Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, κατά του καθεστώτος στο Ιράν, με το κίνημα διαμαρτυρίας να μην δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης παρά την καταστολή.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες ένα περιστατικό μεγάλης συμβολικής αξίας έχει τραβήξει τα βλέμματα: Ιρανοί διαδηλωτές έκαψαν το παλιό σπίτι του Αγιατολάχ Χομεϊνί, όπως φάνηκε από πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκαψαν το σπίτι – μουσείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί

Όπως μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Arab News, οι Ιρανοί διαδηλωτές επιτίθενται στο παλιό σπίτι του ηγέτη, το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Οι διαδηλωτές στη Χομεΐν, τη γενέτειρα του πρώην ηγέτη και όπου βρίσκεται το μουσείο, φώναξαν συνθήματα που απαιτούσαν την ανατροπή του καθεστώτος, με το παλιό σπίτι – πλέον μουσείο – να τυλίγεται στις φλόγες.

Ο «Ματωμένος Νοέμβριος»

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται για πάνω από δύο μήνες πλέον, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους αυτή την εβδομάδα για να τιμήσουν την επέτειο του «Ματωμένου Νοέμβρη» του 2019, όταν εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων.