Εικόνες ντροπής και εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης ήταν αυτές που αντίκρισαν οι ελληνικές Αρχές το πρωί της Παρασκευής, με τους 92 μετανάστες να έχουν εγκαταλειφθεί στην ελληνική πλευρά του Εβρου χωρίς ρούχα και κάποιοι από αυτούς με εμφανή τραύματα στο σώμα τους.

Προσπαθώντας να κρύψουν τη γύμνια τους, οι μετανάστες – όλοι τους άνδρες – εντοπίστηκαν από τους έλληνες αστυνομικούς και συνοριοφύλακες στις όχθες του ποταμού. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ίδιοι οι μετανάστες, τρία οχήματα των τουρκικών Αρχών τούς μετέφεραν μέχρι την όχθη του ποταμού, κι αφού τους πήραν τα ρούχα, αντικείμενα και τυχόν έγγραφα που μπορεί να είχαν μαζί τους, τους έβαλαν σε πλαστικές λέμβους για να περάσουν τον ποταμό. Οι περισσότεροι μετανάστες είναι από το Αφγανιστάν ενώ λίγοι έχουν καταγωγή από τη Συρία. Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για τους ανθρώπους αυτούς, όπως για παράδειγμα πόσο καιρό βρίσκονταν στην Τουρκία πριν περάσουν τα σύνορα, θα είναι διαθέσιμες, όπως λένε οι Αρχές, όταν πια αυτοί οι παράτυποι μετανάστες μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Ορεστιάδα.

Προκλητική απάντηση

Η προσπάθεια αυτή εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία είναι η τελευταία σε μια πολύ μακρά λίστα που εδώ και μήνες συνεχώς μεγαλώνει. «Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε από την Αγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορά της με την ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με σχόλιό του στο Twitter.Στην ανάρτηση αυτή, μάλιστα, απάντησε με προκλητικό τρόπο ο τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί, κατηγορώντας τη χώρα μας πως προσπαθεί να καλύψει την εικόνα σκληρότητας με τους 92 γυμνούς μετανάστες σε νησίδα του Εβρου, που η Ελλάδα έχει προκαλέσει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τουρκία. «Αφιερώστε τον χρόνο σας για να σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι σε χειραγωγήσεις και ανεντιμότητα! Ελάτε, δεν είναι τόσο δύσκολο. Απλώς να είστε λίγο πολιτισμένοι» καταλήγει στην ανάρτησή του.

Στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως το συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορούσε να είναι ακόμη μία προσπάθεια που θα γυρνούσε εις βάρος της χώρας, με την Τουρκία να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία, διαδίδοντας ψευδώς πως οι ελληνικές Αρχές είναι υπεύθυνες γι’ αυτό το σοκαριστικό συμβάν.

Αύξηση προσφυγικών ροών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως στον Εβρο υπάρχει μία καθημερινή απειλή, μέσα από τη βάρβαρη εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία συστηματικά δημιουργεί πρόβλημα κατά μήκος όλου του ποταμού Εβρου. «Το προχθεσινό γεγονός είναι πράγματι σοκαριστικό. Είναι μία εικόνα απάνθρωπη. Είναι μία συμπεριφορά βάρβαρη, η οποία παραπέμπει στον Μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων Παναγιώτη Χαρέλα, φέτος η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στον Εβρο από αυτή που είχαν να αντιμετωπίσουν τις προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως η αυξητική πορεία των προσφυγικών ροών στον Εβρο που καταγράφηκε τον Αύγουστο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και τον Οκτώβριο, μήνας κατά τον οποίο υπό κανονικές συνθήκες οι αφίξεις είναι σαφώς μειωμένες. Πάντως, είναι ενδεικτικό πως μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου οι αφίξεις στα χερσαία σύνορα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έφτασαν τις 4.751, όταν πέρυσι – μέχρι το τέλος του 2021 – οι χερσαίες αφίξεις ήταν 4.826.

Διάσωση 88 μεταναστών

Στο μεταξύ, το απόγευμα της ίδιας μέρας που σημειώθηκε το περιστατικό στον Εβρο, οι ελληνικές Αρχές διέσωσαν δεκάδες μετανάστες σε διεθνή ύδατα, δυτικά των Παξών. Στο ιστιοφόρο, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου μέσω του 112, επέβαιναν συνολικά 88 μετανάστες, εκ των οποίων τα 20 ήταν παιδιά και οι 11 γυναίκες, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόκειται για μεγάλο σκάφος που είτε έφυγε απευθείας από τα τουρκικά παράλια είτε από τον Λίβανο με προορισμό την Ιταλία, τακτική που ακολουθούν κατά κόρον τους τελευταίους μήνες οι διακινητές.