Μεγαλώνει το ενδιαφέρον των ομογενών να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, με τα στοιχεία να δείχνουν υπερδιπλασιασμό των πολιτογραφήσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα… μεγαλώνει χάρη στους ομογενείς, με όλο και περισσότερους πολίτες άλλων χωρών με καταγωγή από τη χώρα μας να θέλουν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα πραγματοποιούνται συνολικά 1.200 πολιτογραφήσεις ομογενών που ζουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού – μεταξύ αυτών Αμερική, Αυστραλία, Αφρική, Νότια Αμερική, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας είναι το γεγονός ότι μέχρι πριν από το 2020 οι πολιτογραφήσεις ομογενών που ζουν στην Αμερική ανέρχονταν σε 100 – 200 ετησίως ενώ πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ο αριθμός αυτός φτάνει ή και ξεπερνά τις 500.

Η τάση αυτή των τελευταίων δύο ετών φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας Νάσου Μπαλέρμπα στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του προέδρου της National Hellenic Society, Ντρέικ Μπεχράκη, όπου είχε συναντήσεις με οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας.

«Υπήρχε η εσφαλμένη εντύπωση πως επειδή ο παππούς ήταν έλληνας πολίτης και οι απόγονοι έπαιρναν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. Ηταν κάτι που ταλάνιζε πολλούς ομογενείς, οι οποίοι πλήρωναν δικηγόρους προκειμένου να βρουν έγγραφα και στοιχεία για να στηρίξουν την υπόθεσή τους. Τα πράγματα, όμως, είναι απλά, με το άρθρο 10 του ν. 3284, διά της πολιτογραφήσεως. Αυτή η πιο έντονη επιθυμία για επισημοποίηση της σχέσης τους με την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα και της καλής εικόνας που πλέον έχει η χώρα μας και εκτός συνόρων» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπαλέρμπας.

Μάλιστα, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν εκδηλώσει έντονα ενδιαφέρον για να γίνουν πολίτες του ελληνικού κράτους είναι η γνωστή ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός του Χόλιγουντ Νία Βαρντάλος αλλά και ο βραβευμένος σκηνοθέτης, γιος του Τζον Κασσαβέτη, Νικ, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα μετά την απόκτηση της ιθαγένειας. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της χρονιάς ορκίστηκε έλληνας πολίτης στο προξενείο της Βοστώνης ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος μάλιστα κίνησε ο ίδιος τη διαδικασία για την πολιτογράφησή του.

Αρκεί η πιστοποίηση

Οπως επισημαίνει ο Νάσος Μπαλέρμπας, αρκεί να γίνει πιστοποίηση της ελληνικής καταγωγής και να υπάρξει θετική εισήγηση του προξένου μετά από συνέντευξη με τον αιτούντα για να πάρει κάποιος την ιθαγένεια. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια σαφώς πολύ μικρότερης κλίμακας μικρογραφία της διαδικασίας που ακολουθείται για την απόκτηση ιθαγένειας από αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας. «Πιο συγκεκριμένα, η συνέντευξη των 30-40 λεπτών είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτή η σχέση των υποψηφίων με την Ελλάδα, εάν μιλούν την ελληνική γλώσσα, εάν είναι χριστιανοί – ορθόδοξοι ή και σε κάποιες περιπτώσεις καθολικοί – κι εάν μετέχουν σε σημαντικό βαθμό σε ομογενειακές οργανώσεις και συλλόγους. Τους γίνονται, για παράδειγμα, ερωτήσεις για το πολίτευμα της χώρας, τη γεωγραφία της, τα ήθη και έθιμα» συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας.

Χιλιάδες αιτήσεις

Στο μεταξύ, για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση χιλιάδες αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας θα εξεταστούν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις συμμετοχής που έχουν υποβληθεί φτάνουν τις 4.500. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας πραγματοποιούνται για τέταρτη φορά. Οι προηγούμενες είχαν διεξαχθεί τον Μάιο, στις οποίες συμμετείχαν 8.500 αλλοδαποί ενώ το 2021 – χρονιά κατά την οποία έκανε πρεμιέρα η νέα διαδικασία απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας – πήραν μέρος συνολικά σχεδόν 8.000.