Ερωτήματα για τον τρόπο δράσης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έσπευσε να καταδιώξει τον 16χρονο Ρομά που έφυγε από πρατήριο βενζίνης χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των 20 ευρώ, γεννούν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Την ώρα που το ανήλικο παιδί δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, οι πληροφορίες για το συμβάν είναι αντικρουόμενες σχετικά με τα όσα πραγματικά συνέβησαν.

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες

Στη δημοσιότητα ήρθαν φωτογραφίες – ντοκουμέντα -που περιλαμβάνονται στη δικογραφία- από το αγροτικό όχημα που οδηγούσε ο 16χρονος Ρομά. Αυτές απεικονίζουν το όχημα να έχει πέσει σε τοίχο ξενοδοχείου, αφού έχει προηγηθεί η επεισοδιακή καταδίωξη με την αιματηρή κατάληξη.

Επίσης φαίνεται και η οπή στο πίσω παρμπρίζ του οχήματος που προκάλεσε η βολίδα από το όπλο του αστυνομικού και η οποία τραυμάτισε στο κεφάλι τον 16χρονο.

Στην ίδια κατεύθυνση ή όχι;

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το όχημα που οδηγούσε ο ανήλικος Ρομά προπορευόταν των μηχανών της ΕΛ.ΑΣ. στην καταδίωξη στην περιοχή των Διαβατών και κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση με αυτές και όχι αντίθετα, όπως ισχυρίστηκε η Ελληνική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε: «Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους».

Οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. «υπονομεύονται» και από το γεγονός ότι το όχημα που οδηγούσε ο 16χρονος φέρει οπή στο πίσω τζάμι από τον πυροβολισμό που τραυμάτισε σοβαρά τον 16χρονο. Αν το όχημα κινούνταν εναντίον των αστυνομικών, όπως ανέφεραν οι πρώτες διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. τότε η σφαίρα θα είχε βρει τον οδηγό διαπερνώντας το μπροστινό παρμπρίζ του οχήματος.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές), ενόψει του άμεσου κινδύνου, επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα.

Περιγράφοντας το βίντεο από το κυνηγητό του 16χρονου με τις μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόφιλος Αλεξόπουλος ανέφερε ότι στη διάρκεια της καταδίωξης ο 16χρονος ανέβηκε στις ράγες του τρένου με συνέπεια να χάσει τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο έκανε περιστροφή γύρω από τον άξονά του (τετ α κε) και ακινητοποιήθηκε προσωρινά.

Η δεύτερη σφαίρα

Την ίδια ώρα, νέα ερωτήματα προκαλεί ο εντοπισμός δεύτερης σφαίρας σε πόρτα του ξενοδοχείου που κατέληξε το όχημα του 16χρονου, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και την απώλεια ελέγχου του οχήματος.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές σημείο που βρέθηκε η βολίδα, το συγκεκριμένο κτίριο είναι μικρού ύψους –ισόγειο και α’ όροφος. Κάτι που δύσκολα ταιριάζει με τον ισχυρισμό του αστυνομικού ότι ο πρώτος πυροβολισμός ήταν στον αέρα για εκφοβισμό.

Πλέον, μένει να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη σφαίρα προέρχεται από το όπλο του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και να ερευνηθεί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια η πορεία της μέσω της γωνίας εισόδου στο αντικείμενο που βρέθηκε.

Παράλληλα, σε αντίστοιχο έλεγχο για την πορεία και τη γωνία εισόδου της σφαίρας που χτύπησε τον 16χρονο στο κεφάλι προχώρησε και η ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης που εξέτασε τα τραύματα που φέρει ο τραυματίας.

 «Στόχευσα όσο μπορούσα πιο χαμηλά»

«Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού» υποστήριξε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που πυροβόλησε εναντίον του 16χρονου, εξιστορώντας το πως έγιναν τα γεγονότα, αλλά και τις κινήσεις των δύο μηχανών της ΔΙ.ΑΣ. για να ακινητοποιήσουν το όχημα.

«Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, κινούμενοι στην Μοναστηρίου προς το κέντρο της πόλης, είδαμε το αγροτικό να κινείται στο αντίθετο ρεύμα, προς την έξοδο της πόλης. Επί τόπου πραγματοποιήσαμε αναστροφή και αρχίσαμε να ακολουθούμε το αγροτικό» τόνισε ο αστυνομικός.

«Περίπου στο ύψος της εταιρείας των Ελληνικών Πετρελαίων, το αγροτικό είδαμε ότι σταμάτησε στον ερυθρό σηματοδότη. Η 1η μοτοσικλέτα τότε, ενώ εμείς ήμασταν παραπίσω, προσέγγισε το αγροτικό από την πλευρά του συνοδηγού και πήγε δίπλα του. Όμως, όπως βλέπαμε ενώ προσεγγίζαμε, το αγροτικό αντί να υπακούσει, έκανε απότομο ελιγμό δεξιά με σκοπό προφανώς να εμβολίσει τη μοτοσικλέτα. Οι συνάδελφοί μου το αντιλήφθηκαν αμέσως και αστραπιαία κάνανε και αυτοί ελιγμό δεξιά και απέφυγαν τη σύγκρουση. Τότε το αγροτικό παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε ευθεία την πορεία του. Εμείς τον ακολουθήσαμε. Τον επόμενο σηματοδότη, παρότι ήταν ερυθρός, τον παραβίασε ξανά ο οδηγός του αγροτικού και έστριψε με κατεύθυνση προς τις φυλακές Διαβατών», σημείωσε.

Έπειτα, ο αστυνομικός περιέγραψε τα όσα ακολούθησαν μέχρι τελικά να αποφασίσει να βγάλει το όπλο του και να πυροβολήσει.

«Στις τελευταίες σιδηροδρομικές γραμμές πριν τις φυλακές, χωρίς εμφανή λόγο και ενώ μπορούσε να συνεχίσει ευθεία για να διαφύγει, ξαφνικά και εντελώς απότομα έκανε αναστροφή. Αναστροφή έκανε πιθανότατα, όπως είδαμε να γυρίζει το όχημα, τραβώντας χειρόφρενο. Αυτό το καταλάβαμε από τον τρόπο που γύρισε επί τόπου το αυτοκίνητο γύρω από τον άξονά του, κάνοντας στροφή πάνω από 180 μοίρες, με αποτέλεσμα να έρθει ξαφνικά κατά μέτωπο και ελαφρώς διαγώνια, με την μοτοσικλέτα των συναδέλφων μου. Μόλις έγινε αυτό, αφού η μηχανή των συναδέλφων μου τον είδε να πλησιάζει σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων, για λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε και το αγροτικό και η 1η μοτοσικλέτα. Ο αστυφύλακας Α. τότε ξεκίνησε να δίνει εντολές στον οδηγό του αγροτικού» πρόσθεσε.

«Δεν υπάκουσε»

«Όμως πάλι δεν υπάκουσε και αφού πάτησε το γκάζι, πήγε με ταχύτητα να πέσει πάνω τους. Την τελευταία στιγμή όμως η μοτοσικλέτα απέφυγε τη σύγκρουση για δεύτερη φορά. (…) Με το που έγινε αυτό, το αγροτικό δεν συνέχισε ευθεία, αλλά έκανε κανονική αναστροφή πάνω στον δρόμο. Και μόλις έκανε αναστροφή δεν σταμάτησε, αλλά άμεσα ξαναπάτησε γκάζι και ξανακινήθηκε για 3η φορά κατά των συναδέλφων μου που ήταν μπροστά του σε πολύ μικρή απόσταση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Τη στιγμή εκείνη, μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει για 3η φορά να χτυπήσει με φόρα και να πατήσει τους συναδέλφους μου, έβγαλα το όπλο και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα χέρι».

«Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή κατηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου, λίγα μέτρα μετά» εξήγησε.

«Ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε οδηγό, ούτε την καμπίνα του αγροτικού. Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού» πρόσθεσε.

Οι «αστοχίες» του Μπαλάσκα

Πέρα από τα μάλλον σοβαρά λάθη του αστυνομικού που άνοιξε πυρ εναντίον του 16χρονου Ρομά, σε άλλη μια «αστοχία» υπέπεσε και ο συνδικαλιστής αστυνομικός Στράτος Μπαλάσκας.

Αν και αρχικά είχε σχολιάσει το περιστατικό, λέγοντας ότι «ο υπερβάλλων ζήλος και ιδιαίτερα στον αστυνομικό, δεν είναι καλό μονοπάτι αλλά κακοτράχαλο και άσχημο» και πως την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να δείχνουν «ψυχραιμία και επαγγελματισμό», στη συνέχεια έκανε λόγο για… λάθος από πλευράς του αστυνομικού.

«Ο αστυνομικός έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι η μία, η πρώτη σφαίρα ήταν εκφοβιστική στον αέρα για να ακούσει και να σταματήσει και η δεύτερη ήταν για τα λάστιχα, όμως λόγω της καταδίωξης και των συνθηκών βρήκε τον άτυχο νεαρό, το άτυχο παιδί στο κεφάλι» σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας.

Όπως φαίνεται ο συνδικαλιστής αστυνομικός υιοθετεί πλήρως τον ισχυρισμό του συναδέλφου του, την ώρα που τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιο πόρισμα για το συμβάν.

Κούγιας: Είναι εντελώς αθώος, έγινε λάθος λόγω ταχύτητας

Στο πολύ δύσκολο εγχείρημα της ανάληψης της υπερασπιστικής ευθύνης του αστυνομικού που άνοιξε πυρ εστίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος τόνισε ότι για να τον αναλάβει προσέφυγε στην προσωπικότητα του ανθρώπου που καλείται να υπερασπιστεί.

«Έχουμε έναν άνθρωπο που κατηγορείται με το σοβαρότερο αδίκημα και απειλείται με φυλάκιση ενός έως 15 έτη» σημείωσε ο κ. Κούγιας, επαναλαμβάνοντας ότι οι αστυνομικοί «έχουν δικαίωμα να πυροβολούν».

Επίσης, ο γνωστός ποινικολόγος ισχυρίστηκε και εκείνος ότι έγινε «λάθος» από πλευράς του αστυνομικού, το οποίο υπογράμμισε ότι οφειλόταν στο γεγονός ότι η μηχανή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κινούνταν με 140-150 χιλιόμετρα την ώρα.

«Με τη μηχανή με 140-150 χιλιόμετρα, ο εντολέας μου που ήταν συνεπιβάτης, προσπαθεί να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Εκεί έγινε και το λάθος» υπογράμμισε.

«Η υπόθεση έχει πολλές νομικές παραμέτρους, καθώς αν κριθεί ότι ήταν νόμιμη άμυνα θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ υπάρχει και η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που επισύρει ακόμα και ισόβια κάθειρξη» κατέληξε ο Αλέξης Κούγιας.

Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο, ο εντολέας του είναι «εντελώς αθώος» για τις πράξεις που κατηγορείται.

Ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι πυροβόλησε χαμηλά δύο φορές «την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα».