Απάνθρωπη και βάρβαρη ενέργεια χαρακτήρισε το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες που ώθησαν Τούρκοι στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά. Επιπλέον, είπε ότι οι μετανάστες κατήγγειλαν βαρύτατους ξυλοδαρμούς και πολλοί ήταν τραυματισμένοι.

Ο υπουργός τόνισε πως έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Επίτροπο και πρόκειται να καταγγείλει επισήμως την Τουρκία και στους 27 ομολόγους του στην Ε.Ε.

«Η συγκεκριμένη ενέργεια (της Τουρκίας με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο) είναι μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο.  Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη ενέργεια  η οποία παραπέμπει ευθέως στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολύ από αυτούς ήταν τραυματισμένοι,  ήταν όλοι γυμνοί. Πρόκειται για μια εικόνα φρίκης, την οποία κανείς δεν θέλει να συναντήσει, την οποία κανείς είναι αδύνατον να την αποδεχθεί, για αυτόν τον λόγο καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία από την συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολύ από αυτούς ήταν τραυματισμένοι,  ήταν όλοι γυμνοί. Πρόκειται για μια εικόνα φρίκης, την οποία κανείς είναι αδύνατον να την αποδεχθεί, για αυτόν τον λόγο καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά»

Η συγκεκριμένη ενέργεια (της Τουρκίας με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο) είναι μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο.  Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη ενέργεια  η οποία παραπέμπει ευθέως στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολύ από αυτούς ήταν τραυματισμένοι,  ήταν όλοι γυμνοί. Πρόκειται για μια εικόνα φρίκης, την οποία κανείς δεν θέλει να συναντήσει , την οποία κανείς είναι αδύνατον να την αποδεχθεί, για αυτόν τον λόγο καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά.

Θέλω να σας πω ότι έχω ήδη ενημερώσει την αρμόδια ευρωπαία επίτροπο την κυρία Γιόχανσον και με γραπτή επιστολή και το ίδιο θα κάνω στους 27 συναδέλφους  Υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης  που έχουν την ευθύνη των συνόρων. Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το συγκεκριμένο γεγονός το οποίο άλλωστε έχει καταγραφεί επισήμως από τους Αξ/κους της Frontex, οι οποίοι έχουν πάρει καταθέσεις από τους ανθρώπους αυτούς όπως το ίδιο και η Ελληνική Αστυνομία.

«Το πρόβλημα στον Έβρο δεν επικεντρώνεται σε ένα σημείο  των συνόρων μας με την Τουρκία, αλλά σε ένα μεγάλο μήκος 150 χιλιομέτρων»

Είπατε κάτι πολύ σωστό νωρίτερα, ότι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται σε ένα σημείο  των συνόρων μας με την Τουρκία αλλά σε ένα μεγάλο μήκος 150 χιλιομέτρων συν τον φράκτη 37,5 Km εκεί είναι τα σύνορα στον Έβρο. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΚΥΣΕΑ  έχει αποφασίσει την κατασκευή του φράκτη, του τεχνητού εμποδίου  σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου και σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής διότι οι προσπάθειες για να μπουν παράνομοι  μετανάστες  στην χώρα δεν εκδηλώνονται στην περιοχή που υπάρχει ο φράκτης αλλά σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής. Διότι οι προσπάθειες των παράνομων μεταναστών να μπουν στην χώρα δεν εκδηλώνονται στην περιοχή που υπάρχει ο φράκτης αλλά σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι. Κατασκευάζουμε και το κομμάτι και στο υπόλοιπο, αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, προκειμένου η δουλειά να γίνεται πιο αποτελεσματική, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, μέσα σε ελάχιστους μήνες θα πάνε άλλοι 250 Συνοριοφύλακες στην φύλαξη των συνόρων μας με την Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου προκειμένου   τα σύνορα μας να είναι απροσπέλαστα.

Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί,  ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις απρόκλητες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την προκλητική συμπεριφορά. Πρέπει να συμμορφωθεί στις στοιχειώδεις αρχές λογικής και ανθρωπισμού.