Tο φράγμα των 40 δισ. ευρώ «έσπασαν» οι ελληνικές εξαγωγές το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022 (επίδοση η οποία αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών), συνεχίζοντας για 20ό διαδοχικό μήνα το ανοδικό ράλι τους.

Παρά την επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ενισχύουν την εξαγωγική τους δυναμική και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε κατά 26,3% και ανήλθε σε 4,73 δισ. ευρώ, ενώ η άνοδος των εξαγωγών στο 9μηνο ξεπέρασε το 40%, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν ενισχύσει την εξωστρέφειά τους ανοίγοντας νέες αγορές παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία διεθνώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 41,1% συγκριτικά με πέρυσι. Τη θετική αυτή επίδοση φυσικά επισκιάζουν ο υψηλός πληθωρισμός και το αρνητικό ρεκόρ του εμπορικού ελλείμματος που έφτασε τα 27 δισ. ευρώ, ωστόσο οι εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, εφόσον διευρυνθούν. μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα αυτή.

«Σε μια ακόμα δύσκολη περίοδο, οι ελληνικές εξαγωγές αποδεικνύουν ότι μπορούν να στηρίξουν τα κρατικά έσοδα και να προσφέρουν πολύτιμες ανάσες στην ελληνική οικονομία. Παρά την τεράστια επιβάρυνση που υφίστανται οι επιχειρήσεις από την αύξηση του λειτουργικού κόστους κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, οι ελληνικές επιχειρήσεις καταφέρνουν και ενισχύουν το διεθνές αποτύπωμά τους. Το σχέδιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας αποδίδει καρπούς, ωστόσο δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να μειωθεί η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής βιομηχανίας από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες» αναφέρει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022 διαμορφώθηκαν σε αξία σε 40.554,3 εκατ. ευρώ έναντι 28.742,7 εκατ. ευρώ πέρυσι και 22.404,7 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένες κατά 11.811,6 εκατ. ευρώ (41,1%) και 18.149,6 εκατ. ευρώ (81,0%) αντίστοιχα. Σημαντική αύξηση στην αξία των εξαγωγών κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι των βιομηχανικών προϊόντων κατά 38,6%, τα τρόφιμα κατά 20,1%, τα χημικά κατά 6,9%, τα μηχανήματα και οχήματα κατά 27,2%, τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα κατά 27,7%, οι πρώτες ύλες κατά 7,6%, τα ποτά και καπνικά 16,9%, τα λίπη και έλαια 12,5%, ενώ τα μη ταξινομημένα προϊόντα 46,2%.