Σε δύσκολη εξίσωση με άγνωστη λύση για τους πολίτες και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η ακρίβεια και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα προϊόντα διατροφής και πρώτης ανάγκης.

Την ώρα που οι καταναλωτές περιμένουν να δουν πως θα καθοριστεί το «καλάθι του νοικοκυριού» προκειμένου να μπορέσουν να γεμίσουν και το… καλάθι του σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη νομιμότητα της διαδικασίας σε επίπεδο Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σκοπεύει να φέρει μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή τη σχετική διάταξη, δικαιολογώντας και τη σχετική καθυστέρηση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου στην παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής.

Παράλληλα, η ίδια η λίστα με τα 50 προϊόντα από 31 κατηγορίες, που έχει ανακοινωθεί, ενδεχομένως να τροποποιηθεί σε κάποια σημεία.

Συγκεκριμένα, στο «καλάθι του νοικοκυριού» προστίθενται πλέον τα όσπρια και το αλεύρι, ενός εκτός λίστας μένουν τα αναψυκτικά και τα νερά.

Tο ψωμί έφτασε στη Βουλή

Οι αρτοποιοί που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικό λουκέτο στα καταστήματά τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, η κόντρα ξεκίνησε την Τετάρτη μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών και την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανάγκη στήριξης μικρομεσαίων από τις αυξήσεις στο ρεύμα και τους έμμεσους φόρους.

«Οι τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος έχουν δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και ιδίως για τον κλάδο των αρτοποιών, όπου έχουν δει ακόμα και μετά τις αλλαγές που έγιναν στα τιμολόγια τον Αύγουστο, αύξηση στους λογαριασμούς τους και όχι μείωση» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Η ρήτρα αναπροσαρμογής έφυγε, οι αυξήσεις δεν έφυγαν».

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε ότι το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα απορροφάται με το πρόγραμμα στήριξης, δίνοντας την απαραίτητη «ανάσα» στις επιχειρήσεις.

Η αντιπαλότητα αυτή μεταφέρθηκε σήμερα στη Βουλή, όπου ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υποστήριξε πως από τους 20.000 φούρνους έχουν κλείσει περί τους 200 και οι περισσότεροι εξ αυτών λόγω συνταξιοδότησης ή ανταγωνισμού.

«Οι φούρνοι κλείνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όχι στην Ελλάδα, διότι εμείς τους στηρίζουμε» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κρέας με τη… μερίδα vs αυξήσεων

Η ακρίβεια και οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των φρέσκων κρεατικών και πουλερικών έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ανεβάζουν συνεχώς τιμές –ακόμα και κάθε εβδομάδα- στη «σκιά» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε μπαράζ αυξήσεων σε ενέργεια και σιτηρά.

Οι αυξήσεις αυτές άλλαξαν τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον αγοράζουν το κρέας με τη μερίδα και όχι με το κιλό.

«Οι καινούργιες συμπεριφορές των καταναλωτών είναι η μεριδοποίηση. Δεν μιλάμε για κιλά πλέον, μιλάμε για τεμάχια, δηλαδή πόσες μερίδες κρέας θέλει. Τα κιλά έχουν αρχίσει και χάνονται, ο κόσμος βασικά έχει τρομάξει» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες» Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.

«Τρέχει» ο πληθωρισμός, έρχονται… καλάθια

Νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 9,9% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τεράστια αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,4%.

Όσον αφορά τις επιμέρους αυξήσεις στα προϊόντα και υπηρεσίες, η ενέργεια εκτοξεύτηκε κατά 40,7%. Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 11,8%, τα μη ενεργειακή αγαθά με 5,5% και οι υπηρεσίες με 4,3%.

Στην Ελλάδα, τον ίδιο μήνα, o πληθωρισμός σκαρφάλωσε -σύμφωνα με τη Eurostat- στο 12,1%, με τους πολίτες να φοβούνται ότι οι τελικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα είναι μεγαλύτερες από αυτό το επίπεδο.

Οι ανατιμήσεις αυτές προκαλούν νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητά τρόπους να περιορίσουν τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί.

Η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 15% τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του στα σούπερ μάρκετ ανέρχεται ακόμη και στα 4,5 ευρώ το κιλό.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο υπουργείο Ανάπτυξης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί το «καλάθι του αρτοποιού». Παράλληλα, οι αρτοποιοί επιθυμούν μια διευκρίνιση από την κυβέρνηση για το ψωμί που περιέχεται στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς δεν θέλουν να έχουν ανταγωνισμό με τα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση που αυτό αφορά στη φρατζόλα φρέσκου ψωμιού.

Στο δρόμο του καλαθιού αναμένεται να βρεθούν και οι κρεοπώλες, βλέποντας μια πιθανή λύση για περιορισμό των τιμών και παράλληλα αύξηση της κατανάλωσης.