Προτείνω την απόρριψη των αιτημάτων» είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Κασιδιαρης τοποθετήθηκε για το αίτημα που έχει υποβάλει φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Εκρεμ Ιμάμογλου, το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης ισχυριζόμενος ότι όπως προσπαθεί να εξοντώσει εκείνον ο Ερντογάν έτσι και εδώ στη Ελλάδα το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να τον κρατήσει εκτός της εκλογικής διαδικασίας σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που τα δημοσκοπικά ευρήματα είπε τον φέρνουν στο όριο του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λαγός επισήμανε : «Δε μου κάνει εντύπωση η πρόταση της εισαγγελέως. Είναι δεδομένο τι θα πείτε και εσείς. Δεν έχω αμφιβολία πόσο καθοδηγούμενη είναι η δικαιοσύνη. Το κάνω διότι θέλω κάθε δύο μήνες που μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος, να καταθέτω συγκεκριμένα στοιχεία. Κορόιδο είσαι Γιάννη λαγέ που ήρθες στην Ελλάδα. Ήμουν κορόιδο γιατί σεβάστηκα αυτούς που με πίστεψαν και ήθελαν να είμαι εδώ. Για τη δολοφονία ενός ατόμου από ένα άτομο μπήκαμε 48 στη φυλακή».

Ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ζήτησε την εξαίρεση της εισαγγελέως της έδρας διότι όπως είπε στην απορριπτική πρότασης της αναφέρθηκε στην ιδεολογία του εντολέα. «Η εισαγγελέας ποινικοποίησε την ιδεολογία και ζητάμε την εξαίρεσης της» τόνισε ο δικηγόρος, προσθέτοντας πως εάν η εισαγγελέας ανακαλέσει θα αποσύρουν την αίτηση με την εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να του απαντά στη δευτερολογια της ότι εμμένει σε όσα είπε μέχρι κεραίας .

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Γ.Λαγου έκανε επίθεση στη Μάγδα Φύσσα, λέγοντας πως «δεν είναι αναρχική γιατί εγώ τους σέβομαι αλλά κομμουνίστρια που χαιρετάει έτσι( σ.σ. κάνοντας γροθιά με το χέρι του)».

Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Γιάννη Λαγού, οπαδοί του τον χειροκρότησαν με την πρόεδρο να ζητάει από τους αστυνομικούς να παρέμβουν και να οδηγήσουν κάποιον εξ αυτών ενώπιον του δικαστηρίου. Η πρόεδρος επανέλαβε ότι απαγορεύονται τα χειροκροτήματα και τόνισε πως εάν επαναληφθεί το δικαστήριο θα λάβει τα μέτρα του απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις και προς τους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης .